Uit het netwerk
‘…Netwerk versterken en dialoog aan gaan…’
Hans Bousema (strategisch omgevingsmanager Ministerie van I&W)
Het begon met zijn studie milieuhygiëne in Groningen en Wageningen. Via IWACO, Royal Haskoning kwam hij bij Waterschap de Stichtse Rijnlanden terecht en van daaruit maakte hij de overstap naar Brabant Water. Sinds september 2021 is hij omgevingsmanager bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Mijn inzet is om verbinding te leggen tussen beleid en samenleving,’ vertelt Hans Bousema. Lees verder.
Hans Bousema - foto: Arnold Reyneveld
Op de voorgrond
Miljoenen voor aanpak asbestverontreiniging in bodem Oost-Nederland
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Een bodem zonder asbest. En daarmee een gezondere leefomgeving. Met dat doel maakten staatssecretaris Heijnen, zeven gemeenten en de provincie Overijssel maandag 19 december jl. nieuwe afspraken over het opruimen van asbest in de bodem. Uiterlijk in 2030 moet hiermee de meest omvangrijke asbestverontreiniging in de bodem vanuit de asbestindustrie in ons land aangepakt zijn. Staatssecretaris Heijnen trekt hier voor de komende twee jaar 16 miljoen euro voor uit. Lees verder.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen – Foto Valerie Kuypers
Actueel
Mogelijk effect hergebruik bouwmaterialen op kwaliteit bodem
RIVM
In een circulaire economie worden bouwmaterialen langer en op nieuwe manieren hergebruikt. Dat is duurzaam, maar in bouwmaterialen kunnen vervuilende stoffen zitten zoals metalen. Om te voorkomen dat deze in de bodem terechtkomen zijn er kritische emissiewaarden ingesteld. Het RIVM gaat in een onderzoek in op totstandkoming hiervan. Lees verder.
Foto: RIVM
Nieuw beste beschikbare techniekendocument voor bodembescherming
Rijkswaterstaat/Bodem+
De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) wordt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet als Beste Beschikbare Technieken (BBT)-document ingetrokken. Voor het verlenen van vergunningen moet er wel een BBT-document voor bodembescherming beschikbaar zijn om te beoordelen of bodembeschermende voorzieningen ook daadwerkelijk aan BBT voldoen. Daarom is er een nieuw BBT-document voor bodembescherming opgesteld. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
'Water en bodem sturend'? Moed en samenwerking nodig!
Omgevingsweb
Water en bodem moeten meer sturend zijn in onze ruimtelijke keuzes, aldus het regeerakkoord van Rutte IV. Op 25 november jl. is door minister Harbers en staatssecretaris Heijnen een Kamerbrief naar de Tweede Kamer is gestuurd, met daarin een aantal structurerende keuzes die hierin verandering moeten brengen. In dit blog wordt hierop verder ingegaan.
Foto: Pixabay
SIKB zoekt een nieuwe, onafhankelijke en verbindende voorzitter
SIKB
Wie wordt de opvolger van Arie Deelen? SIKB is op zoek naar een nieuw en authentiek gezicht van het bestuur van de stichting. Iemand met een natuurlijk leiderschap en bemiddelende kwaliteiten. Belangstellenden voor de functie van voorzitter van SIKB kunnen contact leggen met Zeelenberg: Esther Dijkstra of Cees Zeelenberg, telefoon 073-6120655. De sollicitatie, inclusief curriculum vitae en motivatiebrief, graag uiterlijk 8 januari 2023 aanleveren. Hier kan online gesolliciteerd worden.
Foto: Pixabay
Ruimte voor water essentieel in startpakketten NOVEX
Unie van Waterschappen
De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, presenteerde op 12 december de ‘provinciale startpakketten voor de fysieke leefomgeving’. De Jonge vraagt hiermee aan de provincies om nationale opgaven voor woningbouw, natuur, landbouw en energie ruimtelijk te vertalen naar de regio. De waterschappen vinden het positief dat de minister de regie neemt op ruimtelijke ordening en water en bodem hierin goed verankerd zijn. Lees verder.
Foto: Pixabay
Toekomst voor de zakkende stad
Kenniscentrum Bodemdaling en funderingen
Hoe maken we de stad weerbaar tegen bodemdalingsproblematiek? Deze opgave staat centraal in het onderzoek van OBSCURA en VOIDS in het kader van de open oproep ‘Bouwen vanuit de Bodem’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Lees verder. Neem ook kennis van de nieuwsbrief van KBF.
Foto: Pixabay
Erf opdelen in ‘schoon’ en ‘vuil’
WUR
De erven van melkveebedrijven zijn vaak een bron van watervervuiling door de lozing van erfafspoelwater op oppervlaktewater. De uitdaging is om zo schoon mogelijk water af te voeren van het erf. Dit leidt tot minder verliezen en is goed voor de waterkwaliteit. Lees verder.
Foto: Pixabay
Een archeoloog voor elke gemeente?
Binnenlands Bestuur
Elke gemeente zou volgens de Raad van Cultuur een eigen archeoloog in dienst moeten hebben. Staatssecretaris Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt dat overtrokken. Gelderland heeft een goedkopere variant uitgeknobbeld. Lees verder.
Foto: Pixabay
Startpakket met nationale ruimtelijke opgaven naar provincies
Rijksoverheid
Het Rijk en de provincies gaan eind volgend jaar bestuurlijke afspraken maken over de ruimtelijke inpassing van opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, economie, landbouw en natuur. Dat schrijft minister Hugo de Jonge bij het ruimtelijke ‘startpakket’ dat vandaag naar de twaalf provincies zijn verstuurd. Lees verder.
Foto: Pixabay