Uit het netwerk
BodemBreed Forum slaat brug tussen publieke en private sector
‘BodemBreed Forum is dé plek waar je elkaar leert kennen, elkaar leert vertrouwen, begrijpen en elkaars taal leert spreken’. Voorzitter Henri Schouten weet uit eigen ervaring; tussen professionals bij de overheid en bij het bedrijfsleven heerst over en weer te vaak onbegrip en onwetendheid. ‘Wij willen een brug vormen’. Lees verder.
Henri Schouten – eigen foto
Op de voorgrond
Ondersteboven: De skyline van de bodem
SIKB
In een serie van vijf korte video’s gaat journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. In de eerste aflevering aandacht voor de landschapsbiografie. In een landschapsbiografie wordt de kennis daarover vanuit verschillende disciplines (historische geografie, archeologie, architectuurgeschiedenis) geïntegreerd in een samenhangend verhaal. Een integrale benadering die goed aansluit op de komende Omgevingswet. Bekijk de video. Op het SIKB Jaarcongres wordt over dit soort verhalen en beelden verder gesproken. Nog niet aangemeld? Ga naar www.sikbjaarcongres.nl.
Journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie – foto Medlee
Actueel
De toepassing: Mechanisch boren
SIKB
In de videoserie De toepassing is een video over mechanisch boren opgenomen. De serie toont het wat, wanneer en waarom van een aantal protocollen, richtlijnen en innovatieve technieken voor het werken in de (water)bodem en ondergrond. BRL SIKB 2100 en protocol 2101 beschrijven de uitvoering en eisen aan mechanisch boren. Bekijk de video.
Making off van de video – foto SIKB
Maak de Nota bodembeheer Omgevingswet-proof
Rijkswaterstaat/Bodem+
Wilt u als gemeente of waterschap weten wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet moet gebeuren met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart? Kijk dan op de nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal gerealiseerd
BRO
Het BRO-team bij TNO heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het Bronhouderportaal. Een aantal veelgevraagde functionaliteiten is gerealiseerd. Verdere stappen om de veiligheid te verbeteren bereiden we technisch voor. Lees verder.
Foto: Pixabay
IJssel bij Kampen baggeren voor waterveiligheid
Rijkswaterstaat/Bodem+
Tot eind 2023 voert aannemerscombinatie Strukton-Van den Herik namens Rijkswaterstaat baggerwerkzaamheden uit op de IJssel, tussen de Stadsbrug en de Molenbrug van Kampen. Zo houden we de rivierbodem stabiel en beschermen we het achterland tegen overstroming door hoogwater. Lees verder.
Baggeren op de IJssel / Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Regenwater opvangen en het effect op de waterbeschikbaarheid
Deltares
Nu er steeds vaker sprake is van grondwatertekorten zijn drinkwaterbedrijven bang dat ze in de toekomst niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. Ons drinkwater bestaat uit grond– of oppervlaktewater. Is regenwater opvangen een goede aanvulling? Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuwe pagina over de Nota bodembeheer en de Omgevingswet
Informatiepunt Leefomgeving
Er is een nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet beschikbaar. De pagina helpt gemeenten en waterschappen om te bepalen wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart moet gebeuren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ontwerp Handhavings Uitvoerings Methode (HUM) voor bodemactiviteiten onder de Omgevingswet
Rijkswaterstaat/Bodem+
SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving op bodemactiviteiten onder de Omgevingswet. Deze HUM Bodembeheer gaat over een aantal milieubelastende activiteiten uit het Bal maar ook over toezicht en handhaving op kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo). Tot en met 11 september 2023 kunt u reageren op het ontwerp HUM Bodembeheer. Lees verder.
Foto: Pixabay
Een miljard liter drinkwater opslaan onder de grond
nhnieuws.nl
Als reservoir voor dorstige zomers zouden we best wel wat drinkwater diep onder de grond kunnen opslaan, zo blijkt uit een veldonderzoek van drinkwaterbedrijf PWN in Hoorn. Tussen de zandkorrels en kleilagen is er ruimte voor één miljard liter drinkwater, een voorraad goed voor 21 dagen. Lees verder.
Foto: Pixabay