Uit het netwerk
‘Zoek elkaar op en leg contacten!’
Hij heeft een dijk van ervaring in de wereld van bodem en ondergrond en is inmiddels 28 jaar werkzaam bij het RIVM. De wereld van onderzoek, beleid én uitvoering kent hij als geen ander. Voor Piet Otte, coördinator Programma Bodemkwaliteit RIVM, is het erg belangrijk om het hele speelveld te overzien, de mensen te kennen en je netwerk op orde te hebben. ‘Anno 2020 redden we het niet meer met alleen de technisch biologische kennis van de bodem; we hebben elkaar, burgers, beleidsmakers, onderzoekers en uitvoerders hard nodig om tot integrale en duurzame oplossingen te komen,’ aldus Piet Otte. Lees verder.
Piet Otte, coördinator Programma Bodemkwaliteit RIVM - eigen foto
Op de voorgrond
Grondwatertekorten vragen om rigoureuze oplossingen
Basisregistratie Ondergrond
Hoe kan de BRO als informatiebron helpen bij de ontwikkeling en uitvoering van initiatieven op het gebied van verdroging en vernatting? Met deze vraag van de BRO is organisatieadviseur Dick Konings het land in gegaan. Conclusie: de echte oplossing voor verdroging ligt in het infiltreren van miljarden liters zoet water in hooggelegen zandgebieden als de Veluwe. En als je dat wil, moeten er véél meer gegevens komen om gedetailleerde modellen te kunnen maken. Lees verder.
Dick Konings, organisatieadviseur en projectleider waterschappen - eigen foto
Actueel
Natuur betere bodemsaneerder dan gedacht
Deltares
Bij bodemverontreiniging is veelal ‘inpakken en monitoren’ het credo. Door de diepte van de verontreiniging of door andere oorzaken is afgraven namelijk vaak geen optie. In dat geval kan biologische afbraak door ‘gifminnende’ bacteriën een oplossing zijn. Op 17 februari jl. is Johan van Leeuwen op deze en andere bevindingen gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Lees verder.
Foto: Pixabay
Energietransitie en klimaatmitigatie komen samen in de bodem!
Rjkswaterstaat/Bodem+
Wat heeft de bodem te maken met de energietransitie en hoe helpt dat klimaatmitigatie? Dat is het onderwerp waar het nieuwe nummer van het tijdschrift Bodem over gaat. En als lichtpuntje in Coronatijd is dit nieuwe nummer gratis te downloaden. Lees verder.
Foto: Wolters Kluwer
Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet gepubliceerd in Staatsblad
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet is op 25 februari 2021 gepubliceerd in het Staatsblad. Met de publicatie van dit Aanvullingsbesluit is een belangrijke stap gezet in de totstandkoming van de nieuwe wet- en regelgeving voor bodem onder de Omgevingswet. Lees verder.
Illustratie: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
Duidelijkheid EMK-gifterrein geëist door Tweede Kamer
Regio-online
Een door GroenLinks ingediende motie over het EMK-gifterrein heeft in de Tweede Kamer brede steun gekregen en is, afgezien van de SGP, door alle partijen aangenomen. Nu de hersanering van deze gifbelt van bijna zes hectare in Krimpen aan den IJssel al geruime tijd stilligt, wil de Kamer geïnformeerd worden over de plannen, kosten en risico’s. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarverslag Informatiepunt WVL over 2020
Rijkswaterstaat/Bodem+
Binnen het Informatiepunt WVL (Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving) werken verschillende helpdesks samen en geven uitleg over milieuregelgeving en daarbij horende applicaties. In 2020 zijn bijna 25.000 vragen gesteld en zijn de verschillende websites 9,6 miljoen maal bezocht. Onze klanten waarderen ons met een 7,4 als gemiddeld cijfer. Dat en nog veel meer staat vermeld in het jaarverslag van het Informatiepunt WVL over 2020. Lees verder.
Vraagafhandeling: verdeling vragen per onderwerp, 24.897 vragen in 2020. Illustratie: Rijkswaterstaat Bodem+
3D ondergrondinformatie helpt bij zandwinning en windenergie op zee
Basisregistratie Ondergrond
Ondergrondinformatie helpt ook bij het maken van beleidskeuzes voor zandwinning en aanleg van windmolenparken in zee. Dat blijkt uit een praktijkproef met Rijkswaterstaat, waarin er een afweging gemaakt moest worden tussen zandwinning en windenergie voor de kust van IJmuiden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Boskalis houdt moed ondanks belemmeringen bodemas in wegenbouw
Cobouw
De inventieve bouwer Boskalis Environmental moet opboksen tegen een negatieve financiële waarde, bezorgde burgers, milieuregels én de Nederlandse zandprijs voor het recyclen van verbrand huisvuil als bouwstof onder wegen. Lees verder.
Foto: Pixabay