Beste lezer,
Voor het verzamelen, ontwikkelen en verspreiden van kennis betreffende de zorg voor de leefomgeving zijn talloos vele mogelijkheden. In kennisnetwerken, zoals het Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond, met publicaties of op symposia delen onderwijs, wetenschap, overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties hun kennis. Het kan nog anders. Arjan de Zeeuw leidde vijf jaar lang bij Rijkswaterstaat kenniscentra als Bodem+ en InfoMil en gaat dat nu doen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een overstap van ondergronds naar bovengronds? Nee, een verdere ontwikkeling in de integrale aandacht die de leefomgeving verdient. De kennis en ervaring die is opgebouwd met het beheer van de (water)bodem wordt gekoppeld aan de expertise in de zorg voor ons cultureel erfgoed. In ‘Uit het netwerk’ vertelt Arjan daar meer over.
Op de voorgrond
Symposium Bodem Breed daagt u uit!
Symposium Bodem Breed
Noteert u de datum alvast in uw agenda: de 30e editie van Symposium Bodem Breed vindt plaats op dinsdag 13 november 2018 bij de Tolhuistuin in Amsterdam. Duurt nog even natuurlijk, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Symposium Bodem Breed daagt u dan ook uit om te komen met een voorstel voor een presentatie of sessie. Dit jaar ligt het accent op de grootstedelijke ontwikkelingen in laag Nederland. Symposium Bodem Breed is hét symposium voor iedereen die betrokken is bij activiteiten in het bodemwatersysteem voor de inrichting, de verbetering en het beheer van de fysieke leefomgeving. Gastheer dit jaar is de gemeente Amsterdam. Lees meer.
Beeld: Symposium Bodem Breed
Actueel
Aanpak historische verontreinigingen goed op stoom
Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
De convenantspartijen zijn goed op stoom bij het in uitvoering krijgen, beheersen van de risico’s en afhandelen van de locaties met onaanvaardbare risico’s. De doelen van het convenant over de geïdentificeerde locaties met onaanvaardbare risico’s zijn daarmee bereikbaar en realistisch. Lees meer.
Foto: Pixabay
ECN part of TNO van start met acht innovatieprogramma’s
TNO
Aan de hand van acht innovatieprogramma’s is ECN part of TNO per april 2018 begonnen als het nieuwe centre of excellence voor energievraagstukken. Deze acht innovatieprogramma’s (roadmaps) sluiten aan bij de energieagenda en het recente Regeerakkoord. Lees meer.
Markt bodemenergie meer en meer volwassen
SIKB
Bodemenergie moet over vijf jaar in zestien procent van onze duurzame energiebehoefte voorzien. Een flinke uitdaging, maar haalbaar. De markt voor bodemenergie raakt namelijk meer en meer volwassen. Dat blijkt uit een speciale editie van Tijdschrift Milieu van de VVM, gemaakt in opdracht van SIKB, Bodemenergie.NL en RWS Bodem+. Lees meer.
Rijkswaterstaat en gemeente Texel oefenen oliebestrijding haven Oudeschild
Rijkswaterstaat
Op 29 maart 2018 oefenden Rijkswaterstaat en gemeente Texel in het bestrijden van olieverontreiniging in de haven van Oudeschild. De oefening was onderdeel van een reeks oefeningen die Rijkswaterstaat jaarlijks houdt in het Waddengebied. Op deze wijze bereidt Rijkswaterstaat zich voor op mogelijke verontreinigingen met als doel het beschermen van de Waddenzee. Lees meer.
Archieffoto oefening met oliescherm in een haven
Foto: Rijkswaterstaat
Ondergrond benutten in de energietransitie
Deltares
Gebouwen verwarmen en koelen zonder aardgas is onmisbaar in de energietransitie. Eén van de technieken die hierbij gaat helpen is bodemenergie. Maar met een toename van systemen in de bodem neemt de druk in de ondergrond toe en raakt het ‘vol’. Het is dus belangrijk om de ruimte in de bodem zo doelmatig mogelijk in te zetten. Deltares is volop bezig met onderzoek en innovaties die bijdragen aan de energietransitie. Lees meer.
Foto: Pixabay
Convenant in uitvoering
Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
Binnen de domeinen bodem, water, energie en klimaat neemt het aantal meervoudige projecten toe. De financiering daarvan vormt vaak nog een flinke uitdaging. Reden om ook in 2018 een cyclus masterclasses ‘Meervoudige financiering’ te organiseren. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Water Governance over Omgevingswet
ENBO
Het tijdschrift Water Governance heeft een themanummer samengesteld over de Omgevingswet. In het blad wordt aandacht geschonken aan de achtergronden en implicaties van deze wetgevingsoperatie. De redactie bracht auteurs bij elkaar rond de thema’s omgevingsvisie, decentrale regelgeving en de nieuwe manier van besturen. Lees meer.
Twijfels over toezicht op bodem
Binnenlands Bestuur
Regeringspartijen CDA en D66 hebben twijfels over de decentralisatie van het toezicht op de bodemkwaliteit naar de gemeenten. Dat blijkt uit vragen die ze hebben gesteld over een aanvulling op de Omgevingswet. Lees meer.
Foto: Binnenlands Bestuur
Wijziging regeling bodemkwaliteit verschoven
Rijkswaterstaat/Bodem+
Een geplande inwerkingtreding van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit per 1 april 2018 wordt verschoven. Er is meer tijd nodig om een aantal normen verder uit te werken en te toetsen zodat ze in de regeling passen. Zodra dit het geval is, zullen de normen in een extra wijziging van de regeling worden opgenomen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Sensors meten bodemkwaliteit van Vruchtbare Kringloop Overijssel in Reutum
Nieuwe Oogst
Op het demoveld van Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO) in Reutum meten sensoren sinds kort tal van factoren die de bodemkwaliteit bepalen. Met de data die dat oplevert kunnen nieuwe inzichten worden verkregen op het gebied van een gezonde en vruchtbare bodem. Lees meer.
Foto: Pixabay
Grondmetingen langs A27 Ring Utrecht met sondeerwagen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Sinds maandag 26 maart 2018 vinden grondmetingen plaats langs de A27 bij Utrecht. Het gaat om zogenoemde sonderingen: hiermee wordt de stevigheid (ofwel: draagvermogen) van de grond gemeten. Lees meer.
Sondeerwagen van het bedrijf Fugro
Foto: Fugro