Uit het netwerk
Ondergrond InZicht: de benedenwereld verbeelden
Op welke wijze kunnen driedimensionale beelden van de bodem en ondergrond leiden tot een beter inzicht, meer draagvlak en weloverwogen besluitvorming door decentrale overheden? Het project Ondergrond InZicht verzamelt ervaringen én vragen, vertelt projectleider Otto Levelt. Lees verder.
Otto Levelt - eigen foto
Actueel
Aanvullingsregeling bodem Omgevingswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Aanvullingsregeling bodem Omgevingswet is op 1 juni 2021 gepubliceerd in de Staatscourant. De Aanvullingsregeling bodem vult de Omgevingsregeling aan met regels voor het thema bodem. Hiermee zijn alle onderdelen van het aanvullingsspoor bodem gereed. Lees verder.
Illustratie: Overheid.nl
Landherstel wereldwijd belangrijk voor verduurzaming
PBL
Uit recent onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat natuurherstel en duurzaam landbeheer wereldwijd de potentie heeft om bij te dragen aan verduurzaming op het gebied van voedsel en landbouw, water, biodiversiteit en klimaatverandering. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Einde toepassing AVI-bodemassen als IBC-bouwstof
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 27 mei jl. is de wijzigingsbesluit van het Besluit vrijstelling stortverboden buiten inrichtingen (Bvsbi) gepubliceerd. Het wijzigingsbesluit voorziet in de beëindiging van de toepassing van avi-bodemas als IBC-bouwstof met ingang van 1 juli 2021, met een overgangsperiode voor het opmaken van bestaande voorraden tot 1 januari 2022. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
IJkcentrum voor de bodem geopend
NIOO-KNAW
Nederland is een nieuwe nationale onderzoeks- en demonstratiefaciliteit rijker. Met het IJkcentrum voor de bodem krijgen we inzicht in wat een bodem tot een goede bodem maakt. We ontwikkelen standaarden, waarmee bodemmonsters vergeleken - geijkt dus - kunnen worden. Hoe gaat het met het bodemleven in die bodem? Op grond van die ijkresultaten kunnen we adviezen geven voor duurzame verbeteringen, voor een rijke bodem vol biodiversiteit. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wegwijzer bodem in de Omgevingswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
Om gemeenten en omgevingsdiensten te ondersteunen bij de voorbereiding op de Omgevingswet ontwikkelde Rijkswaterstaat Bodem+ een wegwijzer voor het thema bodem. De wegwijzer gaat in op de rol van bodem en ondergrond in de kerninstrumenten van de Omgevingswet en de relatie met het DSO. Lees verder.
Foto: Pixabay
In Spijk komt de Tachtigjarige Oorlog tot leven
Rijkswaterstaat/Bodem+
Bij archeologisch onderzoek in de Beijenwaard bij het Gelderse Spijk zijn verschillende interessante vondsten gedaan. De belangrijkste vondsten werpen een mooi licht op het soldatenleven aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog. In opdracht van Rijkswaterstaat legde archeologisch onderzoeksbureau RAAP een groot aantal restanten bloot van een zogeheten circumvallatielinie uit die tijd. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Planten kunnen PFAS uit de bodem verwijderen
Groene Ruimte
PFAS verwijderen uit de bodem met behulp van planten blijkt een kansrijke techniek voor de toekomst. Tauw verkende de mogelijkheden van fytoremediatie en concludeerde dat de techniek een effectief en duurzaam alternatief kan zijn voor de huidige ingewikkelde, kostbare en vaak milieubelastende saneringsmethoden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe datum voor start Omgevingswet: 1 juli 2022
Rijkswaterstaat/Bodem+
De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dit geeft het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties meer ruimte om de implementatie van de wet op een zorgvuldige en verantwoorde wijze af te ronden. Lees verder.
Foto: Pixabay