Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 14 - 29 augustus 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

BodemBreed Forum slaat brug tussen publieke en private sector

‘BodemBreed Forum is dé plek waar je elkaar leert kennen, elkaar leert vertrouwen, begrijpen en elkaars taal leert spreken’. Voorzitter Henri Schouten weet uit eigen ervaring; tussen professionals bij de overheid en bij het bedrijfsleven heerst over en weer te vaak onbegrip en onwetendheid. ‘Wij willen een brug vormen’. Lees verder.


Henri Schouten – eigen foto

Op de voorgrond

Ondersteboven: De skyline van de bodem

SIKB

In een serie van vijf korte video’s gaat journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. In de eerste aflevering aandacht voor de landschapsbiografie. In een landschapsbiografie wordt de kennis daarover vanuit verschillende disciplines (historische geografie, archeologie, architectuurgeschiedenis) geïntegreerd in een samenhangend verhaal. Een integrale benadering die goed aansluit op de komende Omgevingswet. Bekijk de video. Op het SIKB Jaarcongres wordt over dit soort verhalen en beelden verder gesproken. Nog niet aangemeld? Ga naar www.sikbjaarcongres.nl.


Journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie – foto Medlee

Actueel

De toepassing: Mechanisch boren

SIKB

In de videoserie De toepassing is een video over mechanisch boren opgenomen. De serie toont het wat, wanneer en waarom van een aantal protocollen, richtlijnen en innovatieve technieken voor het werken in de (water)bodem en ondergrond. BRL SIKB 2100 en protocol 2101 beschrijven de uitvoering en eisen aan mechanisch boren. Bekijk de video.


Making off van de video – foto SIKB

Maak de Nota bodembeheer Omgevingswet-proof

Rijkswaterstaat/Bodem+

Wilt u als gemeente of waterschap weten wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet moet gebeuren met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart? Kijk dan op de nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal gerealiseerd

BRO

Het BRO-team bij TNO heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het Bronhouderportaal. Een aantal veelgevraagde functionaliteiten is gerealiseerd. Verdere stappen om de veiligheid te verbeteren bereiden we technisch voor. Lees verder.


Foto: Pixabay

IJssel bij Kampen baggeren voor waterveiligheid

Rijkswaterstaat/Bodem+

Tot eind 2023 voert aannemerscombinatie Strukton-Van den Herik namens Rijkswaterstaat baggerwerkzaamheden uit op de IJssel, tussen de Stadsbrug en de Molenbrug van Kampen. Zo houden we de rivierbodem stabiel en beschermen we het achterland tegen overstroming door hoogwater. Lees verder.


Baggeren op de IJssel / Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

Regenwater opvangen en het effect op de waterbeschikbaarheid

Deltares

Nu er steeds vaker sprake is van grondwatertekorten zijn drinkwaterbedrijven bang dat ze in de toekomst niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. Ons drinkwater bestaat uit grond– of oppervlaktewater. Is regenwater opvangen een goede aanvulling? Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe pagina over de Nota bodembeheer en de Omgevingswet

Informatiepunt Leefomgeving

Er is een nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet beschikbaar. De pagina helpt gemeenten en waterschappen om te bepalen wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart moet gebeuren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Ontwerp Handhavings Uitvoerings Methode (HUM) voor bodemactiviteiten onder de Omgevingswet

Rijkswaterstaat/Bodem+

SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving op bodemactiviteiten onder de Omgevingswet. Deze HUM Bodembeheer gaat over een aantal milieubelastende activiteiten uit het Bal maar ook over toezicht en handhaving op kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo). Tot en met 11 september 2023 kunt u reageren op het ontwerp HUM Bodembeheer. Lees verder.


Foto: Pixabay

Een miljard liter drinkwater opslaan onder de grond

nhnieuws.nl

Als reservoir voor dorstige zomers zouden we best wel wat drinkwater diep onder de grond kunnen opslaan, zo blijkt uit een veldonderzoek van drinkwaterbedrijf PWN in Hoorn. Tussen de zandkorrels en kleilagen is er ruimte voor één miljard liter drinkwater, een voorraad goed voor 21 dagen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
3 oktober 2023, 's Hertogenbosch
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
7 oktober 2023, Utrecht
Aftrap pilotproject Bestparc
11 en 12 oktober 2023, Nijkerk
NSTT No-Dig Event
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

Nieuwe werkelijkheid: De Digitale Stad

BRO’tje, 14 september

Ben je klaar voor een nieuwe werkelijkheid? Dan laten we je in ons BRO’tje van 14 september graag kennis maken met ‘De Digitale Stad’ van de gemeente Rotterdam. In die stad is data geen eindproduct en is digitalisering meer dan een trend. Het is een nieuwe manier van kijken naar je dorp, stad, gebied en land: de digitale werkelijkheid is zo dominant aanwezig, dat die invloed heeft op de bestaande stad. Lees verder.


Illustratie: SIKB

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Onderzoek naar verband tussen droogte en natuurbranden

Deltares

We zien steeds vaker natuurbranden die langer aanhouden en grotere oppervlaktes bestrijken. Denk aan de recente grote branden in Canada en Catalonië. Ook in onze duinen en in Limburg en Brabant waren er in de eerste helft van dit jaar al natuurbranden met flink veel schade als gevolg. Deltares is samen met WUR een onderzoek gestart naar de relatie tussen de mate van droogte en de kans op natuurbranden in Nederland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodemonderzoek Demkabocht

Rijkswaterstaat

Tussen 28 augustus en 3 september 2023 vindt er in opdracht van Rijkswaterstaat een bodemonderzoek plaats ter hoogte van de Demkabocht aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wordt water de nieuwe stikstof?

VNO-NCW

Water is altijd vanzelfsprekend geweest in Nederland. Het sprak vanzelf dat we het voldoende hadden, en dat we het – letterlijk! – in goede banen konden leiden. Maar dat is verleden tijd. Hoe water een probleem wordt voor bedrijven. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe versie 3.0 BUM en HUM Bodemenergie deel 1 (open systemen) vastgesteld

SIKB

Het College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB heeft op 29 juni jl. een nieuwe versie 3.0 vastgesteld van de handreikingen voor vergunningverlening en toezicht en handhaving bij openbodemenergiesystemen. De aanleiding voor de herziening van deze handreikingen is de komst van de Omgevingswet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Borg drinkwaterbelang in ‘Water en Bodem sturend’

H2Owaternetwerk

De afspraak om binnen het beleidsbeginsel ‘Water en bodem sturend’ prioriteit te geven aan het drinkwaterbelang als de leveringsplicht in het geding is, moet nu handen en voeten krijgen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Massa-aangifte tegen leiding Chemours vanwege PFAS-lozingen

Rijnmond.nl

Namens ruim tweeduizend mensen doet strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen de leidinggevenden van het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Lees verder.


Foto: Pixabay

Blue-Transition project voor ander grondwaterbeheer Noordzeeregio

H2Owaternetwerk

In het Europese Interreg-project Blue Transition werken 23 organisaties uit zes landen rond de Noordzee samen aan de uitvoering van klimaatrichtlijnen. Ze zetten pilots op rond grondwater en bodem, die duidelijk moeten maken welke acties nodig zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Alarmerend veel landbouwgif in oppervlaktewater

NOS

In het water van natuur- en recreatiegebieden zit nog altijd veel te veel landbouwgif. Dat is de conclusie van een onderzoek van Natuur & Milieu. De waterkwaliteit is de afgelopen tien jaar niet verbeterd, terwijl het kabinet dat wel beoogde. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.