Uit het netwerk
‘Kennis ontsluiten en delen is belangrijk voor SIKB’
‘Naast de belangrijke rol die SIKB vervult in het verbinden van de regelgeving met de praktijk, is het ontsluiten en delen van kennis evenzeer essentieel’. Jan Willem Strebus is onlangs toegetreden tot het bestuur van SIKB. Naast zijn dagelijkse werk als directeur van de Omgevingsdienst Twente en bestuurslid van Omgevingsdienst NL. Lees verder.
Jan Willem Strebus – eigen foto
KOBO project
OndergrondLAB verwelkomt T-shaped professionals
Ze noemen de studenten de aanstormende T-shaped professionals. Nanda Sweres en Martine Coevert verwelkomen bij de gemeente Rotterdam de in opleiding zijnde specialisten met brede vaardigheden en kennis. Hun OndergrondLAB heeft weer zes nieuwe kandidaten daarvoor opgeleverd. Lees verder.
Nanda Sweres en Martine Coevert – eigen foto's
Op de voorgrond
Naar een programma voor afbouw en nieuwe waarden IBC-locaties
IBC-locaties vragen om eeuwigdurend beheer van de bodemverontreiniging en leggen een last op toekomstige generaties. De verontreiniging belemmert soms een reeks maatschappelijke ontwikkelingen, zoals gebiedsontwikkeling, gezonde verstedelijking, klimaatadaptatie, drinkwaterwinning, energietransitie, e.d. Afbouw van deze verontreinigingen vermindert de beheerlast en maakt maatschappelijke ontwikkelingen makkelijker. Het slim gebundeld afbouwen van locaties kan daarbij tot synergie-effecten en efficiency leiden. Ook kunnen dan alternatieve, collectieve, financieringsvormen aantrekkelijk worden. Lees verder.
Inspectie van een IBC werk – foto SIKB
Actueel
Veelbelovende resultaten Zandmotor bij Kijkduin
Deltares
De evaluatie van tien jaar Zandmotor wijst uit dat deze innovatie een succes is. Het schiereiland van 21,5 miljoen kuub zand werd in 2011 aangelegd voor de kust van Kijkduin volgens het Bouwen met de Natuurprincipe. Lees verder.
Foto Deltares
Bodem is unieke kans voor klimaatadaptatie
Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling
Laat je inspireren door de leermodule ‘Klimaatadaptatie en bodem’. De leermodule is in beeld gebracht en gekoppeld aan de klimaatadaptatieprojecten in het Leidse Noorderkwartier. De gemeente Leiden wil in 2050 klimaatadaptief zijn en bestand zijn tegen overstromingen, wateroverlast, verdroging, bodemdaling en hittestress. Via deze link kom je bij de leermodule.
Aanpak milieucriminaliteit is tasten in het duister
Algemene Rekenkamer
Een kleine groep van de circa 500 bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen overtreedt veelvuldig de milieuwetgeving. De Algemene Rekenkamer heeft deze groep veelplegers voor het eerst in het vizier gebracht. Lees verder.
Beeld: Algemene Rekenkamer
Webinar-reeks ‘Verduurzaming in de baggersector’
Het kabinet wil jaarlijks 300 miljoen euro vrijmaken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zandwinnen en baggeren zorgen samen voor één van de grotere materiaalstromen die in dit kader worden beschouwd. Hoe pakken we deze processen zo efficiënt mogelijk aan en hoe zorgen we voor duurzame keuzes in de bagger- en zandwinsector? Lees verder.
Droogtemonitor van LCW in nieuw online jasje
H2O Actueel
De droogtemonitor van de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) heeft een gedaantewisseling ondergaan. De pdf-vorm is na jaren afgedankt en vervangen door een digitale versie. Lees verder.
Foto LCW
Symposium Bodem Breed terugkijken
Symposium Bodem Breed
Eindelijk is het symposium Bodem Breed weer georganiseerd! Niet fysiek maar met een 'Digitaal Platform' waar je alle sessies hebt kunnen volgen. Niet alles kunnen zien? De sessies die in het voorjaar zijn georganiseerd zijn op YouTube terug te zien. Het symposium van juni is per 1 september via dit kanaal terug te kijken.