Uit het netwerk
… dé netwerkorganisatie voor jonge bodemprofessionals…
Met het idee dat hij ooit een bijdrage wilde leveren aan een mooiere samenleving ging hij Bestuurskunde studeren aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Tijdens zijn traineeship bij het Nationaal Bodemtraineeship kwam hij bij de provincie Gelderland en het Gelders Ondergrond Overleg terecht. Inmiddels is hij juridisch bestuurlijk beleidsmedewerker Bodem bij de gemeente Hengelo én sinds 2021 voorzitter van JongBodem. ‘JongBodem is dé netwerkorganisatie van en voor jonge bodemprofessionals,’ aldus Joris Rooiman. Lees verder.
Joris Rooiman, voorzitter JongBodem – eigen foto
Op de voorgrond
Zandgrond te nat of te droog?
WUR
Veel bedrijven op zandgrond hebben te maken met zowel natte als droge percelen. De BedrijfsWaterWijzer maakt dat inzichtelijk. Maar hoe speel je daar goed op in? Ook Adrian Houbraken’s bedrijf, gelegen in een beekdal, heeft te maken met beide en Adrian handelt ernaar. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
KNA-protocollen en BRL SIKB 4000 Archeologie versie 4.2 van kracht per 1 april 2024
SIKB
Per 1 april 2024 jl. is versie 4.2 van de KNA-protocollen en BRL SIKB 4000 Archeologie van kracht. Deze versie is eerder vastgesteld door het CCvD Archeologie en wordt met de aanwijzing in de Regeling Erfgoedwet archeologie formeel van kracht. De oude versie 4.1 wordt per 30 juni 2025 ingetrokken. Lees verder.
Gezicht in vogelvlucht van het Binnenhof, 1879. Litho uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Als iedereen zou leven als Nederland zijn er vier aardbollen nodig
NOS
We zijn net drie maanden onderweg in 2024, maar als iedereen zou leven zoals in Nederland zouden alle grondstoffen voor dit jaar al 'op' zijn. Dat meldt onderzoeksorganisatie Global Footprint Network. Vandaag is het daarom de Nederlandse 'Overshoot Day'. Lees verder.
Foto: Pixabay
Terugkijken Platform Bodembeheer bijeenkomst ‘Aandacht voor nieuwe stoffen’
Expertisebodemenondergrond
De opname van de Platform Bodembeheer bijeenkomst ‘Aandacht voor stoffen’ d.d. 22 februari jl. is online teug te kijken. In de bijeenkomst hebben we een tijdreis gemaakt. Van de eerste stoffen, via de nieuwe stoffen naar vitale bodem als ‘toekomst’. Hoe kijken we door de jaren heen naar bodemkwaliteit? Kijk hier voor de opname, het verslag en de presentaties.
Illustratie: Pixabay
Aandacht inrichtingsmaatregelen ‘water en bodem sturend’
Unie van Waterschappen
Op dinsdag 19 maart jl. hield de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de sturende rol van water en bodem in ruimtelijke plannen. De waterschappen brachten hun standpunten onder de aandacht bij de Commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO). Lees verder.
Foto: Pixabay
Natuurherstelwet komt net één lidstaatstem tekort
Binnenlands Bestuur
De Natuurherstelwet stond vorige week als hamerstuk op de agenda van de raad van milieuministers, maar werd door het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie van de agenda gehaald. Anders zou de omstreden verordening zijn weggestemd. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Jurisprudentie ontplofbare oorlogsresten
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten
Het kenniscentrum ontplofbare oorlogsresten verzameld relevante jurisprudentie over ontplofbare oorlogsresten en neemt die in haar bibliotheek op.Lees verder.
Foto: Pixabay
Vijlbrief: groen licht voor zoutwinning Haaksbergen
NOS
Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw stemt in met zoutwinning in Haaksbergen. Hij heeft de noodzakelijke vergunningen verleend. Zoutproducent Nobian krijgt toestemming om maximaal 14,5 miljoen ton zout te halen uit acht 'cavernes' (ondergrondse ruimtes). De productieperiode loopt tot en met 2050. Lees verder.
Foto: Pixabay
Terugkijken webinar ‘Wees bewust van je bodem: een ondergrondregisseur’
IPLO Bodem
Op 29 februari 2024 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet samen met de VNG een webinar voor bodem- en ondergrondprofessionals bij gemeenten. In dit webinar vertelt Marco Vergeer, secretaris van de Werkgroep Bodem (WEB) van de VNG, over een nieuwe bodempraktijk op lokaal schaalniveau. Hij start met de vraag: wat was er eerder? De Omgevingswet of de ondergrondregisseur? Lees verder.
Foto: Pixabay