Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 15 - 11 september 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘…Bijdragen aan vooruitgang…’

Na de opleiding Chemie aan de Hogeschool Utrecht kwam hij in de bodemadvieswereld terecht. Daarnaast ontwikkelde hij zich op een tweede vakgebied: dat van loopbaancoach en talentontwikkelaar. Inmiddels is hij sinds twee maanden senioradviseur bij Rijkswaterstaat. Arjan uit de Bosch: ‘Bij de Rijksoverheid mag ik een bijdrage gaan leveren aan de beleidsontwikkeling op het terrein van bodem en uitvoerend Nederland helpen met bodemvraagstukken.’ Lees verder.


Arjan uit de Bosch - foto: Marcel van Berkel

Op de voorgrond

Bodembreed Academie verrijkt met vier nieuwe e-learning modules

Bodembreed Academie

De Bodembreed Academie heeft maar liefst vier nieuwe e-learning modules ontwikkeld: Module Kwalibo, Basiskennis Bodemenergie, Biologische in-situsanering en Fysische in-situsanering. De Bodembreed Academie is een centrale plek waar praktijkkennis en expertise over bodem en ondergrond op eigentijdse wijze wordt gedeeld. Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje op de website.


Bron: SIKB

Actueel

IPLO in de praktijk: ondergrondse kabels en leidingen

Rijkswaterstaat/Bodem+

Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op mijn werk? In een nieuwe serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Als aftrap: ondergrondse kabels en leidingen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Natuur gevoeliger voor stikstof

Rijksoverheid.nl

Delen van de Nederlandse natuur blijken nog gevoeliger voor stikstof dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen Environmental Research over de Kritische Depositie Waarden in opdracht van de minister voor Natuur en Stikstof. Lees verder.


Foto: Pixabay

Watersector steunt Nederlands voorstel totaalverbod PFAS

Unie van Waterschappen

Stoffen als PFAS horen in het geheel niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. Daarom steunen Vewin en de Unie van Waterschappen het eerdere Nederlandse voorstel van februari 2023 om de productie en het gebruik van PFAS Europees volledig te verbieden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wie trekt voor verzakkingen de portemonnee?

Binnenlands Bestuur

Door slechte funderingen en zakkende bodems ontstaat op steeds meer plaatsen schade aan woningen. Burgers zitten met enorme herstelkosten voor schade die buiten henzelf is veroorzaakt. Een oplossing vereist regie en geld van de rijksoverheid, vinden betrokken organisaties. Lees verder.


Foto: Pixabay

Glyfosaat: wat doet deze pesticide in de bodem?

National Geographic

Uiterlijk 15 december 2023 is het zover, dan moet de Europese Commissie opnieuw een beslissing hebben genomen over het gebruik van het pesticide glyfosaat. Lees verder.


Foto: Pixabay

AI maakt geothermie efficiënter en productiever

TNO

TNO heeft in de sector geothermie laten zien hoe uit beschikbare data met behulp van AI veel meer inzicht is te verkrijgen om processen te verbeteren en zelfs mogelijke verstoringen te voorspellen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Extra bodemonderzoek op plek Bijlmerramp

NOS

De gemeente Amsterdam gaat extra bodemonderzoek doen op de plek van de Bijlmerramp. Er wordt onderzocht hoeveel pfos (een pfas-soort) in de grond zit. Volgens de GGD is er geen direct gevaar voor mensen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
14 september 2023, online webinar
BRO’tje - Nieuwe werkelijkheid: De Digitale Stad
3 oktober 2023, 's Hertogenbosch
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
7 oktober 2023, Utrecht
Aftrap pilotproject Bestparc
11 en 12 oktober 2023, Nijkerk
NSTT No-Dig Event
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, Utrecht
Platform Toezicht Bodem, ‘Samenwerking onder de Omgevingswet’
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

NSTT No-Dig Event 2023

11 en 12 oktober 2023, Nijkerk

Voor de zevende keer wordt het NSTT No-Dig Event gehouden. Een kennisplatform voor iedereen die raakvlakken heeft met ondergrondse infrastructuur. In twee dagen van beurs, lezingen en livedemonstraties bent u weer helemaal bij op het gebied van sleufloos (zonder graven) aanleggen of renoveren van ondergrondse kabels en leidingen. Want No-dig is nodig: minder hinder, kostenefficiënt en duurzaam. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

SIKB0101 versie 14.8 gepubliceerd

SIKB

Het CCvD Datastandaarden SIKB0101 (inclusief Metingen) heeft deze zomer versie 14.8 vastgesteld. Alle wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en gepubliceerd op de website van SIKB. Binnen versie 14.8 zijn enkele aanpassingen doorgevoerd ten behoeve van de uitwisseling met de drinkwaterlaboratoria en fase 2 van de BRO (Milieukwaliteit). Lees verder.


Foto: Pixabay

Duurzame landbouw: stimuleer aanleg akkerranden

TNO

Een strook grond rondom akkers inzaaien met bloemen draagt bij aan een duurzame landbouw. Het is goed voor de biodiversiteit en boeren gebruiken minder bestrijdingsmiddelen voor hun gewassen. Ook levert het de samenleving veel voordelen op. Lees verder.


Foto: Pixabay

1000ste deelnemer Bodembreed Academie

Bodembreedacademie.nl

Het digitaal platform met kennis en kunde over bodem en ondergrond voor (bodem)professionals, de Bodembreed Academie, heeft de 1000ste deelnemer welkom geheten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aangifte van strafbare feiten door Chemours

NOS.nl

Een groep van bijna 3000 mensen in en rond Dordrecht heeft aangifte gedaan tegen de directie van chemiefabriek Chemours. Ze houden het bedrijf en de leidinggevenden ervan verantwoordelijk voor vervuiling met pfas en beschuldigen Chemours ervan dat het die vervuiling jaren onder de pet heeft gehouden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Weinig klimaatwinst CO2-opslag in landbouwbodems

WUR

Het vastleggen van CO2 in landbouwbodems wordt gepromoot als een kansrijke optie om de klimaatverandering te temperen. Maar is het dat ook? Meerdere bodemkundigen op de Wageningen Soil Conference op 29 augustus plaatsen kanttekeningen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Grote zandsuppletie op Ameland afgerond, nu kust Vlieland versterkt

H2OWaternetwerk

Het strand van Ameland heeft er deze zomer ruim drie miljoen kubieke meter zand bijgekregen. Daarmee is het Waddeneiland voor de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. Rijkswaterstaat gaat nu aan de slag op Vlieland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Water en Bodem sturend? Pak er historische kaarten bij!

STOWA

Water en bodem moeten weer sturend zijn in de ruimtelijke ordening. De geschiedenis kan je daarbij helpen, zo blijkt. STOWA werkt samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om historische kennis over watersystemen en bodemstructuren te ontsluiten voor de waterschappen. ‘Op oude kaarten zie je hoe vroeger slim gebruik werd gemaakt van het watersysteem. Daar kun je nu van profiteren.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.