Uit het netwerk
Een intermediair als KOBO is onmisbaar
Ook dit jaar draagt RWS/Bodem+ financieel bij aan het Kennis- en onderwijscentrum bodem en ondergrond voor het hoger onderwijs (KOBO). Want de sector heeft grote behoefte aan bodemprofessionals. Een intermediair als KOBO is onmisbaar, aldus Paul de Wilde van Bodem+ en Geert Roovers van KOBO. Lees verder.
Paul de Wilde en Geert Rovers - eigen foto's
Op de voorgrond
Wat te doen met bodemdaling? Toolbox voor gemeenten
Schade aan wegen, huizen, bruggen, rioleringen, kabels en leidingen – bodemdaling zorgt voor veel ellende. In een land waarvan de bodem al eeuwen en eeuwen door menselijk handelen daalt is dat een urgent probleem geworden. Zeker voor gemeenten. Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF) heeft hulpmiddelen ontwikkeld, waaronder een toolbox. Lees verder.
Arend van Woerden – eigen foto
Actueel
GROUNDED: Het onzichtbare toepasbaar maken
Saxion
Saxion Hogeschool en De Haagse Hogeschool gaan de komende acht jaar intensief samenwerken om in beeld te brengen hoe onze omgeving boven én onder de grond ons leven ten goede of kwade kan beïnvloeden. Monitoring van de kwaliteit van onze leefomgeving is cruciaal om een toekomstbestendige oplossing voor het klimaatvraagstuk in 2050 te realiseren. Lees verder.
Foto: Pixabay
RIVM: Bouwstenen voor een toekomstbestendige visie op bodembeleid
RIVM
We gebruiken de bodem steeds intensiever. Denk aan landbouw, woningbouw, recreatie of energievoorziening. Daardoor raakt de bodem steeds verder uitgeput en vervuild. Tegelijkertijd hebben we de bodem ook hard nodig. Om het natuurlijk kapitaal van de bodem te behouden en duurzaam te gebruiken is een nieuwe visie op bodembeheer en -beleid nodig. Het RIVM reikt de bouwstenen aan. Lees verder.
Foto: RIVM
Kennisdocument controle IBC-werken met AEC-bodemas
Rijkswaterstaat / Bodem+
Als hulpmiddel bij toezicht en handhaving van controleverplichtingen bij IBC-werken is een kennisdocument beschikbaar gekomen. In het rapport staat het beleid en regelgeving voor het in standhouden en controleren van de isolatie van IBC-werken met AEC-bodemas beschreven. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Verzamelbrief bodem en ondergrond januari 2023
Rijkswaterstaat / Bodem+
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informeerde in een verzamelbrief op 19 januari 2023 de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond. Lees verder.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen – foto Valerie Kuypers
Publicatie Regeling bodemkwaliteit 2022: aanpassing op de Omgevingswet
Rijkswaterstaat / Bodem+
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet. Bij inwerkingtreding van die wet zal de Rbk 2022 gaan gelden. Tegelijkertijd wordt de huidige Rbk dan ingetrokken. Lees verder.
Beeld: Staatscourant
Meld expedities voor GeoWeek 2023 nu aan!
Geoweek
Van 8 mei t/m 12 mei 2023 krijgen leerlingen van 10 tot 15 jaar weer de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Dit zullen zij doen aan de hand van expedities die gegeven zullen worden door bedrijven uit de geosector. Is jouw bedrijf geïnteresseerd in het organiseren van een expeditie waarbij leerlingen enthousiast gemaakt worden voor aardrijkskunde? Inschrijven is mogelijk tot en met 27 februari 2023. Lees verder.
Beeld: Rijkswaterstaat-Bodem+
Snel meer onderzoek nodig naar effecten microplastics op milieu
RIVM
Er zijn snel meer oplossingen nodig om de uitstoot van microplastics naar het milieu te beperken. De hoeveelheid microplastics (kleiner dan 5 mm doorsnede) in onze leefomgeving groeit namelijk elke dag. Het RIVM roept daarom, samen met inhoudelijk experts, op om op korte termijn meer en gerichter onderzoek te doen naar de effecten van microplastics. Lees verder.
Foto: RIVM
Minister Adema: 42 procent landbouwareaal verontreinigd
H20 Waternetwerk
Zo’n 42 procent van het Nederlands landbouwareaal is aangewezen als met nutriënten verontreinigd gebied. Dat percentage zal nog toenemen als de gebieden op 1 januari 2024 definitief worden vastgesteld. Lees verder.
Foto: Pixabay
Publiek-private samenwerking voor certificaten kan beter
IL&T
Meer uitwisseling van informatie en beter toezicht op certificerende instellingen. Dat is nodig om het functioneren van stelsels bij certificeren te verbeteren. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het eigen onderzoek Tussenrapportage ‘Meer inzicht in en toezicht op certificering’. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Verslag Baggernetdag: Verduurzaming in de baggersector
SIKB
De ambitieuze plannen liegen er niet om: baggerwerkzaamheden klimaatneutraal en emissievrij maken in 2050 of zelfs in 2030. Een nobel streven, maar hoe ga je aan de slag en wat voor materieel is er allemaal voor nodig? Op 27 januari jl. reisden zo'n honderd deelnemers aan de Baggernetdag naar Kinderdijk om met elkaar in gesprek te gaan, ideeën uit te wisselen en geïnspireerd te worden door de indrukwekkende machines van scheepsbouwer Royal IHC. Lees verder.
Foto: SIKB