Uit het netwerk
‘Ik hoef alleen maar het raam uit te kijken’
Ruud Splitthoff, directeur Leefomgeving bij Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat voert samen met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het beheer van de Atlas Leefomgeving uit. Ruud Splitthoff werd in mei 2018 benoemd tot directeur Leefomgeving bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Waar ziet Ruud kansen voor de Atlas Leefomgeving? Lees verder.
Foto: Atlas Leefomgeving
Op de voorgrond
Is Nederland op weg naar een Zuid-Europees klimaat? Een jaar droogte
NOS
De droogte van vorig jaar heeft nog steeds effect op de natuur, dieren en de mens. Een jaar later is er nog van alles te merken van één van de warmste en droogste jaren ooit gemeten. Wat voor effect heeft de droogte van toen, op het voorjaar van nu? Om te beginnen zijn honderden huizen die met hun fundering rechtstreeks op een kleilaag staan, verzakt. De grond waarop ze met hun fundering rusten klinkt in. In de huizen ontstaan daardoor scheuren en kieren, en in sommige gevallen komt het plafond los van draagmuren. Herstel kost vaak tienduizenden euro's. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Aan de slag met opkomende stoffen
Het ontbreekt aan een curatief handelingskader voor nieuwe en opkomende stoffen in ons bodem- en (grond)watersysteem. Pyrazool in het oppervlaktewater en PFAS in de bodem zijn bijvoorbeeld in ons milieu aanwezig, maar worden nog niet standaard gemeten of worden nog niet als zorgwekkend beschouwd. UP Kennis heeft een verkenning opgezet naar mogelijke handelingsperspectieven voor deze bedreigingen. Projectleider Martijn van Houten en Manja Holst-Touber, lid van de Begeleidingscommissie, lichten de stand van zaken toe. Lees verder.
Manja Holst-Touber (Provincie Noord-Holland) en Martijn van Houten (Witteveen+Bos) – eigen foto
Actueel
Jaarverslag Informatiepunt WVL over 2018
Rijkswaterstaat/Bodem+
Binnen het Informatiepunt WVL werken verschillende helpdesks samen en geven uitleg over milieuregelgeving en daarbij horende instrumenten zoals meldapplicaties. In 2018 zijn 27.286 vragen gesteld en zijn de verschillende websites meer dan 5,3 miljoen maal bezocht. Onze klanten waarderen ons met een 7,1 als gemiddeld cijfer. Dat en nog veel meer staat vermeld in het jaarverslag van het Informatiepunt WVL over 2018. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Kennis van grondwatersysteem voor slimmer beekbeheer
Deltares
Het grondwatersysteem in Nederland is in de afgelopen eeuwen sterk veranderd. Grondwater wordt opgepompt voor de productie van drinkwater, voor de industrie en als irrigatiewater. Daarnaast wordt grondwater op grote schaal gedraineerd in de stedelijke omgeving en in landbouwgebieden. Hierdoor verslechtert het grondwatersysteem en drogen sommige Nederlandse beken op, vooral tijdens een warme zomer zoals in 2018. Ruim 4 jaar voerde Vince Kaandorp van Deltares een promotieonderzoek uit naar het belang van grondwater voor beken. Lees verder.
SIKB Jaarcongres 2019: '+31, even Nederland bellen'
SIKB
Pernille (Nila) Nielsen, Directeur van MediTerra Environmental Consultants (Catalonië, Spanje): ‘Alle wet- en regelgeving wordt gemaakt, gecontroleerd en beheerd door de overheden. De recente accreditatieregeling in de Catalaanse bodemwet was volledig uitgewerkt door de regionale overheid. Er zaten dus duidelijk wat hiaten en onpraktische zaken in de eerste versie. Ik had gewild dat ze ons eerder bij het proces hadden betrokken, zoals bijvoorbeeld in Nederland.’
Wat kan het buitenland van Nederland leren, en omgekeerd? Daarover gaat het SIKB Jaarcongres op 26 september.
Pernilla (Nila) Nielsen - eigen foto
Meting van gammastralingen met drones is efficiënte methode voor bodemtextuurkartering
WUR
Informatie over bodemtextuur is van belang om de Bodemkaart van Nederland te actualiseren. Gamma-stralingsmetingen vanuit de lucht en vanaf de grond om bodemtextuur te karteren, blijken een efficiënte methode te zijn om bijvoorbeeld toe te passen voor precisielandbouw en lokale ruimtelijke planning. Lees verder.
Foto: WUR
Overheden aan de slag met aquathermie
Binnenlands Bestuur
Waterschappen en andere decentrale overheden gaan samen met ministeries en kennisinstituten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het winnen van warmte en energie uit water. Daarvoor ondertekenden 20 partijen deze week de Green Deal Aquathermie. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
Steun voor verbetering van Brabantse bodem
Nieuwe Oogst
Provincie Noord-Brabant gaat boeren die de bodemkwaliteit van hun landbouwgrond structureel willen verbeteren, financieel en praktisch ondersteunen. Lees verder.
Wetenschappers werken samen aan big data voor ecosysteemmonitoring
WUR
Veranderingen in klimaat en landgebruik kunnen onomkeerbare gevolgen hebben voor de biodiversiteit van ecosystemen. We weten steeds meer over de mogelijke consequenties, maar lang nog niet alles. De afgelopen vier jaar hebben wetenschappers uit zeven Europese landen intensief samengewerkt om te kijken hoe big data gebruikt kan worden om afwijkingen in ecosystemen te monitoren. Lees verder.
Foto: WUR