Uit het netwerk
‘…Bijdragen aan vooruitgang…’
Na de opleiding Chemie aan de Hogeschool Utrecht kwam hij in de bodemadvieswereld terecht. Daarnaast ontwikkelde hij zich op een tweede vakgebied: dat van loopbaancoach en talentontwikkelaar. Inmiddels is hij sinds twee maanden senioradviseur bij Rijkswaterstaat. Arjan uit de Bosch: ‘Bij de Rijksoverheid mag ik een bijdrage gaan leveren aan de beleidsontwikkeling op het terrein van bodem en uitvoerend Nederland helpen met bodemvraagstukken.’ Lees verder.
Arjan uit de Bosch - foto: Marcel van Berkel
Op de voorgrond
Bodembreed Academie verrijkt met vier nieuwe e-learning modules
Bodembreed Academie
De Bodembreed Academie heeft maar liefst vier nieuwe e-learning modules ontwikkeld: Module Kwalibo, Basiskennis Bodemenergie, Biologische in-situsanering en Fysische in-situsanering. De Bodembreed Academie is een centrale plek waar praktijkkennis en expertise over bodem en ondergrond op eigentijdse wijze wordt gedeeld. Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje op de website.
Bron: SIKB
Actueel
IPLO in de praktijk: ondergrondse kabels en leidingen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op mijn werk? In een nieuwe serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Als aftrap: ondergrondse kabels en leidingen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Natuur gevoeliger voor stikstof
Rijksoverheid.nl
Delen van de Nederlandse natuur blijken nog gevoeliger voor stikstof dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Environmental Research over de Kritische Depositie Waarden in opdracht van de minister voor Natuur en Stikstof. Lees verder.
Foto: Pixabay
Watersector steunt Nederlands voorstel totaalverbod PFAS
Unie van Waterschappen
Stoffen als PFAS horen in het geheel niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. Daarom steunen Vewin en de Unie van Waterschappen het eerdere Nederlandse voorstel van februari 2023 om de productie en het gebruik van PFAS Europees volledig te verbieden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wie trekt voor verzakkingen de portemonnee?
Binnenlands Bestuur
Door slechte funderingen en zakkende bodems ontstaat op steeds meer plaatsen schade aan woningen. Burgers zitten met enorme herstelkosten voor schade die buiten henzelf is veroorzaakt. Een oplossing vereist regie en geld van de rijksoverheid, vinden betrokken organisaties. Lees verder.
Foto: Pixabay
Glyfosaat: wat doet deze pesticide in de bodem?
National Geographic
Uiterlijk 15 december 2023 is het zover, dan moet de Europese Commissie opnieuw een beslissing hebben genomen over het gebruik van het pesticide glyfosaat. Lees verder.
Foto: Pixabay
AI maakt geothermie efficiënter en productiever
TNO
TNO heeft in de sector geothermie laten zien hoe uit beschikbare data met behulp van AI veel meer inzicht is te verkrijgen om processen te verbeteren en zelfs mogelijke verstoringen te voorspellen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Extra bodemonderzoek op plek Bijlmerramp
NOS
De gemeente Amsterdam gaat extra bodemonderzoek doen op de plek van de Bijlmerramp. Er wordt onderzocht hoeveel pfos (een pfas-soort) in de grond zit. Volgens de GGD is er geen direct gevaar voor mensen. Lees verder.
Foto: Pixabay