Uit het netwerk
‘De ondergrond is van ons allemaal!’
Marcel Rietberg, portefeuillemanager Milieu en Bodem (Vergunningen, Toezicht, Handhaving) bij de Omgevingsdienst West-Holland is nu bijna een jaar voorzitter van het gemeentelijk netwerk Bodem & Ondergrond (WEB). Tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. Zijn belangrijkste conclusie: ‘De ondergrond is van ons allemaal en om de grote maatschappelijke opgaven van deze tijd succesvol op te pakken moeten we met zijn allen aan de bak. Daarbij is samenwerking tussen de diverse actoren cruciaal. Dus, doe mee!’ Lees verder.
Marcel Rietberg - eigen foto
Op de voorgrond
Bodemonderzoek: Graven naar kennis
VNG Magazine
De bodem speelt een grote rol bij maatschappelijke vraagstukken als klimaat, woningnood en energie. De kennis over de ondergrond ontbreekt echter. De VNG werkt met zeven pilotregio’s aan het opbouwen van die knowhow. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Onze ‘commons’ onder druk
romagazine.nl
De kwaliteiten van het fysiek-ruimtelijke systeem, zoals bodem, water en landschap, moeten volgens het regeerakkoord van Rutte IV meer centraal komen te staan in de ruimtelijke ontwikkeling. Bodem, water en landschap zijn een ‘common’; een hulpbron waar iedereen als het ware naar believen gebruik van kan maken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Verzamelbesluit Omgevingswet 2023 in consultatie
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 20 oktober is de internetconsultatie gestart van het Verzamelbesluit Omgevingswet 2023. Iedereen die dat wil, kan tot en met 17 november 2022 reageren op het concept van dit verzamelbesluit. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
OVAM keurt eerste fase van bodemsaneringsproject 3M goed
VRT
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij heeft de eerste fase van het saneringsplan goedgekeurd dat 3M had ingediend. Dat saneringsplan slaat op de omgeving die het dichtst bij de fabriek in Zwijndrecht ligt. Daardoor kan 3M beginnen met het saneren van tuinen en landbouwvelden in de nabijheid van de fabriek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Grondwater steeds dieper en met steeds meer stoffen vervuild
NPO Radio1
Waterzuiveraars lopen tegen steeds meer verontreinigingen aan. Die beperken zich niet alleen tot het oppervlaktewater, maar dringen inmiddels door tot de bron die we tot nu toe als veilig beschouwde: het grondwater. Lees verder.
Foto: Pixabay
Natuurgebaseerde bodemsaneringsmethoden
OVAM
In RESANAT (Interreg Vlaanderen-Nederland) werken Vlaanderen en Nederland samen om natuurgebaseerde bodemsaneringsmethoden te verbeteren en te promoten. Het project richt zich specifiek op met organische PAK's en andere olie-derivaten verontreinigde sites voor een natuurgebaseerde oplossing van de sanering. Lees verder.
Foto: Pixabay
Reactie op EU-consultatie bodemgezondheidswet
VNG
Met de nieuwe wetgeving voor bodemgezondheid worden bodems in de toekomst beter beschermd. Ook zien de nieuwe regels erop toe dat bodems op duurzame wijze worden gebruikt. De VNG reageerde op de openbare raadpleging van de Commissie, omdat de wetgeving ook gevolgen heeft voor gemeenten. Lees verder.
Foto: Pixabay
Gebruik rubbergranulaat bij kunstgrasvelden toegestaan met adequate maatregelen
Raad van State
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is toegestaan als de gemeente adequate maatregelen neemt om bodemverontreiniging te voorkomen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onlangs bepaald. Lees verder.
Foto Pixabay
Waterleiding van 900 meter onder Twentekanaal doorgetrokken
RTV Oost
Hij is 900 meter lang, heeft een doorsnede van 60 centimeter en wordt zo'n tien meter onder de bodem van het Twentekanaal doorgetrokken. We hebben het over de waterleiding van waterbedrijf Vitens. In Wierden zit de monsterklus er inmiddels op. Lees verder.
Foto: Pixabay