Uit het netwerk
Nationale Archeologiedagen
Archeologisch erfgoed tot leven brengen
Op 11, 12 en 13 oktober 2019 brengen de Nationale Archeologiedagen voor de vijfde keer op rij het verleden tot leven. Janneke Berkelbach van der Sprenkel, directeur van de gelijknamige stichting: ‘Het zijn unieke dagen om te ontdekken wat er in onze Nederlandse bodem verborgen zit en zat. De ruim 350 activiteiten variëren van lezingen, workshops, fiets- en wandeltochten, archeologische opgravingen tot en met bijzondere tentoonstellingen en theaterstukken.’ Lees verder.
Foto: Stichting Nationale Archeologiedagen
Op de voorgrond
PFAS in de bodem vraagt om actie van decentrale overheden
Infomil Perspectief
Tijdelijk handelingskader van het Rijk biedt ruimte voor eigen beleid. Op steeds meer plaatsen in Nederland worden PFAS in de bodem en waterbodem aangetroffen. Op verschillende plekken zijn hierdoor ontgravingen en baggerwerken stil komen te liggen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom een tijdelijk handelingskader gepubliceerd hoe om te gaan met deze schadelijke stoffen. Op basis van lopende onderzoeken wordt een definitief handelingskader in de loop van 2020 verwacht. Decentrale overheden kunnen nu al in actie komen: zij kunnen hun vergunningen checken op PFAS en hun bodemkwaliteitskaarten up-to-date maken. Dat geeft inzicht in de omvang van het probleem en voorkomt verdere stagnatie. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Sannah Nagelkerken: Nationaal Bodemtraineeship versnelt ontwikkeling
‘Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Dat zijn de vragen waarop we in de twee jaar tijd die het bodemtraineeship duurt, antwoord proberen te vinden. De net aan HBO of WO afgestudeerden werken in die periode vier dagen per week bij een organisatie in het werkveld van bodem en ondergrond. De vijfde dag is de traineedag die bestemd is voor persoonlijke ontwikkeling en projecten’, vertelt Sannah Nagelkerken, programmamanager bij het Nationaal Bodemtraineeship. Lees verder.
Sannah Nagelkerken – eigen foto
Actueel
Landsdekkend beeld PFAS in de bodem: data gevraagd
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het RIVM werkt aan een database met analyseresultaten van PFAS in de Nederlandse bodem en grondwater. Heeft u metingen van PFAS in bodem of grondwater en wilt u deze met het RIVM delen ten behoeve van het landsdekkend beeld PFAS, dan kunt u deze via dit mailadres: PFAS@rivm.nl aanbieden. Lees verder.
Deltaprogramma 2020
Rijksoverheid
Het tiende Deltaprogramma (DP2020) is op Prinsjesdag 2019 aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met de begroting van het Deltafonds. Dit tiende Deltaprogramma laat zien dat de deltabeslissingen en voorkeursstrategieën van Deltaprogramma 2015 (DP2015) nog steeds de goede weg beschrijven. Wel blijkt uit de eerste aanzet voor de zes-jaarlijkse herijking – die in 2021 gereed is - dat beperkte aanpassingen nodig zijn. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grondonderzoek Waterschap Rijn en IJssel
Rivierklimaatpark IJsselpoort
Vanaf eind september tot begin december 2017 voert waterschap Rijn en IJssel grondonderzoek uit. Dit onderzoek naar de samenstelling en opbouw van de grondlagen van de dijken vindt onder andere plaats in het plangebied van Rivierklimaatpark IJsselpoort. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grondwaterwinning bedreigt ecosysteem van rivier en beek op grote schaal
Deltares
Bijna 20 procent van de stroomgebieden waar grondwater wordt gewonnen, heeft te maken met te lage afvoeren van rivieren en beken om hun zoetwaterecosysteem gezond te houden. De verwachting is dat dit in 2050 zal gelden voor meer dan de helft van deze stroomgebieden. Dat concluderen onderzoekers van Deltares, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Freiburg (Duitsland) en de Universiteit van Victoria (Canada) in het tijdschrift Nature. Lees verder.
Foto: Pixabay
Verduidelijkingen interpretatie tijdelijk handelingskader PFAS
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat Bodem+ heeft op 1 oktober 2019 de rubriek met veel gestelde vragen en antwoorden over het tijdelijk handelingskader PFAS verduidelijkt en aangevuld. De inzet is om meer duidelijkheid te geven over het gebruik en doorwerking van het tijdelijk handelingskader PFAS in de praktijk. Lees verder.
Foto: Pixabay
Extra klap bouw: handel in grond en slib vrijwel lamgelegd
De Volkskrant
Veel grondverzet- en baggerprojecten zijn volledig stilgevallen, nu de bouwwereld na het stikstofbesluit met een nieuw probleem kampt. De toxische, onafbreekbare chemische stofgroep PFAS wordt in dusdanig hoge concentraties in grond en baggerslib aangetroffen, dat de handel in grond en slib vrijwel is lamgelegd. Lees verder.
Foto: Pixabay
Terugbrengen 1,3 miljoen kuub zand op Roggenplaat
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 1 oktober 2019 zijn de voorbereidingen voor de zandsuppletie op de Roggenplaat in de Oosterschelde gestart. Daarmee is de aftrap gegeven voor het terugbrengen van 1,3 miljoen m3 zand. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Arbeidshygiënische waarden PFAS voor werken in de bodem
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het CROW heeft op 20 september 2019 nieuwe SRCarbo-waarden beschikbaar gesteld voor PFAS. Deze waarden zijn te gebruiken bij het vaststellen van arbeidshygienische risico’s (indelen in veiligheidsklasse) bij het werken in met verontreinigde bodem volgens CROW publicatie 400. Lees verder.