Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 15 - 10 september 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Bommenkaart van de Rotterdamse bodem

Kenniscentrum Ontplofbare Bodemresten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer 8.700 vliegtuigbommen op Rotterdam. De blindgangers werden vaak direct geruimd, maar sloegen soms metersdiep in en konden niet altijd worden opgegraven. De bommenkaart van Rotterdam laat zien waar een verhoogde kans is op aanwezigheid van niet ontplofte explosieven. Lees verder.


Joost Martens werkt bij Stadsbeheer, afdeling ondergrond, van de gemeente Rotterdam - foto: Kenniscentrum Ontplofbare Bodemresten

Op de voorgrond

Komt u ook naar het SIKB Jaarcongres op 26 september?

Het SIKB Jaarcongres 2024 staat voor de deur! Op 26 september komen we bij elkaar in de Prodentfabriek in Amersfoort. Ons werkveld staat nooit stil, met voortdurende veranderingen door nieuw beleid en technologische ontwikkelingen. In dit Olympische jaar maken we daarnaast de verbinding met de dynamiek van de Olympische Spelen, waar beweging en innovatie centraal staan. Lees verder voor aanmelden en het volledige programma.


Beeld: Van Lint in Vorm/SIKB

Actueel

Streep door natuurbeleid en stikstofaanpak vorige kabinet

NOS

Provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet meer verder met de huidige programma's om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Het kabinet stopt met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Wat ervoor in de plaats komt, is nog onduidelijk. Lees verder.


Foto: Pixabay

Herziening van normen en regels bij hergebruik van bouwstoffen

RIVM

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de komende jaren de bodemregelgeving herzien. Sommige van de bestaande normen en regels voor hergebruik van secundaire bouwstoffen, grond en bagger hebben een update nodig. Ook moet er meer rekening worden gehouden met de omgeving waar deze materialen worden gebruikt. Lees verder.


Foto: Pixabay

Meer zand voor het strand van Renesse en Burgh-Haamstede

IPLO Bodem

Rijkswaterstaat werkt deze maand september op het strand van Renesse. Voor het onderhoud van de kust brengen baggerschepen hier 310.000 m3 zand uit de Noordzee aan. Lees verder.


Foto: IPLO Bodem

De opleiding veldwerk waterbodemonderzoek is vernieuwd

SIKB

Of je nu een beginnend veldwerker bent en jouw carrière op een solide en onderbouwde manier wil starten, of als toezichthouder, opdrachtgever of adviseur wilt weten hoe het er in het veld aan toe gaat – dan is het volgen van de opleiding veldwerkwaterbodemonderzoek perfect voor jou. Inschrijven is weer mogelijk voor de eerstvolgende ronde in november. Lees verder.


Foto: SIKB

Modelberekeningen voor uitloging van PFAS uit grond en bagger

RIVM

Uit grond en bagger kunnen stoffen vrijkomen die via de bodem in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen. Dit heet uitloging. Het RIVM heeft met modelberekeningen voorspeld hoe PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) uitlogen uit grond en bagger. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuw onderzoek naar mogelijke ondergrens stikstofdepositie

TNO

Onderzoekers van TNO en de Universiteit van Amsterdam onderzochten in opdracht van Interprovinciaal Overleg of binnen de atmosfeerwetenschap een onderbouwing is te bepalen voor een wetenschappelijk onderbouwde ondergrens voor projectberekeningen met AERIUS Calculator. Lees verder.


Foto: Pixabay

PFAS en staal: milieu-inspecteurs aller landen, verenigt u

Binnenlands Bestuur

In veel Europese landen lopen omgevingsdiensten aan tegen hetzelfde. Daarom slaan ze de handen ineen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Factsheet Zorgplicht voor bodembedreigende activiteiten

SIKB

Met het van kracht worden van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft de zorgplicht een prominentere en uitgebreidere rol gekregen dan voorheen. In de factsheet Zorgplicht voor bodembedreigende activiteiten heeft SIKB de aandachtspunten bij algemene en specifieke zorgplicht en de ondersteuning die de SIKB-schema’s daarbij bieden op een rijtje gezet. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
12 september 2024, Arnhem
Atlasconferentie 2024
23 september 2024, Utrecht
Oplossingsrichtingen knelpunten interferentie gesloten bodemenergiesystemen
26 september 204, Amersfoort
‘Altijd in beweging’, SIKB Jaarcongres
30 september 2024, Hilversum
Dag voor de leefomgeving
1 oktober 2024, Wageningen
Symposium ‘De rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat’
7 oktober 2024, Nieuwegein
BRO Regioronde milieukwaliteit regio Regio Midden (Utrecht en Flevoland)
9 oktober 2024, Breda
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio Zuid (Zeeland en Brabant)
14 oktober 2024, Leiden
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio West (Noord-Holland en Zuid-Holland)
22 oktober 2024, Zwolle
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio Oost (Gelderland en Overijssel)
24 oktober 2024, Assen
BRO Regioronde milieukwaliteit Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
31 oktober 2024, Amersfoort
Kennisdialoog Dieet & Gezondheid
5 november 2024, Bunnik
Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem
14 november 2024, Leeuwarden
Noord-Nederlandse Bodemdag
14 november 2024, Almere
Vijftiende Nationaal Deltacongres
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
 

Uitgelicht

BRO Regioronde Milieukwaliteit

BRO komt naar je toe in oktober! We gaan met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in vijf regio’s aan de slag met Milieukwaliteit. Naar verwachting is Milieukwaliteit namelijk vanaf 1 juli 2025 een nieuw en verplicht onderdeel in de BRO. We helpen je hier graag bij. Verder praten je bij over alles wat nu al in de BRO zit en over jouw rol in aanleveren en gebruiken van deze gegevens. Dus meld je aan. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Circulair ambachtscentrum: duurzaam, educatief én sociaal

IPLO

Samen werken aan het hergebruik van producten of materialen en het verminderen van afvalstromen. Dat gebeurt in een circulair ambachtscentrum. Er zijn steeds meer van die ambachtscentra in Nederland en ze worden steeds omvangrijker. IPLO Nieuws bekijkt de stand van zaken. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Zorgen over beheer en controle van IBC-locaties

SIKB

Door SIKB is, in afstemming met de geaccrediteerde inspectiebedrijven, geïnventariseerd bij hoeveel van de bekend zijnde IBC-locaties er inspecties zijn uitgevoerd. Hieruit blijkt dat dit bij slechts 60 procent van de conform AS SIKB 6902 verplicht te inspecteren IBC-locaties het geval is. Een factsheet brengt de bevindingen en aanbevelingen samen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Belang van water voor voedselzekerheid

WUR

‘Laten we samenwerken, wereldwijd, voor een toekomst waarin we zeker zijn van water en voedsel, niet alleen voor onszelf, maar voor alle mensen.’ Die oproep deed voorzitter van de Raad van Bestuur Sjoukje Heimovaara tijdens de opening van het academische jaar 2024-2025 van Wageningen University & Research. Lees verder.


Foto: Pixabay

Fusiespook doemt op voor omgevingsdiensten

Binnenlands Bestuur

Omgevingsdiensten die er niet in slagen de milieuhandhaving op een goed niveau uit te voeren vóór 1 april 2026 hangt een gedwongen fusie boven het hoofd. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Illegale bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater

h2owaternetwerk

In 2022 werden ruim 30 illegale bestrijdingsmiddelen in het Nederlandse oppervlaktewater gemeten. Sommige stoffen zijn enkele jaren verboden, andere al tientallen jaren. Dat stelt Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV, op basis van data-onderzoek. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Schrappen NPLG: opgave voor schoon en voldoende water verdwijnt niet

h2owaternetwerk

De waterschappen blijven zich inzetten om met een gebiedsgerichte aanpak de doelen voor onder andere de waterkwaliteit te halen. Dat is de reactie van de Unie van Waterschappen op het afschaffen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waar het kabinet toe heeft besloten. “Met het verdwijnen van het NPLG gaat de opgave voor schoon en voldoende water niet weg.” Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.