Uit het netwerk
Herijking regelgeving voor een meer vitale bodem
De uit 2008 daterende bodemregelgeving is toe aan een herijking. ‘De wereld is veranderd, er zijn veel nieuwe uitdagingen en opgaven bijgekomen’, licht projectleider Rosalinde Geerdink toe. In de eerste fase van het project Herijking Bodemregelgeving wordt getracht een aantal acute knelpunten uit de uitvoeringspraktijk op te lossen, zoals bij de toepassing secundaire bouwstoffen en hergebruik van grond. Lees verder.
Rosalinde Geerdink – eigen foto
Op de voorgrond
Programma Afbouw Nazorg
Afbouwnazorg.nl
Vorig jaar is het ‘Programma Afbouw Nazorg’ gestart met als doel het uitbreiden en versnellen van de afbouw van niet-noodzakelijke nazorgactiviteiten. Versnellen en uitbreiden van de afbouw vraagt om kennis. Het programma richt zich dan ook vooral op het verzamelen en delen van kennis en ervaringen. Delen van kennis gebeurt op verschillende manieren. Op de inspiratiepagina van de website zijn voorbeelden van succesvolle afbouwprojecten te vinden. En er worden regelmatig (online) kweekvijver bijeenkomsten georganiseerd. De eerstvolgende is op 21 maart. Lees verder.
Illustratie: Afbouwnazorg.nl
Actueel
Kabinet aan de slag met nationale aanpak funderingsproblematiek
IPLO Bodem
De aanpak van funderingsproblematiek is een urgent vraagstuk dat vanuit het Rijk inzet vraagt van meerdere departementen, zo onderstreept het advies dat de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) gaf in opdracht van het kabinet. De ministeries van BZK, I&W, LNV, EZK, OCW en Financiën zullen de komende tijd een nationale aanpak uitwerken. Dat gebeurt samen met medeoverheden en private partijen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Belangrijke wijzigingen bij graven en tijdelijke uitname
Bouwend Nederland
Op dinsdag 27 februari jl. is er in een digitale informatie sessie aandacht besteed aan de nieuwe BRL SIKB 7000 richtlijn en protocollen én het model Uitvoeringsplan. Deze informatiesessie is terug te kijken, net als de presentatie over de richtlijn gegeven door Jelle de Boer (SIKB) en de presentatie over het model Uitvoeringsplan door Lisanne Bensink (Baas BV), de Q&A op de vragen tijdens de informatiesessie en het model Uitvoeringsplan zelf. Lees verder.
Foto: Bouwend Nederland
Duurzame ontwikkelingsdoelen onderbelicht in landbouwmodellen
WUR
Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op sociaaleconomische of ecologische factoren. Lees verder.
Foto: Pixabay
Oproep: Steun PFAS-verbod
Binnenlands Bestuur
De Europese koepelorganisatie voor drinkwaterbedrijven en waterschappen, EurEau, heeft een open brief gepubliceerd aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De koepel vraagt dringend om haar steun aan het voorstel om de chemische stoffengroep PFAS in Europa te verbieden. Lees verder.
Foto: Pixabay
Platform Slappe Bodem blij met advies Nationale aanpak funderingsschade
Omgevingsweb
Het Platform Slappe Bodem (PSB) dat heeft bijgedragen aan het advies Nationale aanpak funderingsschade van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur herkent veel van de inbreng in het rapport. Het Platform is dan ook blij met het resultaat. Wel zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen. Lees verder.
Foto: Pixabay
‘Van schoon grondwater moet je gewoon afblijven’
H2O
Laat het natuurlijke hydrologische systeem het grote werk vooral zelf doen. Deze visie staat centraal in het boek Oud water in de nieuwe tijd. Met de Hunzevallei als voorbeeld wordt verteld hoe het ecosysteem meer in zijn kracht kan worden gezet. ‘Als je echt duurzaam drinkwater wilt winnen, moet je niet beginnen bij het oude grondwater dat de natuur nodig heeft.’ Lees verder.
Foto: Pixabay
Oproep Aedes aan kabinet: kom met nationale aanpak funderingsproblematiek
Aedes
Onlangs is het advies Nationale aanpak funderingsschade van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verschenen. De vereniging van woningbouwcorporaties Aedes roept het nieuwe kabinet op om dit advies te beschouwen als het fundament voor een nationale aanpak van funderingsproblematiek. Lees verder.
Foto: Pixabay
Historische stap dichtdraaien gaskraan eerder, niet 1 oktober maar 'zo snel mogelijk'
NOS
De Groningse gaskraan kan enkele maanden eerder, mogelijk al in april of mei, definitief gesloten worden. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw heeft dit in het debat over de definitieve sluiting gezegd. ‘Ik ben een groot voorstander van een snelle sluiting. De kans op een koude winterdag is ook niet meer groot’, aldus de staatssecretaris. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nederland gaat tegen Europese natuurherstelwet stemmen
Binnenlands Bestuur
Nederland zal volgende maand tegen de Europese natuurherstelwet gaan stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) weten. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van BBB en NSC aan waarin wordt opgeroepen tegen de zogeheten natuurherstelverordening te stemmen. Het kabinet heeft alsnog besloten de motie uit te voeren. Lees verder.
Foto: Pixabay