Uit het netwerk
‘…verantwoorde keuzes maken…’
Ooit had hij groene ambities en wilde boswachter worden. Na zijn studie Cultuurtechniek aan Hogeschool Larenstein kwam hij via Heidemij en Service Centrum Grond uiteindelijk in 2005 bij Bodem+ terecht. Inmiddels is zijn deeltijdpensioen ingegaan. Komend jaar is hij nog één dag per de week voor Bodem+ actief om zijn kennis en ervaring over te dragen op jongere collega’s. Senior adviseur Thom Maas over zijn veelzijdige werk in de wereld van bodem en ondergrond: ‘Ik heb mijn hele loopbaan geprobeerd om generalist te blijven en geen specialist te worden.’ Lees verder.
Thom Maas - eigen foto
Op de voorgrond
Vernieuwing VTH-stelsel
IPLO
Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) functioneert onvoldoende. Dat was de conclusie van de rapporten van de commissie Van Aartsen en de Rekenkamer. In het vaste voornemen daar werkelijk iets aan te doen, startte in juli 2022 het tweejarige interbestuurlijke programma Versterking VTH-stelsel. Inmiddels is het programma bijna ten einde. Directeur Magdeleen Sturm over de resultaten. 'Het gaat erom dat kennis gaat stromen.' Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Actueel
Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) aangepast aan de Omgevingswet
IPLO Bodem+
Vanaf 28 juni 2024 is de Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) aangepast aan de Omgevingswet. BoToVa is een instrument dat het toetsen aan bodemnormen uniformeert. Het gaat hier om toetsing aan normen voor land- en waterbodem, grond en baggerspecie en bouwstoffen uit het Besluit activiteiten leefomgeving en de Regeling bodemkwaliteit 2022. Software vanuit de markt en de overheid kan de rekenfunctionaliteit van BoToVa rechtstreeks gebruiken. Lees verder.
Illustratie: Pixabay
Standaarden Milieukwaliteit gereed, hoe nu verder?
BRO
Het BRO-standaardisatieteam voor het domein milieukwaliteit heeft onlangs de laatste sprintreview met belanghebbenden uitgevoerd. Daarmee is een einde gekomen aan bijna twee jaar intensief overleg over welke gegevens de BRO gaat bieden voor het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) en voor het overheidsbesluit bodemverontreiniging (SLD). Lees verder.
Foto: BRO
Neerslag zorgt voor daling nitraat in grondwater op derogatiebedrijven in 2023
RIVM
De nitraatconcentratie in het grondwater op derogatiebedrijven daalt sinds 2021 in alle grondsoorten. De daling komt onder meer doordat er na de droge periode van 2018 tot 2020 meer neerslag valt. Daardoor breekt nitraat beter af in de bodem en spoelt het minder uit naar het grondwater. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2022. Lees verder.
Foto: RIVM
Europese raad en Parlement eens over toekomst van bodems
VNG
De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de inzet voor onderhandelingen met het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie over de bodemmonitoringsrichtlijn. Een raadswerkgroep gaat de amendementen van het EP analyseren. Het doel is om aan het einde van dit jaar een definitief akkoord te hebben. Lees verder.
Foto: Pixabay
Workshops in Brabant maken ‘water en bodem sturend’ concreet
Kennisportaal Klimaatadaptatie
De stad als een spons, waterpleinen, groene daken en meanderende beken: dat is wat Susan Dingarten en Sarah Van Bost van waterschap Aa en Maas voor zich zien als iedereen zou werken volgens het principe ‘water en bodem sturend’. Met behulp van de Workshops Klimaatrobuuste Landschappen kunnen gemeenten en andere partijen in Brabant nu concreet aan de slag met deze nieuwe manier van keuzes maken. Lees verder.
Kennisportaal Klimaatadaptatie - fotograaf: Frank van Lamoen
Nederlandse samenvatting onderbouwing van het REACH-restrictievoorstel
RIVM
Het RIVM heeft een Nederlandse samenvatting gemaakt van de technisch- wetenschappelijke onderbouwing van de risico’s van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen)) voor mens en milieu. De samenvatting beschrijft wat de gevaarlijke eigenschappen van PFAS zijn en de schadelijke effecten als mens en milieu in contact komen met deze stoffen. Het RIVM maakte deze samenvatting op verzoek van het ministerie van I&W. Lees verder.
Foto: RIVM
50ste lid voor Bodembreed Forum
Bodembreed Forum
BodemBreed Forum, het platform voor de bodem en ondergrondprofessional, heeft haar 50ste lid mogen verwelkomen. Geofoxx is een dienstverlener voor milieuvraagstukken en geeft bij de aanmelding als lid aan ‘graag kennis en informatie met professionals in het werkveld (te delen) om samen nieuwe kennis te ontwikkelen en actuele vraagstukken op te lossen.’ Lees verder.
Illustratie: Bodembreed Forum
De redactie houdt even pas op de plaats en wenst u een mooie zomer toe. De volgende editie verschijnt op 28 augustus.