Uit het netwerk
'Watermanagement kan de klimaatadaptatie niet alleen aan'
‘Waarom wordt er niet méér interdisciplinair samengewerkt wanneer het gaat om de grote bijdrage die de bodem kan betekenen voor de klimaatadaptieve opgave? In mijn opleiding Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam, en voor de afstudeeropdracht, is mij opgevallen hoe weinig door de verschillende, voorhanden zijnde experts wordt samengewerkt’. Dat stelt Renske van Driesten vast, in een toelichting op haar scriptie ‘Bodem als spons, Klimaatadaptatie en bodemwatersysteem Enschede’. Lees verder.
Renske van Driesten – eigen foto
Op de voorgrond
Samenwerking, kennisuitwisseling, verbeteren en optimaliseren
Dick Westgeest, voorzitter Gebruikersplatform Bodemenergie
Na zijn studie Civiele techniek aan de TU Delft werkte hij onder meer voor Waterleiding Friesland en Brabant Water. Hij was gepassioneerd door water en grondlegger van de duurzame bedrijven van Brabant Water als Hydreco, Hydroscope en HydroBusiness. Inmiddels is hij bijna tien jaar voorzitter van het Gebruikersplatform Bodemenergie. ‘Ik ben ervan overtuigd dat bodemenergie de toekomst heeft’, aldus Dick Westgeest. Lees verder.
Dick Westgeest - eigen foto
Actueel
Uitzending gemist? Kijk terug!
SIKB
Zeer informatief en soms hilarisch was de lezing van Ayca Szapora over de manier waarop onze hersens werken en hoe wij keuzes maken. Keuzes die vaak onbedoeld ervoor zorgen dat wij bubbels creëren. Govert Geldof maakte daarna op een indringende wijze duidelijk hoe zijn adagium ‘het is complex maar we maken het ingewikkeld’ in de praktijk werkt. Kijk de uitzending hier terug.
Vlnr: David van den Burg, Jos Bazelmans, Marissa Frambach, Govert Geldof en Ayca Szapora – foto SIKB
Antwoorden vragen SO EU Bodemstrategie
Rijksoverheid
Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen over het Fiche: Mededeling EU-Bodemstrategie voor 2030. Zij doet dit mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Minister voor Natuur en Stikstof, De vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) had de vragen gesteld tijdens het schriftelijk overleg van 10 februari 2022. Lees verder.
Foto: Martijn Beekman - RVD
Factsheet verspreidingsbeleid
Informatiepunt Leefomgeving
Over de regels voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem en het oprichten van weilanddepots bestaat soms wat onduidelijkheid. De Omgevingswet zal de regelgeving voor het ‘verspreiden’ op onderdelen veranderen waardoor er vooral bij de start aandacht moet zijn voor de veranderingen. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Micro-organismen: de regisseurs van ecosysteemherstel
WUR
De bodem levert allerlei diensten die onmisbaar zijn voor het leven op aarde. De wereldwijde afname van bodemkwaliteit is dan ook een grote zorg. Een oplossing ligt misschien wel in handen van minuscule bodemregisseurs. Lees verder.
Foto: Pixabay
De drie plagen voor stikstofminister Christianne van der Wal
NRC
Er is een speciale minister voor én een pot geld. Maar daarmee is een oplossing voor de stikstofcrisis nog niet veel dichterbij gekomen. Lees verder.
Foto: Martijn Beekman - RVD
Storm woelt sediment los in de Noordzee
NRC
Eunice, de zware storm die op 18 februari over Europa trok, heeft veel losgemaakt. De storm had ook gevolgen onder water. De harde wind veroorzaakte golven van zeven meter hoog op de Noordzee. Daarbij verplaatsten grote hoeveelheden sediment, vermoedelijk met de westenwind mee vanuit Engeland naar Nederland. Lees verder.
Foto: Pixabay
Natuurlijkere, gezondere zandgronden, het kan!
WUR
Het gaat niet goed met het Nederlandse zandlandschap. De druk op de zandgronden is hoog en afkomstig van diverse fronten. Willen we dat alle functies op duurzame wijze naast elkaar kunnen blijven bestaan, dan moeten we ingrijpen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Hoogtepunten van de Schakeldag 2022
Kenniscentrum InfoMil
Meer dan 1000 bezoekers namen actief deel aan de Schakeldag op dinsdag 8 maart 2022. Het was voor het eerst dat Rijkswaterstaat en programma Aan de slag met de Omgevingswet dit evenement online organiseerden. Wilt u een sessie terugzien? Dat kan, bekijk hier de terugblik! Lees verder.
Schakeldag-talkshow. Met de klok mee: Laura de Vries, Frans Tonnaer, Eliane Schoonman, Alex Panhuizen, Pamela Logjes - ©Remco Zwinkels
Inspectie speurt via satellieten naar gerommel met grond en afval
Cobouw
Iedereen kan tegenwoordig vanuit zijn luie stoel iemands achtertuin bekijken op satellietbeelden. Ook inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die hopen met satellietbeelden milieudelicten in grondwerken en bouwafval op te sporen. Wordt dit nieuwe snufje de ondergang van bedrijven die illegaal grond verhandelen of vervuilde bouwstoffen verkeerd toepassen? "We kijken ook naar plekken waar zaken tot problemen hebben geleid". Lees verder