Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 13 - 5 juli 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘We gaan nog veel plezier beleven aan de bodem’

Bodembreed Academie

Sinds de start van de Bodembreed Academie (een initiatief van Bodembeheer Nederland, SIKB, en KOBO-HO), groeit zowel het aantal leermodules als gebruikers elke dag. De Bodembreed Academie wordt steeds meer als vanzelfsprekend ervaren, de deelnemers zijn enthousiast en organisaties en instellingen werken graag mee. Sonja Kooiman en Vincent Breij, betrokken vanaf het allereerste begin, vertellen over de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen. Lees verder.


Sonja Kooiman en Vincent Breij – foto Margot de Cleen (Rijkswaterstaat)

Op de voorgrond

Publieke consultatie milieuhygiënisch bodemonderzoek

BRO

Woensdag 5 juli start de publieke consultatie voor de catalogus Milieuhygiënisch bodemonderzoek. Deze consultatie is de eerste voor het domein Milieukwaliteit van de BRO. De catalogus gaat alleen over de bestaande (IMBRO/A) gegevens. De consultatie loopt tot en met 30 augustus 2023. Inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal. Lees verder.


Bron: BRO

Actueel

Wijziging Regeling bodemkwaliteit per 1 juli 2023

SIKB

Per 1 juli 2023 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit van kracht. Deze wijziging betreft alleen de aanwijzing van een aantal normdocumenten in Bijlage C van de Regeling. Hieronder is ook een aantal normdocumenten van SIKB. Lees verder. Zie ook dit bericht van Rijkswaterstaat Bodem+.


Foto: Pixabay

GeoWeek: Scholieren ontdekken ondergrond onder hun school

Rijkswaterstaat/Bodem+

Hoe ziet de ondergrond onder mijn school eruit? Met die vraag gingen leerlingen in het kader van de GeoWeek 2023 de bodem onder hun school bekijken. Ze gingen daarom tijdens deze week op veldwerk, bedrijfsbezoek of kregen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector. Lees verder.


Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

Beantwoording Kamervragen loodkwestie Oosterpark Amsterdam

Rijkswaterstaat/Bodem+

Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 23 juni 2023 kamervragen over de loodkwestie van het Oosterpark in Amsterdam. Naar aanleiding van deze vragen is contact gezocht met de gemeente Amsterdam. Lees verder.


Foto: Gemeente Amsterdam

Slim werken met zand

Deltares

De mogelijk veel snellere stijging van de zeespiegel stelt Nederland voor grote uitdagingen. Adaptief en flexibel inspelen op toekomstige zeespiegelstijging is een innovatieve manier om voorbereid te zijn op die onzekere toekomst. Dit kan onder andere door kustonderhoud via zandsuppleties. Lees verder.


Foto: Deltares

Water vasthouden, in plaats van afvoeren

NRC

De droogte slaat weer toe in Nederland, ondanks een nat voorjaar. Wat kunnen natuurbeheerders en boeren doen? „Zie je die zwammen langs de bast? Dat is het signaal dat het afgelopen is. Einde oefening.” Lees verder.


Foto: Pixabay

Droogte, wat gaan we eraan doen?

WUR

"Het is heel droog in Nederland en dus gaat er nu veel aandacht naar uit in de media. Dat is mooi. In de zomer van 2018 waren we als hydrologisch onderzoekers ‘blij’ dat dit thema eindelijk de aandacht kreeg die het verdiende", vertelt Mirjam Hack – ten Broeke, teamleider Bodem, Water en Landgebruik. Lees verder.


Foto: Pixabay

Maatregelen rond verontreinigde grond bij Waalstrandje

Rijkswaterstaat

Op een gedeelte van het Waalstrandje in de Stadswaard bij Nijmegen is verontreinigde grond aangetroffen. Rijkswaterstaat heeft in overleg met de gemeente Nijmegen op dinsdag 27 juni 2023 het strandje uit voorzorg met hekken afgesloten. Lees verder.

Aanmelden nieuwsbrief
6 juli 2023, online
BRO Ketendag
3 oktober 2023, 's Hertogenbosch
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
11 en 12 oktober 2023, Nijkerk
NSTT No-Dig Event
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

SIKB Jaarcongres ‘Ondersteboven, de skyline van de bodem’ - 3 oktober 2023

Het volledige programma van het Jaarcongres staat vast. Met twee plenaire sprekers en met daarna eerst zes parallelsessies, een sprankelend optreden van muziektheatergroep BOT en de verkiezing van de eerste SIKB Studieprijs. Download hier het programmaboekje. Inschrijven kan hier.


Illustratie: SIKB

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

E-learning over chemische in-situsanering

Bodembreed Academie

De Bodembreed Academie heeft een nieuwe e-learning over chemische in-situsanering. In deze e-learning wordt ingegaan op het werkingsprincipe hiervan, de verschillende oxidatie- en reductiemiddelen, de technieken om deze middelen in de bodem te brengen en de belangrijkste parameters om het saneringsproces te monitoren. Lees verder.


Foto: Bodembeheer Nederland

Beantwoording Kamervragen PFAS-besmetting kusten Jutland en Zeeland

Rijkswaterstaat/Bodem+

Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 8 mei 2023 kamervragen over het bericht: ‘PFAS-besmetting gedetecteerd op verschillende kusten in Jutland en Zeeland’. Zij deed dat mede namens de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Lees verder.


Foto: Omroep Zeeland

Zodra wij met de natuur werken, kan er veel meer

WUR

Voor- en tegenstanders van natuurherstel kunnen blijven discussiëren, maar zes hoogleraren, onderzoekers en programmaleiders van de Wageningen University & Research kijken liever hoe natuur, landbouw en woningbouw op elkaar aansluiten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Jubileumsymposium ‘Sturen met water en bodem’

Deltares

Deltares bestaat 15 jaar! Een bijzondere mijlpaal dat we vierden met een jubileumsymposium ‘Sturen met water en bodem’. Voor een volle zaal vertelden drie experts van Deltares, Marta Faneca, Thomas Bles en Ruben Dahm, hun inspirerende verhalen over hoe druk bevolkte delta’s leefbaar, duurzaam en veilig kunnen blijven. Lees verder.


Foto: Deltares

Stikstofemissies verminderen met aanvullend beleid

WUR

De regering kan aanvullende generieke maatregelen in de landbouw nemen om de stikstofuitstoot te verminderen. Een pakket van vijf aanvullende maatregelen levert ruim 30% minder stikstofemissies op. Dat blijkt uit een studie van WUR in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Lees verder.


Foto: Pixabay

Natuurherstelwet: steun Europees Parlement onzeker

NOS

Het is de milieucommissie van het Europees Parlement niet gelukt om een compromis te bereiken over de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Dat betekent dat in het Europees Parlement alles weer open ligt. Binnenkort stemt het voltallige parlement over de wet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

De mythe van de ‘diepe polder’

Land en Water

Woningen die niet meer verzekerbaar zouden zijn, de Kamerbrief ‘water en bodem sturend’ die alleen voor ‘diepe polders’ maatregelen noemt. De mythe van de ‘diepe polder’ is geboren. Wat is waar en wat niet? Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.