Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 17 - 10 oktober 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Jolinde Doornbos, winnaar SIKB Studieprijs 2023

Jolinde Doornbos, student aan de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen van de Hogeschool Saxion, is dinsdag 3 oktober door de deelnemers aan het Jaarcongres gekozen tot winnaar van de SIKB Studieprijs 2023. Zij heeft onderzoek verricht naar een antwoord op de vraag of een vitalere bodem in de stad bij kan dragen aan een verstedelijkingsopgave. Lees verder.


Dagvoorzitter Yvon van Mastrigt overhandigt de prijs aan Jolinde Doornbos – foto qmedia

Op de voorgrond

RIVM-screeningstool voor Persistente, Mobiele en Toxische stoffen in water

RIVM

Het RIVM ontwikkelde een online methode om vast te stellen of chemische stoffen Persistente, Mobiele en Toxische eigenschappen hebben. Dat is een belangrijke eerste stap om de uitstoot van deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Op 25 oktober 2023 om 14:00 uur organiseert het RIVM een webinar voor gebruikers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Wijzigingsregeling Regeling bodemkwaliteit 2022

Ministerie I en W

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). In de Rbk 2022 zijn normdocumenten aangewezen die moeten worden gebruikt binnen het Kwalibo-stelsel of voor de uitvoering van voorschriften die zijn opgenomen in de Rbk 2022. Kwalibo staat voor Kwaliteitsborging in het bodembeheer. U kunt tot en met 8 november 2023 reageren op de wijzigingsregeling en de toelichting. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bagger als grondstof voor Bouw

Platform Baggernet/SIKB

Baggerspecie wordt steeds minder als afvalstof beschouwd; meer en meer worden de waardevolle bestandsdelen in de specie, als onderdeel beschouwd van circulaire ketens. De verduurzaming van de baggersector kwam aan de orde tijdens de Baggernetdag van 25 september 2023. Lees verder.


Foto: SIKB

Woede der Zee: kustversterking door de jaren heen

Rijkswaterstaat/Bodem+

Het is een strijd die al eeuwen woedt. Wind, stroming en golven nemen zand mee van de kust. Als we als Rijkswaterstaat daar niks aan doen, raken we steeds meer kust kwijt en is er een groter risico op overstromingen. Daarom versterkt Rijkswaterstaat de kust met zand. Zo ook in Scheveningen. Vanaf september tot eind 2023 spuiten we daar 700.000 m3 op het strand. Lees verder.


Foto: Pixabay

Veldonderzoek PFAS in de Gelderse bodem

Provincie Gelderland

Op verzoek van het Rijk start de provincie Gelderland in de loop van oktober een veldonderzoek naar locaties waar PFAS in productieprocessen gebruikt kan zijn. En locaties waar mogelijk gewerkt is met PFAS-houdend blusschuim. Lees verder.


Foto: Pixabay

Boeren kunnen stikstof beter benutten

WUR

Nederlandse boeren kunnen zorgvuldiger met hun meststoffen omgaan. Dat leidt niet alleen tot een verlaging van de ammoniakemissies en verbetering van de waterkwaliteit, maar ook tot hogere opbrengsten. Het project ‘Bemest op z’n Best’ van WUR onderzoekt innovaties en betere inzet van bestaande technieken om de ammoniakemissie met 50% te reduceren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Uitstel verbod bodemvisserij

Omroep Zeeland

Opluchting bij de provincie Zeeland en de Nederlandse Vissersbond. Eerder deze week werd bekend dat het verbod op bodemvisserij, dat eigenlijk vandaag in zou gaan, voorlopig is uitgesteld tot eind volgend jaar. "Daarmee biedt de minister ruimte aan partijen om tot een acceptabele oplossing te komen", aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Lees verder.


Foto: Pixabay

Afhandeling aardbevingsschade

Rijksoverheid

De afhandeling van aardbevingsschades wordt milder, menselijker en makkelijker. Uitgangspunt bij de nieuwe wijze van schadeafhandeling wordt daadwerkelijk herstel, zonder gedoe. Lees verder.


Foto: Pixabay

Overheden moeten ruimte reserveren voor circulariteit

Binnenlands Bestuur

Provincies en gemeenten moeten zuinig zijn op havens, bedrijventerreinen en milieustraten, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
11 en 12 oktober 2023, Nijkerk
NSTT No-Dig Event
25 oktober 2023, online
RIVM webinar PMT screeningstool
26 oktober 2023, online
Basiskennissessie: Bodem
30 oktober 2023, Gorinchem
COB-congres 2023
30 oktober 2023, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Rijkswaterstaat
31 oktober 2023, Culemborg
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Midden-Nederland
2 november 2023, Zutphen
Kennis-netwerkdag Bodem Oost-Nederland,
9 november 2023, Groningen
Nationaal Deltacongres 2023
9 november 2023, Assen
Noord Nederlandse Bodemdag
16 november 2023, Utrecht
Platform Toezicht Bodem, ‘Samenwerking onder de Omgevingswet’
16 november 2023, omgeving Amsterdam
Nationaal congres bodemdaling
 

Uitgelicht

COB-congres 2023

Het COB-congres op 30 oktober in Gorinchem heeft als thema ‘wisselwerking’. Dat kabels en leidingen, tunnels, fietsenstallingen en allerlei andere voorzieningen toevallig allemaal ondergronds zijn, wil niet zeggen dat bijbehorende makers en onderhouders elkaar kennen. Op het COB-congres 2023 wordt over de schutting gekeken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Baggerend de zomer door: het verdiepen van het Binnenspuikanaal IJmuiden

Rijkswaterstaat/Bodem+

Onderdeel van het plaatsen van de zoutdam voor Selectieve Onttrekking is het verdiepen van het Binnenspuikanaal. Door de bodem te verdiepen, zorgen we ervoor dat het zoute water diep genoeg zakt, zodat het via een opening onderin de zoutdam terugstroomt naar zee. Lees verder.


Overzicht van de werkzaamheden in het Binnenspuikanaal met rechts sleephopperzuiger Charlock - foto: Rijkswaterstaat/Bodem+

SpongeScapes project officieel van start

Deltares

Het SpongeScapes-project, dat oplossingen versnelt die de sponswerking van de bodem, het grondwater en het oppervlaktewatersysteem verbeteren, is op 1 oktober officieel van start gegaan. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie als onderdeel van het Horizon Europe programma en brengt tien Europese partners samen. Deltares is verantwoordelijk voor de coördinatie van het project, dat zal lopen tot 2027. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gebruik van glyfosaat moet worden beperkt, maar verbod kan averechts werken

WUR

WUR-onderzoekers Violette Geissen en Pieter de Wolf benadrukken dat de milieurisico’s van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk moeten worden teruggedrongen. Tegelijkertijd is het landbouwkundig gezien zeer de vraag of de alternatieven beter zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

Europees verbod voor kunstgrasvelden met rubberkorrels

BNNVARA

Rubberkorrels in kunstgrasvelden mogen in de toekomst niet meer gebruikt worden. Dat besloot de Europese Commissie deze week. De minuscule plasticdeeltjes breken niet af. Ze komen terecht in de natuur, hopen zich op in de voedselketen en kunnen zo de gezondheid van mens en dier schaden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe circulair is de ondergrondse warmtetransitie?

Warmte365.nl

Een groot deel van de warmtetransitie speelt zich onder onze voeten af. Het leidingwerk van de energietransitie loopt grotendeels buiten het zicht met een infrastructuur bestaande uit kabels, buizen en leidingen die onder onze wegen, velden en straten liggen. Hoe lang gaan de voorgeïsoleerde leidingen van een warmtenet eigenlijk mee en wat gebeurt er met ze aan het einde van hun levensduur? Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Onderzoek: urgentie samenwerking om Europese waterkwaliteitseisen te halen

Waterschap Brabantse Delta

Brabantse waterschappen vragen om meer samenwerking om in 2027 aan de waterkwaliteitseisen te kunnen voldoen. ‘De opgave is té groot voor de waterschappen alleen. Er is betere samenwerking nodig, wil Nederland de Europese doelen voor waterkwaliteit binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) halen. Iedereen is aan zet en we vragen daarom alle overheden en betrokken instanties hun verantwoordelijkheid te nemen.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.