Uit het netwerk
Bommenkaart van de Rotterdamse bodem
Kenniscentrum Ontplofbare Bodemresten
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer 8.700 vliegtuigbommen op Rotterdam. De blindgangers werden vaak direct geruimd, maar sloegen soms metersdiep in en konden niet altijd worden opgegraven. De bommenkaart van Rotterdam laat zien waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet ontplofte explosieven. Lees verder.
Joost Martens werkt bij Stadsbeheer, afdeling ondergrond, van de gemeente Rotterdam - foto: Kenniscentrum Ontplofbare Bodemresten
Op de voorgrond
Komt u ook naar het SIKB Jaarcongres op 26 september?
Het SIKB Jaarcongres 2024 staat voor de deur! Op 26 september komen we bij elkaar in de Prodentfabriek in Amersfoort. Ons werkveld staat nooit stil, met voortdurende veranderingen door nieuw beleid en technologische ontwikkelingen. In dit Olympische jaar maken we daarnaast de verbinding met de dynamiek van de Olympische Spelen, waar beweging en innovatie centraal staan. Lees verder voor aanmelden en het volledige programma.
Beeld: Van Lint in Vorm/SIKB
Actueel
Streep door natuurbeleid en stikstofaanpak vorige kabinet
NOS
Provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet meer verder met de huidige programma's om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Het kabinet stopt met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Wat ervoor in de plaats komt, is nog onduidelijk. Lees verder.
Foto: Pixabay
Herziening van normen en regels bij hergebruik van bouwstoffen
RIVM
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de komende jaren de bodemregelgeving herzien. Sommige van de bestaande normen en regels voor hergebruik van secundaire bouwstoffen, grond en bagger hebben een update nodig. Ook moet er meer rekening worden gehouden met de omgeving waar deze materialen worden gebruikt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Meer zand voor het strand van Renesse en Burgh-Haamstede
IPLO Bodem
Rijkswaterstaat werkt deze maand september op het strand van Renesse. Voor het onderhoud van de kust brengen baggerschepen hier 310.000 m3 zand uit de Noordzee aan. Lees verder.
Foto: IPLO Bodem
De opleiding veldwerk waterbodemonderzoek is vernieuwd
SIKB
Of je nu een beginnend veldwerker bent en jouw carrière op een solide en onderbouwde manier wil starten, of als toezichthouder, opdrachtgever of adviseur wilt weten hoe het er in het veld aan toe gaat – dan is het volgen van de opleiding veldwerkwaterbodemonderzoek perfect voor jou. Inschrijven is weer mogelijk voor de eerstvolgende ronde in november. Lees verder.
Foto: SIKB
Modelberekeningen voor uitloging van PFAS uit grond en bagger
RIVM
Uit grond en bagger kunnen stoffen vrijkomen die via de bodem in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen. Dit heet uitloging. Het RIVM heeft met modelberekeningen voorspeld hoe PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) uitlogen uit grond en bagger. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuw onderzoek naar mogelijke ondergrens stikstofdepositie
TNO
Onderzoekers van TNO en de Universiteit van Amsterdam onderzochten in opdracht van Interprovinciaal Overleg of binnen de atmosfeerwetenschap een onderbouwing is te bepalen voor een wetenschappelijk onderbouwde ondergrens voor projectberekeningen met AERIUS Calculator. Lees verder.
Foto: Pixabay
PFAS en staal: milieu-inspecteurs aller landen, verenigt u
Binnenlands Bestuur
In veel Europese landen lopen omgevingsdiensten aan tegen hetzelfde. Daarom slaan ze de handen ineen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Factsheet Zorgplicht voor bodembedreigende activiteiten
SIKB
Met het van kracht worden van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft de zorgplicht een prominentere en uitgebreidere rol gekregen dan voorheen. In de factsheet Zorgplicht voor bodembedreigende activiteiten heeft SIKB de aandachtspunten bij algemene en specifieke zorgplicht en de ondersteuning die de SIKB-schema’s daarbij bieden op een rijtje gezet. Lees verder.
Illustratie: Pixabay