Uit het netwerk
Barbara Baarsma: ‘Ik wil me inzetten om bij een breed publiek beter bodembeleid te voeren’
‘Ik hoop als Bodemgezant het belang van een vitale bodem onder de aandacht van een breed publiek te brengen, van boeren tot burgers en van bestuurders tot bankiers. Een rijk bodemleven is namelijk essentieel voor het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen’, aldus Barbara Baarsma, bodemgezant voor het programma Onder het Maaiveld. Lees verder.
Barbara Baarsma en projectleidster Fanny Verkuijlen – foto IUCN NL
Op de voorgrond
Het vergroten van de strategische wendbaarheid
Het formuleren van ‘een gedurfd lange termijndoel’ en het aanstellen van ‘organisatiescouts’ die nieuwe ontwikkelingen en innovaties signaleren. Twee van de aanbevelingen die volgen op het promotieonderzoek van Wieke Pot. Zij onderzocht en verklaard in hoeverre Nederlandse overheden met hun investeringen in waterinfrastructuur rekening houden met de toekomst. Lees verder.
Wieke Pot: ‘Het denken in scenario’s en flexibele besluitvormingspaden is nog niet gangbaar’ – foto Eline Lorienne
Actueel
GGD-richtlijn Publieke gezondheidsaspecten van bodemsanering
RIVM
Bij een bodemsanering kunnen verschillende stoffen vrijkomen. Sommige stoffen leiden tot geuroverlast. Daarnaast kunnen geluid en trillingen voor overlast zorgen. Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’n) kunnen voorafgaand, tijdens en na een sanering adviseren over de gezondheidsaspecten. De richtlijn ‘Publieke gezondheidsaspecten van bodemsanering’ helpt GGD’en hierbij. Lees verder.
Foto: RIVM
Handreiking ‘redelijkerwijs’ en ‘natuurlijk moment’ bij zorgplicht bodem onder de Omgevingswet
Aan de slag met Omgevingswet
Het uitgangspunt van de zorgplicht is terstond en volledig herstel. De begrippen ‘redelijkerwijs’ en ‘zoveel mogelijk’, bepalen wat een veroorzaker moet doen in het kader van (herstel)maatregelen bij het voldoen aan de zorgplicht. Door bedrijfsleven en overheden is gezamenlijk een algemeen afwegingskader opgesteld die deze invulling ondersteunt. Download het afwegingskader of lees meer over de zorgplicht voor bodem onder de Omgevingswet.
Foto: Pixabay
RIVM rapport ‘Effectiviteit van gebruiksadviezen bij lood in bodem’
Rijkswaterstaat/Bodem+
Lood in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen. Diffuse bodemverontreinigingen met lood komen vooral voor in oude binnensteden en veenweidegebieden met toemaakdekken (een mengsel stalmest, huisafval en zand, dat vroeger als grondverbeteraar werd toegepast). Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het geven van dergelijke gebruiksadviezen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe studie bevestigt: medicijnresten zijn risico voor kwaliteit oppervlaktewater
Deltares
Een nieuwe studie door RIVM en Deltares bevestigt dat medicijnresten een risico zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018. In 2017 en 2018 werd van 19 verschillende stoffen de risicogrens minimaal één keer overschreden. Lees verder.
Foto: Pixabay
VNG: Financiën en governance bodemtaken goed regelen
VNG
De VNG vraagt bij de Tweede Kamer aandacht voor het probleem dat gemeenten hebben met bodemvervuiling. Het is een absolute voorwaarde dat de financiën en de governance goed geregeld zijn voordat de Omgevingswet in werking treedt per 2022. Anders is de stelselwijziging naar onze mening een te groot risico. Lees verder.
Foto: Pixabay
Zeven redenen voor groen in de stad
WUR
In stedelijke gebieden is de groene ruimte een schaars goed. Groen in de stad verdwijnt, bijvoorbeeld door nieuwe woningen, het verharden van pleinen met steen of cement en het bouwen van bedrijventerreinen. Maar ook steeds meer mensen betegelen hun tuinen. Terwijl groen juist van toegevoegde waarde is voor een stad. Lees verder.
Foto: Pixabay
Glyfosaat uit de schappen
NOS
Tuincentra gaan stoppen met de verkoop van onkruidverdelgingsmiddelen met de stof glyfosaat. Branchevereniging Tuinbranche Nederland heeft met milieuorganisatie Natuur en Milieu afgesproken dat de winkels de producten komend jaar uit de schappen halen. Per 1 januari 2022 zijn ze niet meer verkrijgbaar. Lees verder.
Foto: Pixabay