Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 22 - 19 decemer 2023
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Twee grote dossiers: Kwalibo en de winning van oppervlaktedelfstoffen

De versterking van de publieke sturing, onderdeel van de verbeteringen aan het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het bodembeheer), en de winning van oppervlaktedelfstoffen zijn de twee grote dossiers waar Arthur de Groof aan werkt, sinds juni van dit jaar werkzaam bij het ministerie van IenW. Lees verder.


Arthur de Groof – eigen foto

Op de voorgrond

Wijzigingen door Omgevingswet

SIKB

Per 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) in werking. Tegelijkertijd wordt dan ook de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) van kracht. Deze regelgeving heeft invloed op veel van de SIKB-richtlijnen en onderliggende protocollen. SIKB heeft deze documenten dan ook gewijzigd om aan te blijven sluiten op de wet- en regelgeving. Wat er precies wijzigt is opgenomen in factsheets. De factsheets zijn te vinden bij de betreffende richtlijnen.


Foto: RWS/Bodem+

Actueel

Frits van den Boogaard nieuwe voorzitter Baggernet

SIKB

Platform Baggernet heeft een nieuwe voorzitter: Frits van den Boogaard. ‘Als voorzitter wil ik graag mijn steentje bijdragen aan meer interactie en kennisdeling tussen overheden en bedrijfsleven, praktisch uitvoerbare-, maar ook opschaalbare innovaties en connectie met het internationale baggernetwerk’, aldus Van den Boogaard. Lees verder.


Frits van den Boogaard – eigen foto

Open toegang tot onderzoekslabs en gegevens Nederlandse ondergrond

TNO

Het onderzoeksproject EPOS-eNLarge, een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, de TU Delft, het KNMI en TNO Geologische Dienst Nederland, stelt de eigen wetenschappelijke laboratoria en grootschalige geofysische faciliteiten open voor de buitenwereld. Lees verder.


Foto: Pixabay

Uitleg Regeling bodemkwaliteit 2022 voor erkende producenten

Informatiepunt Leefomgeving

De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) treedt op 1 januari 2024 in werking. Het College van Deskundigen Grondstoffen en Milieu, het College van Deskundigen Korrelvormige materialen en Cascade hebben zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van een aantal voorschriften in de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). Lees verder.


Beeld: Pixabay

SIKB continueert Roadshow Bodembescherming binnen werkveld VTH

SIKB

SIKB verzorgt in 2024 een Roadshow om betrokkenen in het werkveld Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving te informeren over de wijzigingen in de wet- en regelgeving in het werkveld van bodembescherming en tankinstallaties. Dit naar aanleiding van de per 1 januari 2024 inwerking tredende Omgevingswet en daaraan gekoppelde regelgeving. Twee pilotbijeenkomsten in het afgelopen najaar bleken in een grote behoefte te voorzien. Lees verder.


Foto: SIKB

Regen, regen en nog eens regen

Nu.nl

2023 is het op één na natste jaar ooit gemeten. Er viel dit jaar gemiddeld 1.037 millimeter regen over het hele land, in plaats van de 853 millimeter die er normaal valt. Alleen 1998 was een natter jaar met 1.109 millimeter. Lees verder.


Foto: Pixabay

Onvoldoende naleving wetgeving gewasbeschermingsmiddelen zorgwekkend

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit 500 door de NVWA uitgevoerde controles in 2022 blijkt dat ongeveer twee derde van de geïnspecteerde telers zich voldoende houdt aan de geldende wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen. De constatering dat een deel van telers zich niet aan de voorwaarden houdt, komt naar voren in de door de NVWA gepubliceerde inspectieresultaten Gewasbeschermingsmiddelen 2022. Lees verder.


Foto: Pixabay

Opruimen voormalige gaswinlocaties

Arcadis

Arcadis en WellGear, toonaangevend bedrijf op het gebied van het afsluiten van olie- en gasputten, ruimen samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de voormalige gaswinlocaties door heel Nederland op. Het totale ontmantelingsprogramma gaat om zo’n 800 boorputten, 350 locaties en 1750 kilometer pijpleiding. Lees verder.


Foto: Pixabay

Al het nieuws van RWS op IPLO-site

RWS/Bodem+

De nieuwsberichten vanuit RWS/Bodem+ komen al een tijd steeds meer op iplo.nl. Vanaf 1 januari 2024 worden ze uitsluitend op iplo.nl geplaatst, en dus niet meer bodemplus.nl.


Beeld: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
18 januari 2024, Arnhem
NHI dag: Blik op de toekomst
1 februari 2024, Utrecht
Waterinnovatiefestival 2024
13 en 14 maart 2024, Utrecht
Internationale Conferentie (Micro-Nano) Plastics in Soil
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodembreed
 

Uitgelicht

Symposium Bodem Breed

Het netwerk event voor bodem en ondergrond wordt op donderdag 18 april 2024 in Zwolle georganiseerd. Jullie kunnen weer voorstellen indienen voor deze editie. Dit jaar zijn wij te gast bij de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Noteer je de datum alvast in je agenda? Kijk hier voor meer informatie


Beeld: Symposium Bodem breed

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Consultatie concept Wijzigingsblad 2-01 op schema BRL SIKB 7800

SIKB

Vanuit de reguliere REIT overleggen zijn diverse punten in het schema BRL SIKB 7800 naar voren gekomen waar het wenselijk is om een aanpassing in het schema te verwerken. De aanpassingen zijn wenselijk/noodzakelijk omdat de situatie in de praktijk niet werkt of anders is dan verwacht danwel verduidelijking behoeft. In het concept wijzigingsblad zijn de wijzigingen zichtbaar gemaakt zodat een ieder kan zien wat deze betreffen. Lees verder.


Foto: SIKB

PFAS in zeeschuim langs Nederlandse kust

RIVM

Zeeschuim langs de Nederlandse kust bevat PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Dit blijkt volgens het RIVM uit metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland hebben laten uitvoeren. Wat de aanwezigheid van PFAS in zeeschuim betekent voor de gezondheid van mensen is nog niet duidelijk. Lees verder.


Foto: Pixabay

BoToVa webservice Omgevingswet-toetsen niet per 1 januari 2024 beschikbaar

RWS/Bodem+

Oplevering van de Omgevingswet-toetsen in BoToVa heeft vertraging opgelopen. Per 1 januari 2024 blijven de huidige toetsen in BoToVa beschikbaar, maar er zijn geen nieuwe Omgevingswet-toetsen beschikbaar. De huidige (oude wetgeving) toetsen kunt u blijven gebruiken, met de informatie uit de factsheet kan deze aangepast worden naar de Omgevingswet. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe beroepsvereniging archeologen in oprichting

Archeologen van Nederland

Een aantal archeologen heeft het initiatief genomen tot de oprichting van een nieuwe beroepsvereniging. ‘Belangrijk motief is het opkomen voor de belangen van de werknemers in de beroepsgroep. Met name ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor archeologen’, aldus een van de initiatiefnemers, Jesper de Raad. Voor meer informatie mail naar j.h.m.deraad@hotmail.com.


Beeld: Archeologen van Nederland

Effectief ingrijpen tegen zandhonger Oosterschelde?

Deltares

Naast achteruitgang van de natuur kan zandhonger in de Oosterschelde, maar ook in vergelijkbare systemen wereldwijd, op de lange termijn ook veiligheidsproblemen voor het achterland opleveren. Om voorbereid te zijn op een onzekere toekomst van de platen, schorren en slikken in intergetijdengebieden is er onlangs een ‘kenniscommunity suppleties voor natuur’ opgericht. Lees verder.


Foto: Pixabay

Water onder de Omgevingswet

Omgevingsweb

De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving. Water is onderdeel van die fysieke leefomgeving en wordt dus ook in de Omgevingswet gereguleerd. In dit blogbericht wordt op hoofdlijnen beschreven hoe water wordt gereguleerd in de Omgevingswet, en de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het oude recht aangestipt. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

De noodzaak van gezonde bodems

Omgevingsweb.nl

Wereldbodemdag wordt jaarlijks gevierd om mensen bewust te maken van het belang van de bodem en te pleiten voor duurzaam beheer ervan. Afgelopen 5 december was het weer zover: Wereldbodemdag 2023 met als motto: ‘Soil and Water: a source of life’. Martin Doeswijk, directeur bodem en grondwater bij TAUW en Margot de Cleen, senior adviseur bodem- en waterbeleid bij Rijkswaterstaat schreven in dat kader de ‘Green Paper-De dringende noodzaak van gezonde bodems.’ Lees verder.


Samenstelling beeld: Van Lint In Vorm

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.