Beste lezer,
Organisaties zijn vaak huiverig om hun vakkennis te delen. Het is immers niet de bedoeling dat concurrenten er hun voordeel mee doen. Toch is interdisciplinaire kennisdeling essentieel om oplossingen te vinden voor urgente maatschappelijke uitdagingen. Zoals de aanpak van verontreinigde bedrijfsterreinen. Internationaal kennisnetwerk NICOLE, een van oorsprong Nederlands-Engels initiatief dat inmiddels door zo’n 20 Europese landen wordt gedeeld, bewijst dat het kan. ‘Ook al zitten er concurrenten aan tafel, iedereen deelt het belang van expertise-uitwisselen, om gezamenlijk te komen tot zo goed mogelijke oplossingen voor vervuilde terreinen’, zegt Arthur de Groof, vicevoorzitter NICOLE in een interview in onze rubriek Uit het Netwerk. In juni staat het eerstvolgende congres van NICOLE gepland, bij Hoechst in Frankfurt. We houden u uiteraard op de hoogte.
Op de voorgrond
'Kinderen hebben verrassend leuke ideeën!'
Geografie.nl
Het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) is hoofdpartner van de GeoWeek, een week waarbij in het basisonderwijs volop aandacht is voor geo in de praktijk. Leerlingen kunnen op excursie bij allerlei geo-organisaties die hun deuren speciaal daarvoor openen, om te zien wat je allemaal kunt met aardrijkskunde. Gilbert Boerekamp (afdelingshoofd Bodem en Ondergrond bij Rijkswaterstaat) legt uit waarom vanuit Rijkswaterstaat (RWS) en ENBO interesse is in de GeoWeek en waarom het zo belangrijk is dat onderwijs en de praktijk beter op elkaar aansluiten. Lees meer.
Foto: Geoweek.nl
Actueel
Inschrijving geopend voor SIKB Opleiding Veldwerk Waterbodemonderzoek
SIKB
Aan veldwerkers die waterbodemonderzoek uitvoeren worden hoge eisen gesteld. Terecht. Veldwerkers zijn de ogen en oren van de opdrachtgever in het veld. De SIKB Opleiding Veldwerk Waterbodemonderzoek biedt een solide en brede basis en helpt daarmee de kwaliteit in de uitvoering op een nog hoger plan te tillen. Lees verder en meld aan.
Foto: SIKB
Onderzoek: effecten gestabiliseerd veen op grondwater en omgeving
Land&water
Onderzoek naar uitloging van stoffen bij het gebruik van het Allu Stabilisatie-systeem toont aan dat de chemische reactie een uitloging van stoffen uit het gestabiliseerde veen naar het grondwater veroorzaakt. De concentraties nemen na verloop van tijd echter af en hebben geen gevolgen voor het grondwater in de omgeving. Lees verder.
Foto: Land&water
Eemdijkproef: dijk met damwanden is bezweken
Deltares
De proefdijk met damwanden is op 17 maart rond 16.00 uur bezweken. De resultaten van deze proef gaan nog jarenlang gebruikt worden door alle dijkwerkers in Nederland. Lees meer.
Foto: Deltares
Miljoenen voor bescherming archeologische vindplaatsen op werelderfgoed Schokland
Rijksoverheid
Minister Van Engelshoven (OCW) trekt 12 miljoen euro uit om archeologische vindplaatsen rond Schokland, een voormalig eiland in de vroegere Zuiderzee, in stand te houden. Deze archeologische resten worden bedreigd door daling van de bodem en agrarische activiteiten. Lees meer.
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, via Wikimedia Commons
Jaarrapportage Bodem+ 2017 gepubliceerd
Rijkswaterstaat/Bodem+
De jaarrapportage van Rijkswaterstaat/Bodem+ presenteert de resultaten over 2017. Ook wordt hierin toegelicht hoe Bodem+ haar taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen heeft uitgevoerd. Verder omvat de jaarrapportage een verantwoording van de financiën en is te lezen welke activiteiten en projecten zijn afgerond. Lees meer.
Beeld: RWS/Bodem+
Veiligstelling drinkwater taak van overheden en drinkwaterbedrijven
RIVM
Krijgt een chemische fabriek wel of geen vergunning om afvalwater te lozen en welke voorwaarden gelden daarbij? Waar kunnen woningen gebouwd worden of mag een nieuw bedrijventerrein komen? Gemeenten, provincies en regionale uitvoeringsdiensten wegen verschillende belangen af wanneer ze hierover beslissen, en drinkwater moet daarbij hoog op de agenda staan. Lees meer.
Foto: RIVM
Rijkswaterstaat stimuleert gezamenlijke aanpak schone rivieren
Rijkswaterstaat
Met de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR) wil Rijkswaterstaat stimuleren dat er meer samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven komen die zwerfafval in rivieren en langs oevers verzamelen. De regeling maakt het mogelijk dat Rijkswaterstaat het door derden ingezamelde zwerfafval kosteloos afvoert en verwerkt. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat
Gelderland gaat voor gezonde grond
Binnenlands Bestuur
De provincie Gelderland ruimt dertien hectare van haar grondgebied uit voor experimenten met nieuwe landbouwtechnieken. Die moeten de bodem minder belasten, waardoor de grond ook minder snel uitgeput raakt. Lees meer.
Foto: Pixabay
AgroDataCube Sprint: Samen landbouwapplicaties ontwikkelen op basis van big en open data
WUR
Voor besluitprocessen in de landbouw komen meer en meer data beschikbaar ter ondersteuning van boeren, loonwerkers, bedrijven, beleidsdirecties, en andere stakeholders. Deze data stellen app-ontwikkelaars en agro-ict-bedrijven ook in staat om interessante nieuwe applicaties te bouwen. Lees meer.
Foto: WUR