Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 6 - 2 april 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

… dé netwerkorganisatie voor jonge bodemprofessionals…

Met het idee dat hij ooit een bijdrage wilde leveren aan een mooiere samenleving ging hij Bestuurskunde studeren aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Tijdens zijn traineeship bij het Nationaal Bodemtraineeship kwam hij bij de provincie Gelderland en het Gelders Ondergrond Overleg terecht. Inmiddels is hij juridisch bestuurlijk beleidsmedewerker Bodem bij de gemeente Hengelo én sinds 2021 voorzitter van JongBodem. ‘JongBodem is dé netwerkorganisatie van en voor jonge bodemprofessionals,’ aldus Joris Rooiman. Lees verder.


Joris Rooiman, voorzitter JongBodem – eigen foto

Op de voorgrond

Zandgrond te nat of te droog?

WUR

Veel bedrijven op zandgrond hebben te maken met zowel natte als droge percelen. De BedrijfsWaterWijzer maakt dat inzichtelijk. Maar hoe speel je daar goed op in? Ook Adrian Houbraken’s bedrijf, gelegen in een beekdal, heeft te maken met beide en Adrian handelt ernaar. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

KNA-protocollen en BRL SIKB 4000 Archeologie versie 4.2 van kracht per 1 april 2024

SIKB

Per 1 april 2024 jl. is versie 4.2 van de KNA-protocollen en BRL SIKB 4000 Archeologie van kracht. Deze versie is eerder vastgesteld door het CCvD Archeologie en wordt met de aanwijzing in de Regeling Erfgoedwet archeologie formeel van kracht. De oude versie 4.1 wordt per 30 juni 2025 ingetrokken. Lees verder.


Gezicht in vogelvlucht van het Binnenhof, 1879. Litho uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Als iedereen zou leven als Nederland zijn er vier aardbollen nodig

NOS

We zijn net drie maanden onderweg in 2024, maar als iedereen zou leven zoals in Nederland zouden alle grondstoffen voor dit jaar al 'op' zijn. Dat meldt onderzoeksorganisatie Global Footprint Network. Vandaag is het daarom de Nederlandse 'Overshoot Day'. Lees verder.


Foto: Pixabay

Terugkijken Platform Bodembeheer bijeenkomst ‘Aandacht voor nieuwe stoffen’

Expertisebodemenondergrond

De opname van de Platform Bodembeheer bijeenkomst ‘Aandacht voor stoffen’ d.d. 22 februari jl. is online teug te kijken. In de bijeenkomst hebben we een tijdreis gemaakt. Van de eerste stoffen, via de nieuwe stoffen naar vitale bodem als ‘toekomst’. Hoe kijken we door de jaren heen naar bodemkwaliteit? Kijk hier voor de opname, het verslag en de presentaties.


Illustratie: Pixabay

Aandacht inrichtingsmaatregelen ‘water en bodem sturend’

Unie van Waterschappen

Op dinsdag 19 maart jl. hield de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de sturende rol van water en bodem in ruimtelijke plannen. De waterschappen brachten hun standpunten onder de aandacht bij de Commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO). Lees verder.


Foto: Pixabay

Natuurherstelwet komt net één lidstaatstem tekort

Binnenlands Bestuur

De Natuurherstelwet stond vorige week als hamerstuk op de agenda van de raad van milieuministers, maar werd door het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie van de agenda gehaald. Anders zou de omstreden verordening zijn weggestemd. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Jurisprudentie ontplofbare oorlogsresten

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Het kenniscentrum ontplofbare oorlogsresten verzameld relevante jurisprudentie over ontplofbare oorlogsresten en neemt die in haar bibliotheek op.Lees verder.


Foto: Pixabay

Vijlbrief: groen licht voor zoutwinning Haaksbergen

NOS

Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw stemt in met zoutwinning in Haaksbergen. Hij heeft de noodzakelijke vergunningen verleend. Zoutproducent Nobian krijgt toestemming om maximaal 14,5 miljoen ton zout te halen uit acht 'cavernes' (ondergrondse ruimtes). De productieperiode loopt tot en met 2050. Lees verder.


Foto: Pixabay

Terugkijken webinar ‘Wees bewust van je bodem: een ondergrondregisseur’

IPLO Bodem

Op 29 februari 2024 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet samen met de VNG een webinar voor bodem- en ondergrondprofessionals bij gemeenten. In dit webinar vertelt Marco Vergeer, secretaris van de Werkgroep Bodem (WEB) van de VNG, over een nieuwe bodempraktijk op lokaal schaalniveau. Hij start met de vraag: wat was er eerder? De Omgevingswet of de ondergrondregisseur? Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
9 april 2024, Utrecht en online
Stedelijke grondwaterkwaliteit
9 april 2024, Utrecht
Roadshow bij de Omgevingsdienst Regio Utrecht
9 april 2024, Zutphen
Masterclass ‘Water en bodem sturend in de gemeentelijke praktijk’
11 april 2024, Waterschap De Dommel
BRO’tje: Omdat elke druppel telt
17 april 2024, Nieuwegein
Gesloten bodemenergiesystemen en temperatuurverandering in de ondergrond
18 april 2024, Zwolle
Symposium Bodem Breed
13 mei t/m 24 mei 2024, diverse locaties
GeoWeek
4,11 en 18 juni 2024, Gouda
Opleiding veldwerk Waterbodemonderzoek
20 juni 2024, Utrecht
Nederland voor toekomstige generaties
27 juni 2024, ’s Hertogenbosch
Schakeldag Omgevingswet
5 juli 2024, locatie nog niet bekend
Inspiratiemiddag Innovatie en Asbest
8-11 juli 2024, Valencia
Conferentie TerraenVision in Valencia
 

Uitgelicht

Conferentie ‘Nederland voor toekomstige generaties’

Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Waar en hoe wonen de toekomstige generaties in Nederland? Wat voor werk doen ze? Waar genieten ze van natuur? De toekomst van Nederland hangt af van trends, zoals klimaatverandering en technologie. Op 20 juni 2024 verzorgt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in Utrecht een sprankelende conferentie rond de vraag: welk Nederland we willen én kunnen achterlaten voor toekomstige generaties. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Duurzame ontwikkelingsdoelen onderbelicht in landbouwmodellen

WUR

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op sociaaleconomische of ecologische factoren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Schoon water in de stad verdient aandacht bij klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie Nederland

Blauwalg, stank, muggenoverlast: klimaatverandering heeft invloed op de waterkwaliteit in de stad. Maar ook de ‘goede’ maatregelen die we nemen voor klimaatadaptatie, kunnen de waterkwaliteit verslechteren. Hoe zit dat en wat kunnen we daaraan doen? Lees verder.


Foto: Adobe Stock

Staatssecretaris wil kunnen ingrijpen bij omgevingsdienst

Binnenlands Bestuur

Via een wetswijziging wil staatssecretaris Heijnen slecht presterende omgevingsdiensten ter verantwoording kunnen roepen. Lees verder.


Foto: Valerie Kuypers

Massaal de tuin in en weg met de tegels

Klimaatadaptatie Nederland

Het NK Tegelwippen is weer in volle gang. Op 26 maart startte ook de Week van de Groene Tuin. Tijdens deze campagneweek deelt de organisatie praktische tips om tuinen te vergroenen en te verduurzamen. Maar hoe zorg je ervoor dat tuineigenaren hier ook voor warmlopen? Nieuw gedragsonderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt inzicht. De bevindingen helpen bij landelijke campagnes. Lees verder.


Foto: Pixabay

De heldere proportionele aanpak van de gemeente Den Bosch

Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Duidelijkheid scheppen, zodat iedereen weet wat er te doen staat. Dat wil de gemeente Den Bosch bereiken met het nieuwe beleid rondom ontplofbare oorlogsresten. Specialist Bodem & Bouwstoffen Geert Schuijers dook daarvoor de archieven in. Lees verder.


Foto: Adobe Stock

Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort bij CO2-opslag onder Noordzee

NOS

Het plan om CO2 van de industrie in oude gasbellen onder de Noordzee op te slaan pakt voordelig uit voor het bedrijfsleven. Zo zeer dat de Rijksoverheid zichzelf tekort doet, concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het project Porthos. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Waarom bestaan er nauwelijks alternatieven voor het schadelijke PFAS?

WUR

De beruchte PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) gaan mogelijk in de ban. In 2025 buigt de Europese Commissie zich over een voorstel voor een verbod, ingediend door onder andere Nederland. Hoog tijd dus voor PFAS-vervangers. Maar waar blijven die? Lees verder.


Illustratie: Pixabay

De vraag

In elke uitgave aandacht voor een actuele vraag:

Meld- en informatieplicht bij toepassen en opslaan van grond en baggerspecie

IPLO Bodem

Bij de vakgroep bodem van het Informatiepunt Leefomgeving komen veel vragen binnen over de meld- en informatieplicht bij het opslaan en toepassen van partijen grond en baggerspecie. Om initiatiefnemers van deze milieubelastende activiteiten op weg te helpen zijn er handige hulpmiddelen ontwikkeld. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.