Uit het netwerk
Martin Peersmann: ‘We gaan aan de slag met bodemverontreiniging in de BRO’
‘Het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) gaat vanaf 1 juli aan de slag met het opnemen van informatie over bodemverontreinigingen in de BRO. We werken hierbij samen met Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) aan een Plan van Aanpak voor dit nieuwe domein’ zegt Martin Peersmann. ‘Verder lopen we goed op schema en binnenkort kunnen ook gegevens van bodemenergiesystemen en grondwateronttrekkingen aangeleverd worden in de BRO’. Lees verder.
Martin Peersmann - foto: BRO
Op de voorgrond
Bodem en water voortaan belangrijker in RO
Binnenlands bestuur
In zijn Ruimtelijke ordeningsbrief geeft minister De Jonge aan dat het rijk de regie herneemt; water en bodem worden daarbij sturend. 'In de herwaardering van het ruimtelijk beleid zullen water en bodem weer meer sturend zijn voor alle ruimtelijke plannen’, zo schrijft minister Hugo De Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening in zijn 46 pagina's tellende Ruimtelijke ordeningsbrief aan de Tweede Kamer. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Bodembeleid evolueert en krijgt steeds grotere rol in ruimtelijke inrichting
Informatiepunt Leefomgeving
Het bodembeleid is de laatste jaren fundamenteel aan het veranderen. Waar de afgelopen decennia veelal in het teken stonden van preventie van bodemverontreiniging, bodemsanering en het verbeteren van de bodemkwaliteit, worden de bodem en het bodembeleid nu weer leidende in de ruimtelijke inrichting – samen met het waterbeleid. Gilbert Boerekamp, hoofd afdeling Bodem en Ondergrond van Rijkswaterstaat, vertelt wat er verandert. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Nieuwe gegevens over water in de bodem
WUR
Weten hoe water zich gedraagt in de bodem is van groot belang voor het gebruik van de bodem. Wageningen Environmental Research verzamelt daarom al sinds de jaren ‘50 hydrofysische gegevens van de bodem in Nederland, waarmee informatie wordt verkregen over het gedrag van water in het bovenste deel van de bodem. Lees verder.
Foto: Pixabay
Animatiefilmpje legt Bodembreed Academie uit
Bodembreed Academie
Wat de Bodembreed Academie voor (bodem)professionals (in wording) kan betekenen, wordt in een nieuwe, korte animatiefilm uitgelegd. Het laat zien hoe je door het aanmaken van een gratis account de (meestal ook) gratis leermodules kan volgen. Lees verder.
Beeld: Bodembreed Academie
Bodemenergie instrument tegen hittestress
Binnenlands bestuur
Het is bekend dat binnenstedelijke gebieden te kampen hebben met overmatige opwarming in de zomerperiode met soms extreme temperaturen tot gevolg. Uiteindelijk kunnen deze extreme temperaturen leiden tot klachten bij mensen en dieren, ook wel ‘hittestress’ genoemd. In de stad kan de temperatuur al snel 2 tot 3 graden hoger zijn dan buiten de stedelijke gebieden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Explosieven en munitie langs het Twentekanaal
Rijkswaterstaat/Bodem+
De bodem van het Twentekanaal is onderzocht op ontplofbare oorlogsresten en is inmiddels grotendeels vrijgegeven voor de baggerwerkzaamheden. Maar niet alleen op de bodem van het kanaal werd gezocht naar explosieven, ook in de oevers van het kanaal is voor de aanleg van de natuurvriendelijke oevers onderzoek uitgevoerd. En dat is niet voor niets. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Sproeiverboden vanwege droogte
H2O Waternetwerk
Waterschap De Dommel verbiedt vrijwel overal in Midden-Brabant dat water uit beken en sloten wordt opgepompt voor onder meer het beregenen van akkers. Ook een aantal andere waterschappen heeft zo’n onttrekkingsverbod ingesteld. Er komt nu een periode met neerslag, maar dat is volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling onvoldoende. Lees verder.
Foto: Pixabay
WKO-bodemenergietool steeds vaker geraadpleegd
Binnenlands Bestuur
Steeds meer woningeigenaren willen van het aardgas af. Dit betekent een toenemende interesse voor duurzame alternatieven, zoals warmtepompen en bodemenergie. De WKO-bodemenergietool geeft een eerste inzicht op quickscan-niveau of op een locatie open- of gesloten bodemenergiesystemen kunnen worden toegepast. Lees verder.
Foto: Pixabay
Praktijktips voor puzzelen in de ondergrond
Omgevingsweb
In de Nederlandse ondergrond is een ware puzzel aan kabels en leidingen ontstaan. Regels moeten de wirwar aan (nieuwe) kabels en leidingen in goede banen leiden. In dit blog zijn de belangrijkste regels op een rijtje gezet. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kamerbrief: Bodemverontreiniging komt in de BRO
BRO
Het programma BRO kan vanaf 1 juli 2022 daadwerkelijk aan de slag met het opnemen van informatie over bodemverontreinigingen in de Basisregistratie Ondergrond. In de verzamelbrief bodem en ondergrond aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Heijnen (IenW) hoe de middelen hiervoor geregeld zijn. Lees verder.
Foto RVD: Martijn Beekman