Beste lezer,
Nieuwe uitdagingen in de bodemsector stellen andere eisen aan toekomstige bodemprofessionals. Denk alleen al aan de specifieke kennis die zij nodig zullen hebben om goed in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte. In dit nummer onder meer aandacht voor de Werkveldkaart klimaatadaptatie, waarin de kennisbehoefte vanuit het werkveld op het vlak van klimaatadaptatie is samengebracht. Eens te meer blijkt dat de toekomstige generatie volop aan de slag kan met boeiende uitdagingen, in de volle breedte van het vakgebied. En lees vooral ook het interview met Geert Roovers, aanjager en coördinator van het Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond (KOBO). Enthousiast vertelt hij over de studenten die via KOBO aan de slag zijn gegaan met twee door het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond gestelde kennisvragen: ‘Hoe kan het gebruik van Brownfields worden gestimuleerd?’ en ‘Hoe komen we tot afbouw van IBC-locaties in het nieuwe bodembeleid?’. Een prachtig voorbeeld van de inspirerende en complementaire samenwerking die kan ontstaan wanneer studenten, bedrijven en overheden hun kennis delen.
Op de voorgrond
De aarde als onuitputtelijke schone energiebron
Trouw
Europa kan scoren met aardwarmte, zegt geoloog Jon Limberger. Hij promoveerde in Utrecht op een studie hierover. Mooi nieuws: Nederland lijkt bij uitstek geschikt. Kunnen we gas inruilen voor geothermie? Lees meer.
Foto: Pixabay
Actueel
Conferentieverslag TERRAenVISION
Rijkswaterstaat/Bodem+
TERRAenVISION was een nieuwe conferentie en verfrissende ervaring. Centraal stonden de maatschappelijke opgaven: de duurzame ontwikkelingsdoelen, de CoP 21 doelen en het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de bijdrage van het natuurlijk systeem aan deze maatschappelijke opgaven. Lees meer.
Foto: uit verslag Conferentie TERRAenVISION
Minister Schouten en staatssecretaris Van Veldhoven op werkbezoek in het Groene Hart
Gemeente Gouda
Het Groene Hart kampt net als andere veengebieden in Nederland met de negatieve gevolgen van bodemdaling. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brachten daarom een werkbezoek aan de regio. Lees meer.
Foto: Pixabay
Onderzoek grondwaterbemaling bij A27 Utrecht gestart
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat is gestart met onderzoek naar de toepassing van grondwaterbemaling naast de A27 in Utrecht. Deze zogenoemde pompproef is onderdeel van de voorbereidende werkzaamheden voor de uitbreiding van de Ring Utrecht, die vanaf 2020 zal worden uitgevoerd. Lees meer.
Schematische weergave van de pompproef
Beeld: Rijkswaterstaat/Bodem+
Biodiesel en bodem: Tussenrapport onderzoek gereed
SIKB
In samenwerking met diverse partijen heeft SIKB een onderzoek gestart naar de vermoedelijk versnelde aantasting van ondergrondse stalen inwendig ongecoate biodiesel-opslagtanks en de mogelijke oorzaken hiervan. Reden hiervoor is de toenemende corrosie die wordt waargenomen tijdens reguliere tankinspecties van ongecoate tanks. Lees meer.
Foto: SIKB
Blijven genieten van de panorama’s langs de A27
Rijkswaterstaat
Bij de verbreding van de A27 Houten-Hooipolder geldt de insteek dat de snelweg ‘te gast’ is in het landschap. Het landschappelijke karakter van de omgeving moet zoveel mogelijk behouden blijven. In het Esthetisch Programma van Eisen (EPvE), een belangrijk vormgevingsdocument voor de aannemer straks, komt dit op alle fronten terug. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat
Geen schaliegas voor Nederland
Flux Energie
Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij geen toekomst ziet voor schaliegas in Nederland. Er zullen geen vergunningen meer worden afgegeven om daarnaar op zoek te gaan. Lees meer.
Foto: Pixabay
Interbestuurlijk programma: extra geld naar maatschappelijke opgaven
Rijksoverheid
Het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben afgesproken om samen een aantal grote maatschappelijke opgaven aan te pakken. Onder andere op het gebied van energie, klimaat, vitaal platteland en duurzame economische groei. Het Rijk heeft hiervoor een ruim accres beschikbaar gesteld aan gemeenten en provincies. Lees meer.
Foto: Pixabay
Tekort aan kennis over gewasbescherming met bacteriën, schimmels en virussen
RIVM
Bacteriën, virussen en schimmels kunnen worden ingezet als duurzame gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Om de mogelijkheden van deze zogenaamde microbiële gewasbeschermingsmiddelen beter te benutten, is onderzoek nodig. Daarnaast kan kennisontwikkeling bij telers en adviseurs helpen om het gebruik van de middelen te vergroten. Lees meer.
Foto: RIVM
Actieprogramma Klimaatadaptief bouwen van start
WUR
Steden zijn kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering: wateroverlast, hitte, droogte en wind spelen daarbij een rol. Tegelijkertijd staan veel gemeentes voor grote bouwopgaven, variërend van renovatie tot nieuwbouw en herinrichting. Dit biedt grote kansen om, overal waar de schop de grond in gaat, tijdig in te spelen op de effecten van klimaatverandering door op een klimaatadaptieve manier te bouwen. Lees meer.
Foto: WUR