Uit het netwerk
Lisanne Broersen
‘Functie volgt bodem’
Lisanne Broersen vat aan het eind van het gesprek haar opvatting samen: ‘functie volgt bodem’. Die opvatting brengt ze in binnen het bestuur van JongBodem, en binnen haar werk bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. ‘Is de bodem geschikt voor de opgave die je op die plek wilt realiseren?’ Lees verder.
Lisanne Broersen - eigen foto
Op de voorgrond
Joke van Wensem
‘Nog lang niet klaar met de bodem’
Jarenlang was ze zelf bezoeker en in het kader van haar promotieonderzoek “moest” ze er naar toe. Nu is ze zelf voorzitter van de 33ste editie van het Bodem Breed Symposium. ‘Een “erebaantje” van een symposium waarin de bodem in de volle breedte aan de orde komt en dat uitgegroeid is tot hét evenement voor en door bodemprofessionals,’ vertelt Joke van Wensem. Lees verder.
Joke van Wensem - eigen foto
Actueel
Aanwas jonge professionals steeds belangrijker, KOBO blijft actief
KOBO
Kennis- en onderwijscentrum bodem en ondergrond voor het hoger onderwijs (KOBO) stimuleert de positie van bodem en ondergrond in het hoger onderwijs door het duurzaam verbinden van het hoger onderwijs met de praktijk: bedrijven, kennisinstituten en overheden. Ook werkt ze mee aan de Bodembreed Academie, het online leerplatform voor bodem en ondergrond, samen met Stichting Bodembeheer Nederland en SIKB. Lees verder.
Gemeenten moeten op gif in de grond gaan controleren, maar …
Trouw
Het Rijk legt controlerende taken voor gifstoffen in de bodem neer bij alle gemeenten. Maar kennis daarover ontbreekt vaak. Lees verder.
Foto: Pixabay
Transitie van Bodem+ naar Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
Rijkswaterstaat/Bodem+
Al sinds 2005 is Bodem+ een centraal informatiepunt voor wet- en regelgeving binnen het bodemdomein. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal deze rol worden overgenomen door het Informatiepunt Leefomgeving, oftewel het IPLO. Met dezelfde werkwijze, dezelfde zorgvuldigheid en dezelfde specialisten. Lees verder.
Illustratie: Informatiepunt Leefomgeving
Nationaal Water Programma 2022-2027
Helpdesk Water
Het Nationaal Water Programma 2022–2027 geeft een overzicht van de ontwikkelingen binnen het waterdomein en legt nieuw ontwikkeld beleid vast. We werken aan schoon, veilig en voldoende water dat klimaatadaptief en toekomstbestendig is. Ook is er aandacht voor de raakvlakken van water met andere sectoren. Lees verder.
Beeld: Nationaal Waterprogramma
Onderzoek ecologische effecten zandwinning Noordzee
Deltares
Wereldwijd slinken de zandvoorraden, terwijl steeds meer zand nodig is om kusten te beschermen tegen een stijgende zeespiegel. Binnen de Nationale Wetenschapsagenda gaat een onderzoek van start dat zich focust om zandwinning in de Noordzee ecologisch te optimaliseren, zodanig dat het mariene ecosysteem gezond blijft en voedsel blijft leveren. Lees verder.
Foto: Deltares
Impact droogte op nitraatgehalte
Agriholland.nl
In alle grondsoortregio's zijn de nitraatconcentraties in uitspoelend water op landbouwgronden gedaald sinds het begin van de jaren 90. Wel nemen de nitraatconcentraties sinds 2017 weer wat toe als gevolg van droogte. Lees verder.
Foto: Pixabay
Uitvoering bodemtaken onder de Omgevingswet en financiën
VNG
Voordat de Omgevingswet inwerking treedt, moeten gemeenten en omgevingsdiensten voorbereid zijn op de uitvoering van bodemtaken. De gemeente neemt deze taak over van de provincie. Met het uitvoeren van deze nieuwe taak zijn extra kosten gemoeid. De VNG probeert met IenW en BZK afspraken te maken over budget. Lees verder.
Foto: Pixabay