Uit het netwerk
Jolinde Doornbos, winnaar SIKB Studieprijs 2023
Jolinde Doornbos, student aan de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen van de Hogeschool Saxion, is dinsdag 3 oktober door de deelnemers aan het Jaarcongres gekozen tot winnaar van de SIKB Studieprijs 2023. Zij heeft onderzoek verricht naar een antwoord op de vraag of een vitalere bodem in de stad bij kan dragen aan een verstedelijkingsopgave. Lees verder.
Dagvoorzitter Yvon van Mastrigt overhandigt de prijs aan Jolinde Doornbos – foto qmedia
Op de voorgrond
RIVM-screeningstool voor Persistente, Mobiele en Toxische stoffen in water
RIVM
Het RIVM ontwikkelde een online methode om vast te stellen of chemische stoffen Persistente, Mobiele en Toxische eigenschappen hebben. Dat is een belangrijke eerste stap om de uitstoot van deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Op 25 oktober 2023 om 14:00 uur organiseert het RIVM een webinar voor gebruikers. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Wijzigingsregeling Regeling bodemkwaliteit 2022
Ministerie I en W
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). In de Rbk 2022 zijn normdocumenten aangewezen die moeten worden gebruikt binnen het Kwalibo-stelsel of voor de uitvoering van voorschriften die zijn opgenomen in de Rbk 2022. Kwalibo staat voor Kwaliteitsborging in het bodembeheer. U kunt tot en met 8 november 2023 reageren op de wijzigingsregeling en de toelichting. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bagger als grondstof voor Bouw
Platform Baggernet/SIKB
Baggerspecie wordt steeds minder als afvalstof beschouwd; meer en meer worden de waardevolle bestandsdelen in de specie, als onderdeel beschouwd van circulaire ketens. De verduurzaming van de baggersector kwam aan de orde tijdens de Baggernetdag van 25 september 2023. Lees verder.
Foto: SIKB
Woede der Zee: kustversterking door de jaren heen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het is een strijd die al eeuwen woedt. Wind, stroming en golven nemen zand mee van de kust. Als we als Rijkswaterstaat daar niks aan doen, raken we steeds meer kust kwijt en is er een groter risico op overstromingen. Daarom versterkt Rijkswaterstaat de kust met zand. Zo ook in Scheveningen. Vanaf september tot eind 2023 spuiten we daar 700.000 m3 op het strand. Lees verder.
Foto: Pixabay
Veldonderzoek PFAS in de Gelderse bodem
Provincie Gelderland
Op verzoek van het Rijk start de provincie Gelderland in de loop van oktober een veldonderzoek naar locaties waar PFAS in productieprocessen gebruikt kan zijn. En locaties waar mogelijk gewerkt is met PFAS-houdend blusschuim. Lees verder.
Foto: Pixabay
Boeren kunnen stikstof beter benutten
WUR
Nederlandse boeren kunnen zorgvuldiger met hun meststoffen omgaan. Dat leidt niet alleen tot een verlaging van de ammoniakemissies en verbetering van de waterkwaliteit, maar ook tot hogere opbrengsten. Het project ‘Bemest op z’n Best’ van WUR onderzoekt innovaties en betere inzet van bestaande technieken om de ammoniakemissie met 50% te reduceren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Uitstel verbod bodemvisserij
Omroep Zeeland
Opluchting bij de provincie Zeeland en de Nederlandse Vissersbond. Eerder deze week werd bekend dat het verbod op bodemvisserij, dat eigenlijk vandaag in zou gaan, voorlopig is uitgesteld tot eind volgend jaar. "Daarmee biedt de minister ruimte aan partijen om tot een acceptabele oplossing te komen", aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Lees verder.
Foto: Pixabay
Afhandeling aardbevingsschade
Rijksoverheid
De afhandeling van aardbevingsschades wordt milder, menselijker en makkelijker. Uitgangspunt bij de nieuwe wijze van schadeafhandeling wordt daadwerkelijk herstel, zonder gedoe. Lees verder.
Foto: Pixabay
Overheden moeten ruimte reserveren voor circulariteit
Binnenlands Bestuur
Provincies en gemeenten moeten zuinig zijn op havens, bedrijventerreinen en milieustraten, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Lees verder.
Foto: Pixabay