Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 5 - 19 maart 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Herijking regelgeving voor een meer vitale bodem

De uit 2008 daterende bodemregelgeving is toe aan een herijking. ‘De wereld is veranderd, er zijn veel nieuwe uitdagingen en opgaven bijgekomen’, licht projectleider Rosalinde Geerdink toe. In de eerste fase van het project Herijking Bodemregelgeving wordt getracht een aantal acute knelpunten uit de uitvoeringspraktijk op te lossen, zoals bij de toepassing secundaire bouwstoffen en hergebruik van grond. Lees verder.


Rosalinde Geerdink – eigen foto

Op de voorgrond

Programma Afbouw Nazorg

Afbouwnazorg.nl

Vorig jaar is het ‘Programma Afbouw Nazorg’ gestart met als doel het uitbreiden en versnellen van de afbouw van niet-noodzakelijke nazorgactiviteiten. Versnellen en uitbreiden van de afbouw vraagt om kennis. Het programma richt zich dan ook vooral op het verzamelen en delen van kennis en ervaringen. Delen van kennis gebeurt op verschillende manieren. Op de inspiratiepagina van de website zijn voorbeelden van succesvolle afbouwprojecten te vinden. En er worden regelmatig (online) kweekvijver bijeenkomsten georganiseerd. De eerstvolgende is op 21 maart. Lees verder.


Illustratie: Afbouwnazorg.nl

Actueel

Kabinet aan de slag met nationale aanpak funderingsproblematiek

IPLO Bodem

De aanpak van funderingsproblematiek is een urgent vraagstuk dat vanuit het Rijk inzet vraagt van meerdere departementen, zo onderstreept het advies dat de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) gaf in opdracht van het kabinet. De ministeries van BZK, I&W, LNV, EZK, OCW en Financiën zullen de komende tijd een nationale aanpak uitwerken. Dat gebeurt samen met medeoverheden en private partijen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Belangrijke wijzigingen bij graven en tijdelijke uitname

Bouwend Nederland

Op dinsdag 27 februari jl. is er in een digitale informatie sessie aandacht besteed aan de nieuwe BRL SIKB 7000 richtlijn en protocollen én het model Uitvoeringsplan. Deze informatiesessie is terug te kijken, net als de presentatie over de richtlijn gegeven door Jelle de Boer (SIKB) en de presentatie over het model Uitvoeringsplan door Lisanne Bensink (Baas BV), de Q&A op de vragen tijdens de informatiesessie en het model Uitvoeringsplan zelf. Lees verder.


Foto: Bouwend Nederland

Duurzame ontwikkelingsdoelen onderbelicht in landbouwmodellen

WUR

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op sociaaleconomische of ecologische factoren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Oproep: Steun PFAS-verbod

Binnenlands Bestuur

De Europese koepelorganisatie voor drinkwaterbedrijven en waterschappen, EurEau, heeft een open brief gepubliceerd aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De koepel vraagt dringend om haar steun aan het voorstel om de chemische stoffengroep PFAS in Europa te verbieden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Platform Slappe Bodem blij met advies Nationale aanpak funderingsschade

Omgevingsweb

Het Platform Slappe Bodem (PSB) dat heeft bijgedragen aan het advies Nationale aanpak funderingsschade van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur herkent veel van de inbreng in het rapport. Het Platform is dan ook blij met het resultaat. Wel zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen. Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Van schoon grondwater moet je gewoon afblijven’

H2O

Laat het natuurlijke hydrologische systeem het grote werk vooral zelf doen. Deze visie staat centraal in het boek Oud water in de nieuwe tijd. Met de Hunzevallei als voorbeeld wordt verteld hoe het ecosysteem meer in zijn kracht kan worden gezet. ‘Als je echt duurzaam drinkwater wilt winnen, moet je niet beginnen bij het oude grondwater dat de natuur nodig heeft.’ Lees verder.


Foto: Pixabay

Oproep Aedes aan kabinet: kom met nationale aanpak funderingsproblematiek

Aedes

Onlangs is het advies Nationale aanpak funderingsschade van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verschenen. De vereniging van woningbouwcorporaties Aedes roept het nieuwe kabinet op om dit advies te beschouwen als het fundament voor een nationale aanpak van funderingsproblematiek. Lees verder.


Foto: Pixabay

Historische stap dichtdraaien gaskraan eerder, niet 1 oktober maar 'zo snel mogelijk'

NOS

De Groningse gaskraan kan enkele maanden eerder, mogelijk al in april of mei, definitief gesloten worden. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw heeft dit in het debat over de definitieve sluiting gezegd. ‘Ik ben een groot voorstander van een snelle sluiting. De kans op een koude winterdag is ook niet meer groot’, aldus de staatssecretaris. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nederland gaat tegen Europese natuurherstelwet stemmen

Binnenlands Bestuur

Nederland zal volgende maand tegen de Europese natuurherstelwet gaan stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) weten. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van BBB en NSC aan waarin wordt opgeroepen tegen de zogeheten natuurherstelverordening te stemmen. Het kabinet heeft alsnog besloten de motie uit te voeren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
21 maart 2024, online
Kweekvijver afbouw nazorg
28 maart 2024, ‘s Hertogenbosch
Waterinfodag
9 april 2024, Utrecht en online
Stedelijke grondwaterkwaliteit
9 april 2024, Zutphen
Masterclass ‘Water en bodem sturend in de gemeentelijke praktijk’
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodem Breed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
 

Uitgelicht

Symposium Bodem Breed

Het netwerk event van de bodem en ondergrond wordt op donderdag 18 april 2024 in Zwolle gehouden. Gastorganisaties dit jaar zijn de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Noteer je de datum in je agenda? Aanmelden gaat weer op de vertrouwde manier op de website van het symposium. Lees verder.


Illustratie: Bodembreedsymposium

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Antwoorden Kamervragen over artikel verontreinigde locatie Krimpen aan den IJssel

IPLO Bodem

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op dertien Kamervragen naar aanleiding van het artikel ‘Het “giftigste” terrein van Nederland wordt eindelijk aangepakt, maar zorgen bij de omgeving blijven.’ Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nationaal Congres Bodemenergie

nationaalcongresbodemenergie.nl

Op 4 juli 2024 zal de vijfde editie van het Nationaal Congres Bodemenergie plaatsvinden in het Koningsbergergebouw op het Utrecht Science Park. Na vier zeer succesvolle edities zal ook dit jaar de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (U.A.V.) van de Universiteit Utrecht in samenwerking het congres organiseren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Meer zand voor het strand van Texel Zuidwest

IPLO Bodem

Rijkswaterstaat werkt van maart tot en met mei 2024 aan het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Baggerschepen brengen 810.000 m3 zand aan op het strand, tussen strandpaal 9 en 12. Hiermee houden we de kust op zijn plaats en blijft het eiland goed beschermd tegen de zee. Lees verder.


Foto: IPLO Bodem

Minder stikstof in sloten door bioreactor met houtsnippers

Deltares

Helpen houtsnippers om water in sloten schoner te krijgen? Dat onderzoeken verschillende organisaties en overheden momenteel samen in het Brabantse Westerbeek. De eerste resultaten zijn positief. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aardwarmte winnen uit de zeebodem

Warmte365

Geothermie heeft veel potentie om niet alleen op land, maar ook om op zee duurzame energie te winnen, zegt de Compagnie Générale de Géophysique (CGG). Volgens de CGG wordt de volle potentie van geothermie als duurzame energiebron daarom nog niet benut, terwijl het ook op zee een belangrijke bron van duurzame energie kan zijn. Lees verder.


Foto: Pixabay

‘Urgentie en ongeduld’: visies op de toekomst van landbouw, voedsel en natuur

WUR

Op 11 maart jl. verzorgde Wageningen University & Research (WUR) een Dilemma Dialoog over de toekomst van landbouw, voedsel en natuur in Nederland. Zo'n 140 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van het WWF, de Transitiecoalitie Voedsel, de levensmiddelenhandel en jonge boeren, deelden hun uiteenlopende visies. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Verbod op staalslakken blijft (voorlopig) uit

Omroep Zeeland

Stoppen met het gebruik van staalslakken is op dit moment niet mogelijk. Dat zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW. Volgens haar is het juridisch ingewikkeld om een verbod in te voeren. Wel zegt ze blijvend onderzoek toe naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging. Lees verder.


Foto: Pixabay

Massaclaim in aantocht tegen de Staat over PFAS in de bodem

NOS

Het Amsterdamse advocatenkantoor Knoops wil met een massaclaim tegen de Staat maatregelen afdwingen tegen de hoeveelheid PFAS in de bodem. Verschillende groepen doen mee met de claim, zoals SchipholWatch en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Recht is belangrijker dan beleid

WUR

‘Wetgeving, en zeker milieuwetgeving, begint steeds meer op vrijblijvend beleid te lijken. Het recht lijkt minder belangrijk’, concludeert associate professor milieurecht Fred Kistenkas in zijn boek Recht voor natuur: beleid en recht als contrapunt. Op 14 maart nam hij afscheid van Wageningen University & Research en presenteerde hij deze afscheidsbundel. Daarin staan 35 van zijn columns over recht en beleid in de wereld van natuur en milieu. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.