Op de voorgrond
Verzamelbrief bodem en ondergrond
Rijksoverheid
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond. Zij gaat onder andere in op de aanpassing van de indicatieve niveaus van ernstige verontreiniging PFAS en de stand van zaken rond de bestuurlijke afspraken over bodem. Lees verder.
Foto: RVD – Valerie Kuypers
Actueel
Over vijf jaar een tekort aan zand en grind?
Rijksoverheid
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan een systeem om landelijk inzicht te krijgen in de vraag en aanbod van zand- en grind. Zo moet duidelijk worden of er over vijf jaar een tekort ontstaat aan de grondstoffen, of dat er nog wel genoeg vergunningen zijn voor de winning. Lees verder.
Foto: Pixabay
Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2022
Staatscourant
Op 28 april 2022 is in de Staatscourant de Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2022 gepubliceerd, Net zoals in 2021 kunnen de bevoegde overheden Wet bodembescherming tot 1 juni een aanvraag doen voor de financiering van buitenproportionele opgaven en oude afspraken. Lees verder.
Afbeelding: Overheid.nl
Nederlandse bodem 1,5 graad warmer dan 40 jaar geleden
WUR
Als het gaat over opwarming van de aarde, dan wordt daar vrijwel altijd de stijging van de luchttemperatuur mee bedoeld. Maar naar de letterlijke opwarming van de ‘aarde’, ofwel de bodem, is nog weinig onderzoek gedaan. Lees verder.
Foto: Pixabay
Verzuring zet door
Nature today
Enkele jaren geleden is gesteld dat de bodem-pH geen groot probleem meer vormt voor de vegetatie in natuurgebieden. Er zijn echter meer factoren dan alleen de pH-waarde van de bodem die het effect van verzuring kunnen weergeven. De signalen daarvan staan nog steeds op rood. Lees verder.
Foto: Pixabay
SIKB Jaarplannen 2022 vastgesteld
SIKB
Het SIKB-bestuur heeft de Jaarprogramma’s Bodembeheer, Bodembescherming en Archeologie vastgesteld. Eerder was al het Jaarprogramma Datastandaarden vastgesteld. Voor Bodembeheer zijn drie programmalijnen uitgezet, achtereenvolgens werken aan een Effectief en actueel stelsel, het ontwikkelen van instrumenten die bij de tijd en toekomstbestendig zijn, en het op orde houden van de kennis. Lees verder.
Afbeelding: SIKB
Toepassing bodeminformatie voor inrichting en beheer
WUR
Actuele gegevens over bodem, grondwater en terreinvormen zijn nodig om verstandig om te gaan met het grondgebied en met het grond- en oppervlaktewater, bijvoorbeeld om ruimte te zoeken voor woningbouw, of voor waterberging in perioden van wateroverlast en droogte. Lees verder.
Foto: Pixabay
Goed beheerde bodem in staat om veel water te bergen
H2O Waternetwerk
Om water vast te houden is aandacht voor de bodem en goed bodembeheer een vereiste. Uit metingen blijkt dat een goed beheerde bodem in staat is veel water te bergen. Lees verder.
Afbeelding: Pixabay
CO2 opslag onder Noordzee
NOS.nl
Vier bedrijven in de Rotterdamse haven gaan CO2 afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. De Nederlandse overheid stelt hiervoor zo'n 2 miljard euro subsidie beschikbaar. Lees verder.
Foto: Pixabay
VN: wereldwijd 40 procent land aangetast
H2O Waternetwerk
Zo’n 40 procent van het land op aarde is aanzienlijk erop achteruitgegaan door slecht beheer en misbruik van bodem, water en biodiversiteit. Lees verder.
Foto: Pixabay