Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 16 - 26 september 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

De geheimen van de bodem en ondergrond

‘De complexiteit en de enorme diversiteit van de bodem is heel lastig te verbeelden. En voorlopig vooral intuïtief te begrijpen’, merkt Vincent Merckx op. ‘Precies’, haakt Marcel Koeleman aan, ‘die intuïtie moet erkenning krijgen, want het vormt nu een mismatch met onze cognitieve kwaliteiten’. Lees verder.


Vincent Merckx en Marcel Koeleman - eigen foto's

Op de voorgrond

Met sleufloze technieken bijdragen aan maatschappelijke opgaven

‘De energietransitie en de vraagstelling aan de markt’. ‘De nauwkeurigheid van een horizontaal gestuurde boring’ – het zijn zomaar twee onderdelen van het zeer gevarieerde en interessante kennisprogramma tijdens het No-Dig Event (11 en 12 oktober), aldus Paul Vastenburg voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT). Lees verder.


Paul Vastenburg, voorzitter NSTT – eigen foto

Actueel

Basiskennissessie en inregeltest bodem en DSO

Rijkswaterstaat/Bodem+

Onder de Omgevingswet gaat er voor de uitvoering van Vergunning, Toezicht en Handhaving (VTH) wat veranderen. Die veranderingen zijn er ook voor bodem, zowel voor het werkproces als de inhoud. Speciaal voor omgevingsdiensten en gemeenten organiseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) een basiskennissessie. Ook kunt uw organisatie deelnemen aan een zogenaamde inregeltest voor het ontvangen van aanvragen en meldingen via het DSO. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bouwen vanuit de bodem

Deltares

Het natuurlijk bodem- en watersysteem onder de bestaande stad is nog te vaak een blinde vlek, waardoor deze bij de verstedelijkingsopgaven niet in ogenschouw wordt genomen. De bovenste bodemlaag is echter een fundamentele link waarmee de inrichtingsmaatregelen om te bouwen aan natuur- en klimaatinclusieve steden binnen handbereik zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gouda: omgaan met relatief beperkte hoeveelheid ontplofbare oorlogsresten

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Gouda heeft niet heel veel oorlogsschade opgelopen. Maar toch voldoende om serieus rekening te houden met ontplofbare oorlogsresten. Hoe doe je dat in de praktijk? Hans Rijzenga van de gemeente Gouda legt dat uit. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodem in beweging: Jaaroverzicht Rijkswaterstaat bodem en ondergrond 2022

Rijkswaterstaat/Bodem+

In het jaaroverzicht van Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond over 2022 vindt u onze resultaten en leest u hoe we onze taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen hebben uitgevoerd. Ook verantwoorden we onze financiën en kunt u lezen welke activiteiten en projecten zijn afgerond. Het jaaroverzicht publiceren wij voor het eerst in de vorm van een interactieve infographic. Lees verder.


Illustratie: Rijkswaterstaat/Bodem+

Potentieel grote rol gemeenten in kennis over bodem en ondergrond

VNG

Gemeenten kunnen en willen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen in de bodem en ondergrond. Daarvoor is wel een stevige investering nodig in de uitvoeringskracht en kennis. Dit komt naar voren uit de eindrapportage van de VNG-pilot regionale kennisschakels bodem en ondergrond. Lees verder.


Foto: Pixabay

Beantwoording Kamervragen over PFAS

Tweede Kamer

Lees de beantwoording van de Kamervragen van de leden Hagen (D66), Van Esch (PvdD), Bouchallikh (GroenLinks), Beckerman (SP) en Thijssen (PvdA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over PFAS. Lees verder.


Illustratie: Tweede Kamer

Actuele kaarten grondwaterspiegel-diepte Flevoland beschikbaar

WUR

Wageningen Environmental Research (WENR) maakt voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een serie landelijke kaarten van de grondwaterspiegeldiepte. Actuele kaarten voor de provincie Flevoland zijn nu beschikbaar. Lees verder.


Foto: Pixabay

Het Nationaal Deltaprogramma 2024

Nationaal Deltaprogamma

Demissionair Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Deltaprogramma 2024 aangeboden aan de Staten-Generaal. We moeten vaart blijven maken met de opgaven voor waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie, en ons beter voorbereiden op wateroverlast, droogte en hitte. Niet alles kan meer overal. Water en bodem moeten sturend zijn bij de keuzes voor de ruimtelijke inrichting. Lees verder.


Foto: Pixabay

Herstel lekkages van grondwater Leppa Akwadukt

Rijkswaterstaat/Bodem+

In opdracht van Rijkswaterstaat wordt binnenkort gestart met het definitieve herstel van het Leppa Akwadukt in de A32 nabij Akkrum. Hiermee moet een einde komen aan lekkages van grondwater in het aquaduct. Tijdens herstel ondervindt het wegverkeer op de A32 geen hinder. Lees verder.


A32 bij Akkrum - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

Herziening lijsten van verontreinigende stoffen

VEWIN

Op 12 september is in het Europees Parlement steun uitgesproken voor de herziening van de lijsten van verontreinigende stoffen voor grond- en oppervlaktewater. Voorgesteld is om een selectie van PFAS stoffen, pesticiden en nieuwe medicijnresten op te nemen in deze stoffenlijsten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
3 oktober 2023, 's Hertogenbosch
Jaarcongres SIKB: Ondersteboven
4 oktober 2023, Amsterdam
Amsterdam Ondergronds
4 oktober 2023, online
Basiskennissessie: Bodem
7 oktober 2023, Utrecht
Aftrap pilotproject Bestparc
11 en 12 oktober 2023, Nijkerk
NSTT No-Dig Event
26 oktober 2023, online
Basiskennissessie: Bodem
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
31 oktober 2023, Culemborg
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Midden-Nederland
2 november 2023, Zutphen
Kennis-netwerkdag Bodem Oost-Nederland,
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, Utrecht
Platform Toezicht Bodem, ‘Samenwerking onder de Omgevingswet’
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

Schakeldag 2023

Kom jij ook op 30 oktober naar ’s-Hertogenbosch voor de Schakeldag 2023? Hét kennisevenement over de Omgevingswet en het fysieke domein voor medewerkers van de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Met workshops, kennissessies en informatiestands zodat je op 1 januari klaar bent om te starten met werken onder de Omgevingswet. Schakeldag Inschrijving is nú geopend! Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Snelweg in Zweden dicht door aardverschuiving

NOS.nl

Een belangrijke snelweg in Zweden is maandenlang dicht door een grote aardverschuiving. Honderden meters van de E6 tussen Göteburg en de Noorse hoofdstad Oslo zijn flink beschadigd door een modderstroom. Lees verder.


Foto: Pixabay

Brussel stuit op bezwaren tegen bodembeleid

Nieuwe Oogst

De bodem in veel EU-lidstaten is te vervuild. Zo'n 60 procent is niet schoon en gezond genoeg, stelt de Europese Commissie. Nieuw beleid om de bodemkwaliteit de komende 25 jaar te verbeteren, stuit op verzet van landbouwministers die huiverig zijn voor nieuwe verplichtingen voor boeren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Onderhoud Scheveningse kust vanaf september '23

Rijkswaterstaat/Bodem+

Van september tot en met het eind 2023 werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van het strand van Scheveningen. Baggerschepen spuiten in totaal 700.000 m3 zand op het strand. Lees verder.


Het strand blijft bereikbaar, er is steeds een werkvak van circa 200 m afgesloten - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

Verzamelbesluit Omgevingswet 2023

Staatsblad

Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2023 is op 15 september gepubliceerd in het Staatsblad. Dit Verzamelbesluit bevat een aantal reparaties van onvolkomenheden in de AMvB’s bij de Omgevingswet. Het treedt tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking. Lees verder.


Beeld: Staatsblad

Mansholtlezing 2023: natuurlijke visie voor Europa

WUR

‘Dit is een verhaal van hoop, van werken met de natuur.’ Op woensdag 20 september vond in Brussel de jaarlijkse Mansholtlezing plaats. Tim van Hattum presenteerde in deze lezing een nature-based visie op de toekomst van Europa. Lees verder.


Foto: Pixabay

Geothermie en seismologische monitoring

TNO

Geothermie is een belangrijke energiebron binnen de energietransitie. De winning is plaatselijk en de opbrengst hangt niet af van variaties in zon en wind. Er zijn nu ongeveer 20 projecten actief en naar verwachting groeit geothermie de komende decennia flink. Lees verder.


Foto: Pixabay

Delftse ingenieurs boren naar warmte onder de stad

NRC

Diep onder Delft is het gesteente 75° Celsius. Ingenieurs proberen met die energie gebouwen te verwarmen. Maar hoe zit het met de risico’s op aardbevingen? Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Europese Commissie wil glyfosaat nog eens tien jaar toestaan

De Volkskrant

De Europese Commissie wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar lang toestaan. Als een ruime meerderheid van de EU-landen zich niet verzet, mag het mogelijk ziekmakende bestrijdingsmiddel tot minstens 2033 worden gebruikt. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.