Uit het netwerk
Gilbert Boerekamp: 'Bodemkennis hard nodig voor realiseren van maatschappelijke opgaven'
Een 'kanteljaar' noemt Gilbert Boerekamp 2020. 'We staan voor de afronding van een aantal grote projecten, zoals de ombouw van de huidige bodemwet- en regelgeving in de Omgevingswet en de afronding van het Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem en Ondergrond. Tegelijk leggen we nieuwe vormen van verbinding tussen professionals in netwerken en maatschappelijke programma’s, moet er bodembeleid komen voor nieuwe opkomende stoffen en vraagt het huidige stelsel van kwaliteitsborging verbetering. En dat zijn dan nog maar een paar van onze aandachtsvelden'. Lees verder.
Gilbert Boerekamp – eigen foto
Op de voorgrond
Nieuwe ambassadeurs voor KOBO-HO regio Oost
KOBO-HO
Het KOBO-HO is het Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond voor het Hoger Onderwijs. Hierin willen wij binnen hogescholen en universiteiten de aandacht voor onderwijs en vakmanschap op het gebied van bodem en ondergrond versterken. Dit doen we vooral door de koppeling te zoeken tussen onderwijs en werkveld. De inzet van ambassadeurs blijkt daarbij onontbeerlijk. Lees verder.
Arvid de Rijck en Joris Rooiman – eigen foto's
Actueel
Jaarrapportage 2019 Bodem+
Rijkswaterstaat / Bodem+
In de jaarrapportage van Rijkswaterstaat Bodem+ over 2019 vindt u onze resultaten en leest u hoe we onze taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen hebben uitgevoerd. Ook verantwoorden we onze financiën en kunt u lezen welke activiteiten en projecten zijn afgerond. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Afvalverwerking in Nederland: composteren stabiel, verbranden afgenomen, storten toegenomen
Rijkswaterstaat / Bodem+
De gegevens over 2018 laten zien dat de hoeveelheid gecomposteerd gft-afval gelijk is gebleven, de hoeveelheid verbrand afval met 2 procent is afgenomen en de hoeveelheid gestort afval met 10 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Er is minder geïmporteerd afval verbrand en er zijn meer bedrijfsafval, grond- en reinigingsresiduen gestort. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+
Omgaan met zeer zorgwekkende stoffen in een circulaire economie
RIVM
De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Hierin is er zo min mogelijk afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In een veilige circulaire economie zijn de risico's van schadelijke stoffen in (hergebruikte) materialen verwaarloosbaar voor mens en milieu. Lees verder.
Advies ‘Greep op gevaarlijke stoffen’ uitgebracht
Rli
Het beleid voor gevaarlijke stoffen is niet toereikend om risico’s in de leefomgeving voor mens en milieu voldoende te beheersen. Daarom is nieuw beleid noodzakelijk concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Greep op gevaarlijke stoffen’. Lees verder.
Foto: Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
Verspreiding historische verontreiniging: zorgplicht van toepassing?
Omgevingsweb
In de Wet bodembescherming is in artikel 13 de zorgplicht neergelegd. In een uitspraak van 4 maart jl. deed zich de vraag voor of sprake was van een nieuw geval van bodemverontreiniging waarop de zorgplicht wel, of een historische bodemverontreiniging waarop de zorgplicht niet van toepassing is. Lees verder.
Foto: Pixabay
Europees Parlement wijst op noodzaak aanpak medicijnresten in water
Vewin
Op 5 maart heeft de milieucommissie van het Europees Parlement (EP) een resolutie aangenomen over Geneesmiddelen in het Milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019. Nederland wordt als een van de voorbeeldlanden aangehaald die de impact van medicijnresten op water al aanpakt. Lees verder.
Foto: Pixabay