Uit het netwerk
‘De Waterschapsverkiezingen hebben de kiezer tot winnaar gemaakt’
Jeroen Haan, Hoogheemraadschap Rijnland
‘De acht procent hogere opkomst voor de Waterschapsverkiezingen betekent voor de waterschappen een volgende stap op weg naar volwassenheid. De kiezer blijkt ons werk serieus te nemen, zoals wij de kiezer serieus nemen’. Aldus Jeroen Haan, bestuurder van het Hoogheemraadschap Rijnland. Lees verder.
Jeroen Haan: ‘De kiezer heeft zijn stem laten horen wat bewijst dat deze zich nauwer betrokken voelt bij de werkzaamheden van de Waterschappen’ – eigen foto
Op de voorgrond
Droogteplan moet watertekorten in de toekomst voorkomen
AD
Het kabinet trekt miljoenen uit om grotere waterbassins aan te leggen, zodat Nederland bij nieuwe droge zomers de tekorten van vorig jaar bespaard blijft. Toen zakte het grondwaterpeil zó ver, dat boeren maar ook natuurbeheerders en huizenbezitters in de problemen kwamen. Lees verder.
Foto: Shutterstock
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
‘Duurzaamheidsdoelen worden gekoppeld aan individuele bedrijfsbelangen’
‘Gelukkig begint het besef te komen dat minder intensieve landbouw hoogst noodzakelijk is voor een vitale bodem. Met drie particuliere landgoedeigenaren in het oosten van Nederland en betrokken boeren en ondernemers onderzoeken we alternatieven voor de gangbare wijze van landbouw. Daarbij koppelen we duurzaamheidsdoelen aan individuele bedrijfsbelangen.’ Jan-Paul Wagenaar van het Louis Bolk Instituut vertelt over het Soil4U project, onderdeel van het Uitvoeringsprogramma (UP) van het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020. Lees verder.
Jan-Paul Wagenaar: Landgoederen zijn bij uitstek geschikt om met de transitie naar volhoudbare landbouw te experimenten – eigen foto
Actueel
Land stewardship en circulair gebruik van land, bodem en grond
Rijkswaterstaat/Bodem+
Deltares, Rijkswaterstaat, de Universiteit van Hasselt en OVAM verzorgden een dubbele workshop op 25 februari #WRF19 over land stewardship en circulair gebruik van bodem en land als instrument om degradatie van het bodem-sediment-watersysteem tegen te gaan en het duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten te bevorderen. Lees verder.
Zeeuwen willen onderzoek naar 30 miljoen kilo explosieven in de Oosterschelde
EenVandaag
Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30 miljoen kilo munitie uit de Tweede Wereldoorlog. ‘De risico's zijn nihil’, zegt het Ministerie van Defensie. ‘Een tikkende tijdbom’, zeggen experts. Net buiten de haven van het Zeeuwse plaatsje Zierikzee ligt het Gat van Zierikzee, een onderwaterput van 60 meter diep. Het is de grootste munitiestortplaats van Nederland. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hier 30 miljoen kilo aan ongebruikte landmijnen, handgranaten, kogels, ontstekers en ander oorlogstuig in gekieperd. Lees verder.
Foto: Shutterstock
Bodem en ondergrond in de gemeentelijke omgevingsvisies
Rijkswaterstaat/Bodem+
Sinds 2017 draagt Rijkswaterstaat/Bodem+ vanuit het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond bij aan het project dat decentrale overheden stimuleert en ondersteunt om beter de relatie tussen de mogelijkheden en ontwikkelingen in de bodem/ondergrond en hun ruimtelijk ambities te kunnen leggen. Lees verder.
Zandgronden hebben nog steeds neerslagtekort
Binnenlands Bestuur
De gevolgen van de droge zomer van vorig jaar zijn nog altijd merkbaar. Weeronline meldt dat er gemiddeld over het hele land sprake is van een neerslagtekort van 65 millimeter, terwijl er in een normaal jaar op 31 maart een overschot van zo'n 200 millimeter is. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
Kennisimpuls Waterkwaliteit van start
Deltares
De waterkwaliteit is in grote delen van het land de afgelopen jaren duidelijk verbeterd, maar de verbetering stagneert. Daarom is onlangs de Kennisimpuls Waterkwaliteit gestart, een onderzoeksprogramma waarin Rijk, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en kennisinstituten Deltares, KWR, WUR en RIVM nauw samenwerken aan meer inzicht in de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Lees verder.
Foto: Deltares
Droogteseizoen weer van start
Infrasite.nl
In april 2019 staan we aan de start van een nieuw droogteseizoen. Ieder jaar brengt de LCW (Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling) in deze periode een startbericht uit waarin de uitgangssituatie voor het nieuwe droogteseizoen wordt beschreven. Wat is de actuele stand van zaken op dit moment? En wat doet de LCW in deze periode? Lees verder.
Foto: Shutterstock
Dierlijke bemesting voor platteland zit vol met giftige stoffen
AD
Dierlijke mest die boeren uitrijden over hun weilanden bevatten vaak zo veel bestrijdingsmiddelen, dat die schadelijk zijn voor het insecten en vogels, ook bij biologische bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 24 boerderijen in Gelderland. Lees verder.
Foto: Pixabay
Meer ruimte voor de bodem
Nieuwe Oogst
LTO Nederland zet de bodem centraal. Als boer weet je als geen ander hoe belangrijk bodemgezondheid is. Het is de basis van een rendabel bedrijf, gezonde gewassen, een efficiënte nutriëntenkringloop, goede waterhuishouding enzovoorts. Lees verder.
Groene Cirkel Duurzame Fritesketen zet zich in voor een gezonde bodem in Zuid-Holland
Wageningen University and Research
Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland hebben het convenant ‘Groene Cirkel Duurzame Fritesketen’ ondertekend. De partijen gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duurzame energie, het bevorderen van biodiversiteit en een gezonde bodem met voldoende organische stoffen. Lees verder.
Risicogrens voor GenX in bodem en grondwater
RIVM
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een risicogrens berekend voor GenX in bodem en grondwater. Overheden kunnen de risicogrens gebruiken om te bepalen of de kwaliteit van de grond en het grondwater een risico vormt voor mens en milieu, en of maatregelen nodig zijn. Lees meer.