Uit het netwerk
OP EEN MOOIE, GEZONDE BODEM
Bodemnieuws
De afgelopen weken werd ik met verschillende kanten van de bodem geconfronteerd. Vergaap jij je ook wel eens aan een bodemprofiel? Hoe mooi kunnen de verschillende horizonten zich aftekenen en wat een scala aan kleuren. Het is begrijpelijk dat kunstenaars zich daardoor laten inspireren. Ook dieper in de grond hebben we iets om te koesteren: ons kostbare grondwater, ook wel blauw goud genoemd. Lees verder.
Theo Edelman - eigen foto
Op de voorgrond
Oproep ondersteunen implementatie Europese Bodemstrategie
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp te bieden bij de uitwerking van haar bodembeleid. Nederland heeft internationaal een vooraanstaande positie op gebied van bodem. De oproep richt zich op een breed scala van organisaties zoals bijvoorbeeld bedrijven, koepelorganisaties, NGO’s (maatschappelijke organisaties), universiteiten, onderzoeksinstituten, etc. Lees verder
Foto: Pixabay
Actueel
Start Bodemkwaliteit in de BRO
BRO/SIKB
In de laatste ‘Expeditie BRO’ kondigde Martin Peersmann, programmamanager BRO, aan dat er zekerheid is over het opnemen van milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens in de BRO, inclusief PFAS. Dit kwartaal start het programmabureau BRO samen met Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) met de voorbereiding van het nieuwe implementatieprogramma BRO Fase 2. Lees verder.
Illustratie: https://basisregistratieondergrond.nl
Aanpak versterken Kwalibo-stelsel naar de Tweede Kamer
Rijkswaterstaat/Bodem+
Naar aanleiding van een drietal rapporten over de werking van het Kwalibo-stelsel heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 opdracht gegeven om verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van het bodembeheer. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak dat op 4 april 2022 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Lees verder.
Beantwoording Kamervragen Akzo Nobel Deventer
Rijkswaterstaat/Bodem+
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat antwoordde op 4 april 2022 op vragen van het lid Bouchallikh (Groen Links) over de verkoop van het vervuilde voormalige terrein van chemiebedrijf Akzo Nobel in Deventer. Lees verder.
Staatssecretaris Heijnen - foto: RVD/Martijn Beekman
Wijzigingen Mijnbouwwet voor aardwarmte
Omgevingsweb
Op 22 februari 2022 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangenomen ter wijziging van de Mijnbouwwet. De winning van aardwarmte vindt plaats in de diepe ondergrond, waardoor de Mijnbouwwet van toepassing is op de benodigde vergunningen. Het voorstel tot wijziging strekt tot aanpassing van het vergunningstelstel voor de opsporing en winning van aardwarmte. Lees verder.
Beeld: Pixabay
Regierol I&W bij geothermie moet groter
VEWIN
Op 17 juni 2021 presenteerde de Algemene Rekenkamer het rapport ‘Bescherming drinkwater bij het boren naar aardwarmte’. Verontrustende conclusie hiervan was dat ‘de drinkwaterbronnen bij de ontwikkeling van aardwarmte (of geothermie) door de ministers van EZK en IenW niet doeltreffend worden beschermd’. Onderzoekers Alice de Haan en Emmy Bergsma leggen uit hoe zij tot deze slotsom kwamen en doen aanbevelingen voor verbetering. Lees verder.
Beeld: Algemene Rekenkamer
Klimaatpanel over ondergrondse opslag CO2
De Volkskrant
Klimaatpanel IPCC heeft zijn derde rapport in een jaar gepubliceerd. Er is onder meer veel aandacht naar voor ccs, het afvangen en ondergronds opslaan van CO2; de Holle Bolle Gijs van het klimaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling
Deltares
Het Waddenfonds kent 1 miljoen euro subsidie toe aan het project Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling. Hiermee kunnen op het eiland proeven worden uitgevoerd met het vasthouden van zoet water, droogte- en zouttolerante gras-kruidenmengsels en zilte teelten. Lees verder.
Foto: Pixabay