Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 14 - 27 augustus 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

…Toegankelijke milieu-informatie over je woonomgeving…

Atlas Leefomgeving organiseert op donderdag 12 september in de Act Eventstudio’s in Arnhem hun jaarlijkse Atlasconferentie. Organisatoren Liesbet Dirven van het RIVM en Pim Kantebeen, coördinator Atlas Leefomgeving vanuit Rijkswaterstaat, vertellen over het belang van de Atlas én de conferentie. ’De Atlas Leefomgeving is hét platform voor alle burgers met informatie over de kwaliteiten van de directe leefomgeving: Duidelijk, helder, informatief én inspirerend,’ aldus Liesbet en Pim. 'Tijdens de Atlasconferentie vragen we al onze relaties uit ons netwerk om bijdragen die onze Atlas nog beter en toegankelijker maken.' lees verder.


Pim Kantebeen / Liesbet Dirven - eigen foto's

Op de voorgrond

Hoe wetenschap de politiek kan helpen bij moedig klimaatbeleid

WUR

We moeten ons nu voorbereiden op weersextremen zoals overstromingen en droogte en daarvoor zijn moedige politieke keuzes voor de lange termijn vereist, aldus universitair docent Wieke Pot van de WUR: 'Als wetenschappers kunnen we overheden helpen door inzicht te geven in beschikbare beleidsinstrumenten.' Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 per 1 oktober 2024

IPLO Bodem

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

SIKB0101 (inclusief Metingen) versie 14.9 gepubliceerd

SIKB

Het CCvD Datastandaarden heeft SIKB0101 (inclusief Metingen) versie 14.9 vastgesteld. Alle wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en gepubliceerd op de website van SIKB. Binnen versie 14.9 zijn enkele aanpassingen doorgevoerd ten behoeve van fase 2 van de BRO (Milieukwaliteit) en de inwerkingtreding van de omgevingswet. Lees verder.


Foto: SIKB

Stikstofdepositie vermindert ook op grotere schaal de biodiversiteit

WUR

Het is al langer bekend dat stikstofdepositie, waarbij stikstof uit de atmosfeer in de bodem of het water terechtkomt, op kleine schaal kan leiden tot verlies van biodiversiteit. Nieuw onderzoek toont aan dat dit effect ook te zien is in grotere gebieden van enkele kilometers. De studie is gebaseerd op gegevens uit acht Europese landen, waaronder Nederland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Natuurherstelwet van kracht

h2owaternetwerk

De Europese natuurherstelverordening, algemeen bekend als natuurherstelwet, is op zondag 18 augustus in werking getreden. Nederland en de andere lidstaten gaan nu aan de slag met een nationaal herstelplan. Binnen twee jaar moeten zij bij de Europese Commissie een ontwerpplan indienen waarin de mijlpalen voor 2030, 2040 en 2050 zijn opgenomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Werkbezoek minister Keijzer aan IPLO

IPLO

Op woensdag 14 augustus bracht minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer een werkbezoek aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Ze zei blij te zijn dat het IPLO overzicht biedt van wat er kan en mag in de leefomgeving. ‘Dat helpt mij bij de vraagstukken die spelen, met name: het bouwen van 100.000 woningen.’ Lees verder.


Foto: Martijn Beekman

Twee weken extra voor uitrijden mest

Rijksoverheid

Door de extreem natte weersomstandigheden van de afgelopen periode komen boeren in de knel met het uitrijden van hun dierlijke mest. Daarom heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur besloten om de uitrijperiode van dierlijke mest op grasland in heel Nederland te verlengen tot en met 15 september. Deze mest is nodig om het gewas en de bodem van de juiste mineralen te voorzien. Lees verder.


Foto: Pixabay

Start reactieronde nieuwe KNA Leidraad Stenen Gebouwen

SIKB

Het CCvD Archeologie heeft het ontwerp van de nieuwe KNA-leidraad vrijgegeven voor een openbare reactieronde. Deze KNA Leidraad is gericht op archeologisch en bouwhistorisch onderzoek en documentatie van ondergrondse resten van gebouwen en structuren van baksteen en natuursteen vanaf de volle middeleeuwen. Reageren op het ontwerp van deze nieuwe leidraad kan t/m 2 september 2024 via het reactieformulier. Lees verder.


Foto SIKB

Aanmelden nieuwsbrief
9 september 2024, Den Haag
Hoe circulair zijn producten en wat kan beter?
11 september 2024, Harderwijk
Samen werken, samen innoveren om graafschades te beheersen
12 september 2024, Arnhem
Atlasconferentie 2024
26 september 2024, Amersfoort
SIKB Jaarcongres ‘Altijd in beweging’
30 september 2024, Hilversum
Dag voor de leefomgeving
5 november 2024, Bunnik
Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem
21 november 2024
Nationaal congres Bodemdaling
 

Uitgelicht

Atlasconferentie 2024

Reserveer donderdag 12 september in je agenda! Dan organiseert Atlas Leefomgeving de jaarlijkse Atlasconferentie in de Act Eventstudio’s in Arnhem. Dit keer nemen we je mee in de wereld van Generatie Alpha: mensen die geboren zijn na 2010 en kijken we hoe die op kunnen groeien in een veilige, gezonde en duurzame buurt. Lees verder.


Foto: Atlas leefomgeving

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Werk in uitvoering: baggeren met aandacht voor de natuur

IPLO Bodem

Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moeten Rijkswaterstaat en partners voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren. Vanwege de enorme afmetingen van het gebied is het soms noodzakelijk om in het broedseizoen te werken. Dan houden we extra rekening met kwetsbare natuur. Zo ook bij het baggerwerk in de Liendensche Waard bij Batenburg. Lees verder.


Baggerwerkzaamheden in voorjaar 2024 uitgevoerd in de Liendensche Waard - fotografie: © Maaskracht

Een nieuw menu aan monitoringstechnieken

WUR

Onderzoekers van Wageningen University & Research willen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de biodiversiteit in nieuwe landbouwsystemen. Daarom brengen ze allerlei technologieën bij elkaar, van automatische DNA-analyse tot heat maps gemaakt met drones. Het doel is één dashboard dat al die metingen met elkaar verbindt. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waalstrandje in Stadswaard Nijmegen weer schoon

IPLO Bodem

Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen. Lees verder.


Zomerhoogwater in juni 2023 bij het Waalstrandje in Nijmegen - foto: © Studio Retouched

Agrarisch watergebruik erg hoog in recente droge jaren

h2owaternetwerk

Boeren gebruikten meer dan 306 miljoen kubieke meter water, waaronder bijna 41 miljoen kubieke meter leidingwater, in het droge jaar 2022. Het betekent een verdubbeling ten opzichte van 2021 toen in het groeiseizoen meer regen viel. Het meeste water is bestemd voor irrigatie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Natuurmaatregelen in heel Nederland op de kaart

WUR

Wat gebeurt er in Nederland om natuur te verbeteren of aan te leggen, en hoe helpt dat om maatschappelijke problemen op te lossen? Onderzoekers van Wageningen University & Research riepen de hulp in van het publiek, en brachten meer dan 55 locaties met natuurmaatregelen in kaart. Van buurttuinen, voedselbossen en ecodorpen tot het herstel van beken. Ze zijn nu samengebracht in een overzicht. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Duitse vergunning voor gasboring Schiermonnikoog

Binnenlands Bestuur

Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas mag de komende achttien jaar bij Schiermonnikoog naar gas boren in de Noordzee. Het Bureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie (LBEG) in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft hiervoor een vergunning gegeven. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

‘Laat de toekomst niet alleen duurzaam zijn, maar ook rechtvaardig’

PBL

De ‘broeikasboekhouder van de wereld’, zo omschreef de Volkskrant hem al eens. Geen onterechte kwalificatie voor Detlef van Vuuren: zijn onderzoek heeft bijgedragen aan onder meer het Klimaatakkoord van Parijs en speelt een belangrijke rol in rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Nu krijgt hij voor zijn wetenschappelijke werk de Spinozapremie: de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.