Op de voorgrond
Leermodule over essentiële rol bodem bij klimaatadaptatie
‘De bodem speelt een cruciale rol bij de klimaatadaptatie. Neem bijvoorbeeld de berging van water in de bodem. De bodem biedt volop kansen om wateroverlast en droogte het hoofd te bieden. Het vraagt wel voldoende kennis van die bodem om te weten wat dit doet met bijvoorbeeld eventuele grondwateroverlast en vochtproblemen’, aldus Michèle Klare, projectmanager bij de gemeente Leiden. Samen met collega Jos van Wersch, Regisseur Bodem en Ondergrond - Duurzame Leefomgeving, is zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de gratis e-learningmodule Klimaatadaptatie en bodem. Te volgen via de Bodembreed Academie (na inloggen, via ‘Klimaatadaptatie en de bodem’). Lees verder.
Actueel
Half miljard naar milieucontrole bedrijven, maar wat gebeurt er met dat geld?
NRC
De Nederlandse omgevingsdiensten hebben in 2020 bijna driehonderd keer een boete opgelegd. Ook hebben de diensten, die controleren of bedrijven in Nederland aan de milieuregels voldoen, ruim tweeduizend keer gedreigd met een dwangsom als een situatie niet snel zou verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Infrastructuur en Waterstaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
Tweede Kamer neemt drie moties aan over PFAS
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Tweede Kamer heeft op 12 oktober 2021 drie moties aangenomen over de vermindering van blootstelling aan PFAS. De Tweede Kamer wil onder andere dat Nederland zich binnen Europa nog sterker gaat inzetten op een totaalverbod op PFAS. Lees verder.
Foto: Pixabay
Handreikingen voor dendrochronologie beschikbaar
SIKB
Dendrochronologie is de studie van jaarringen in houtige gewassen. Het wordt ingezet om oud hout te dateren, om de herkomst ervan te bepalen en om het vroegere landschap en klimaat te reconstrueren. SIKB heeft samen met de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) drie publicaties uitgegeven. Lees verder.
Foto: RCE
Digitale versie van handboek ‘Bemaling bouwputten en sleuven’ beschikbaar
CROW
De publicatie ‘Handboek bemaling van bouwputten en sleuven’ is opgenomen in de digitale kennisbank van CROW. Deze publicatie kan iedereen die zich aanmeldt bij de kennisbank via deze link kosteloos raadplegen. De kennismodule is een complete leidraad voor zorgvuldige voorbereiding, planning en uitvoering van het bemalen van bouwputten en sleuven.
Foto: CROW
Ondergrondse energieopslag essentieel voor toekomstig energiesysteem
TNO
In 2050 moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen hebben teruggedrongen met minimaal 95% ten opzichte van het niveau in 1990. Om dit doel te behalen is een energietransitie noodzakelijk. Dat betekent een omslag naar schonere en duurzame energiebronnen en het ontwikkelen van de bijbehorende infrastructuur zodat de eindgebruikers verzekerd zijn van een veilige en betrouwbare levering van energie. Lees verder.
Foto: Pixabay
Niet-gesprongen explosieven gevonden bij Pannerdensch Kanaal
Rijkswaterstaat/Bodem+
In het gebied rond het Pannerdensch Kanaal is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gevochten. In aanloop naar de krib- en oeververlaging in het Pannerdensch Kanaal heeft Rijkswaterstaat het projectgebied daarom zorgvuldig onderzocht op aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven. De gevonden oorlogsresten zijn overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD). Lees verder.
Een van de gevonden oorlogsresten: een 17 ponder - Foto: Rijkswatertstaat/Bodem+
Een gezondere bodem voor een gezondere stad
Naturetoday
Stadsplanners krijgen meer en meer oog voor het belang van de plantjes, micro-organismen en diertjes in de bodem. Met het boek BiodiverCITY laat de gemeente Amsterdam zien dat het ze menens is. Lees verder.
Foto: Pixabay
IenW hoefde niet op te treden tegen toepassen van granuliet
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het toepassen van granuliet in het gebied ‘Over de Maas’ levert geen overtreding op van de milieuregels. Daarom hoefde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook niet handhavend op te treden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 13 oktober jl. Lees verder.
Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+