Uit het netwerk
‘Maatschappelijke vraagstukken vormen de basis voor onze onderzoeken’
Hilde Passier, Deltares
‘Deltares is weer in de gelegenheid gesteld om met onze kennis de beantwoording van de maatschappelijke uitdagingen op de langere termijn te ondersteunen. Na jaren van afnemende budgetten heeft het kabinet extra middelen beschikbaar gesteld. Waterveiligheid en klimaat, duurzame leefomgeving en de toekomstige infrastructuur vormen voor ons de hoofdpunten in de lange termijn kennisontwikkeling’, aldus Hilde Passier van Deltares over de onderzoeksplannen voor dit en de komende jaren. Lees verder.
Hilde Passier: Naast nieuw doelgerichtonderzoek ook kennisontsnippering oppakken – eigen foto
Op de voorgrond
Zakken van de bodem: steeds hoger op de agenda
Infomil
De bodem in Nederland daalt al eeuwen, maar pas vrij recent wordt de urgentie van het probleem erkend. Overal in het land doen overheden inmiddels proeven gericht op voorkomen en aanpassen. Met het risico dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden. Tijd voor een nationaal programma bodemdaling. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Hogere dichtheid van bodemenergie-systemen voor meer CO2 besparing
‘Hoe kan een balans worden gevonden tussen het individuele belang van een bodemenergiesysteem, namelijk de hoogste opbrengst voor dat systeem, en het maatschappelijk belang, namelijk de hoogste gezamenlijke opbrengst voor alle zowel bestaande als nog aan te leggen systemen, met dan mogelijk een iets lagere individuele opbrengst?’ Zo vatten Johan Valstar van Deltares en Marian van Asten van de Provincie Utrecht het onderzoeksproject samen waarin zij participeren in het kader van het Uitvoeringsprogramma (UP) van het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020. Lees verder.
Johan Valstar van Deltares en Marian van Asten van de Provincie Utrecht - eigen foto
Actueel
Rijk stelt grond beschikbaar voor opwekking duurzame energie
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn gestart met het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijks(waterstaat)-areaal’. Doel van dit programma is om te leren hoe rijksgronden openbaar kunnen worden uitgevraagd voor de opwekking van duurzame energie, zoals ook gevraagd door de Tweede Kamer. Zij doen dit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
De bodem wordt vooral lokale verantwoordelijkheid
Gemeente.nu
Het kabinet houdt vast aan het idee van meer lokale beleidsruimte bij het gebruik van de bodem. Wel komen er instructieregels ‘om te waarborgen dat er bij het bouwen van bijvoorbeeld woningen geen onaanvaardbare risico’s voor de gezondheid kunnen ontstaan’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Overheid stapt in aardwarmteprojecten
NOS
De overheid gaat financieel deelnemen in projecten om aardwarmte te winnen voor de verwarming van huizen en gebouwen. Het kabinet wil de komende jaren beginnen met woonwijken van het gas af halen en aardwarmte of geothermie is dan één van de belangrijke alternatieven. Lees verder.
Circulaire Economie, klimaatadaptatie en mega-sites, Denen kijken hoe NL dit aanpakt
Rijkswaterstaat/Bodem+
Een delegatie van Deense regionale bestuurders kwam drie dagen naar Nederland om te leren van de Nederlandse aanpak op het gebied van circulaire economie, omgaan met klimaatverandering en gedegradeerde gebieden. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Aardwarmteprojecten niet in waterwingebieden
Nieuwe Oogst
Aardwarmteprojecten mogen niet worden toegestaan in waterwingebieden. Dat heeft de Tweede Kamer onlangs besloten. Lees verder.
Ontwerp-Klimaatakkoord: Grote stappen mogelijk, maar nog veel werk aan de winkel
PBL
Het ontwerp-Klimaatakkoord realiseert in 2030 naar verwachting een afname van de uitstoot van broeikasgassen. Het ontwerpakkoord kan leiden tot grote stappen in de energietransitie, maar er is nog veel werk aan de winkel: er moeten (politieke) keuzes gemaakt worden waarmee onzekerheden over het precieze effect van de voorgestelde maatregelen afnemen. Lees verder.
Resultaten rivierafvalonderzoek 2018
Helpdesk Water
De rivieroevers van Nederland zijn erg vervuild met plastic afval. Dat blijkt uit onderzoek van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Samen met vrijwilligers deden zij op ruim 200 plekken langs de Maas en Waal onderzoek naar het soort afval op de rivieroevers. Lees verder.
Foto: Pixabay