Uit het netwerk
JongSTRONG geeft jonge professionals stem in bodemwereld
Joris Rooiman en Arvid de Rijck
JongSTRONG timmert weer flink aan de weg. De vereniging (officieel een vereniging sinds 2017) van jonge professionals werkt hard aan haar zichtbaarheid, structuur en professionaliteit. ‘We willen nog meer een serieuze gesprekspartner worden voor bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, SIKB en ENBO’, lichten bestuursleden Arvid de Rijck en Joris Rooiman toe. Lees verder.
JongSTRONG bestuursleden Joris Rooiman (l) en Arvid de Rijck (r) - eigen foto
Op de voorgrond
‘Bij bodem en ondergrond draait alles om nieuwe technologie en regie’
Saxion
‘Aardbevingen in Groningen, CO2-opslag en bodemdaling: als de bodem in het nieuws is, dan gaat het vaak over omstreden dossiers,’ vertelt Geert Roovers, verbonden aan het lectoraat Bodem en Ondergrond. Wat betekent duurzaam bodembeheer in de toekomst? Wat is de rol die onderwijs en onderzoek daar samen met het werkveld in kunnen spelen? Nieuwe technologie en regie zijn daarbij sleutelwoorden, aldus de Saxion-lector. Lees verder.
Actueel
Nieuwe Utrechtse bodemenergie agenda draagt bij aan ambitieuze doelen energietransitie
Provincie Utrecht
De provincie en de gemeente Utrecht hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van het verduurzamen van de energievoorziening. Op het gebied van warmte en koude kan ondiepe bodemenergie (warmte-/koudeopslag (WKO) en gesloten bodemenergiesystemen) hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De samenwerking op dit vlak krijgt vorm in een Utrechtse Bodemenergie Agenda 2019-2021. Lees verder.
Op expeditie met aardrijkskunde tijdens de GeoWeek
Stadsblad NL
Voor meer dan 5000 leerlingen verspreid over het hele land staat de week van 3-7 juni in het teken van aardrijkskunde in praktijk. Het is dan namelijk de dertiende editie van de GeoWeek, een initiatief vanuit het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Voor deze week zijn er door ruim 90 verschillende bedrijven, instellingen en overheden uit de geo-sector expedities voorbereid voor leerlingen van 10-15 jaar. Lees verder.
Minor Bodem en ondergrond levert mooi onderzoek op
KOBO-HO
Met een afsluitende kennisbijeenkomst en het opleveren van hun eindrapporten hebben drie studentengroepen dit voorjaar hun KOBO-minor Bodem en ondergrond afgesloten. In hun opdrachten hebben studenten gekeken naar de energietransitie en ondergronds infrastructuur in Haaksbergen, de ontwikkeling van het West-Friese landschap en de kansen van het ondergronds brengen van het spoor in centrum van Eindhoven. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodemdalingsmodellen
TNO
Recent is in het Journal of Geophysical Research: Earth Surface een publicatie verschenen over een methode voor een verbeterde schatting van parameters in bodemdalingsmodellen. Het gaat in dit geval om bodemdaling in Flevoland sinds de inpoldering. De methode is ook bruikbaar in andere gebieden, met name daar waar een bodemdaling/maaiveld-ligging is gemeten op een aantal tijdstippen in het verleden. Lees verder.
Illustratie: Journal of Geophysical Research: Earth Surface
Is Nederland voorbereid op nog een warme en droge zomer?
Deltares
De droogte van 2018 heeft en het gebrek aan neerslag gedurende de seizoenen nadien heeft als gevolg dat de grondwaterstanden nog steeds niet zijn hersteld. Het waterbeheer in Nederland staat voor de uitdaging; wat is het nut en de noodzaak van het voorspellen van de grondwatervoorraad voor mens en natuur. Deze vraag stond centraal tijdens de Deltares workshop op het NKWK congres 14 mei 2019. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grote meerderheid Senaat stemt in met Klimaatwet
Nieuwe Oogst
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Klimaatwet, waarin doelstellingen voor de terugdringing van de CO2-uitstoot voor de komende decennia zijn vastgelegd. Het voorstel, gedragen door de vier coalitiepartijen en de meeste linkse oppositiepartijen, kon net als eerder in de Tweede Kamer rekenen op een ruime meerderheid. Lees verder.
Foto: Pixabay
Natuur en groen in de stad draagt bij aan welzijn Amsterdammers
RIVM
De gemeente Amsterdam wil werken aan de vergroening van de stad. Om meer zicht te krijgen op de voordelen van groene infrastructuur zijn in opdracht van de gemeente vier verschillende scenario’s ontwikkeld. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft voor deze scenario’s en de huidige situatie doorgerekend wat de waarde voor de leefomgeving in de stad is. Lees verder.
Wat gebeurde er de afgelopen negenduizend jaar met de zeespiegel in Nederland?
Deltares
Onderzoekers van Deltares en de Universiteit Utrecht hebben zeespiegeldata in het zuidwestelijk deel van Nederland tot 9000 jaar terug geanalyseerd met een nieuwe methode. De analyse laat zien dat de zeespiegel tussen 9000 en 3000 jaar geleden steeg van 22 naar 2 meter onder het huidige zeeniveau. De resultaten van hun onderzoek werden deze maand gepubliceerd in Quaternary Science Reviews. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grasland scheuren tot 1 september
Nieuwe Oogst
Met ingang van dit jaar mag van 1 juni tot 1 september grasland worden gescheurd op zand- en lössgrond. Een ondernemer moet dit wel vooraf melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Lees verder.
Foto: Pixabay