Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 16 - 24 september 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Met groene middelen het vergrijsde grondwater bestrijden

Ons grondwater, bron voor onder andere ons drinkwater, gaat stilletjes in kwaliteit achteruit. Of, beter gezegd, ‘vergrijst’; een term die Deltares-onderzoeker Nanne Hoekstra meer dan tien jaar geleden muntte. Nu onderzoekt hij met collega’s de kansen van groene maatregelen tegen die vergrijzing. Lees verder.


Nanne Hoekstra - eigen foto

Op de voorgrond

Naar een nieuwe balans in de leefomgeving: Ruimte voor leven met water

Deltaprogramma 2025

Het Deltaprogramma rapporteert jaarlijks over nieuwe inzichten en de voortgang. De hoofdpunten uit Deltaprogramma 2025: de plensbuien, wateroverlast en droge perioden in de afgelopen jaren geven een beeld van het nieuwe klimaat. De sprong naar een veilige en leefbare toekomst begint nu. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Water en bodem sturend land inrichten

WUR

Al eeuwenlang zetten Nederlanders het water naar hun hand. Eerst bepaalden de landbouw en andere landgebruiksfuncties het waterpeil, maar nu keert het tij onder de noemer ‘water en bodem sturend’. Onderzoek door Wageningen University & Research in veen-, zand- en kustgebieden verkent de mogelijkheden als we water het werk laten doen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Jaarplan ILT: Beperk schade aan mens en milieu

Inspectie Leefomgeving en Transport

‘We richten ons vooral op de grootste maatschappelijke risico’s om schade aan mens en milieu te beperken. Als onafhankelijk toezichthouder werken wij elke dag aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid. In transport, infrastructuur, milieu en wonen. Soms moeten we daarin scherpe keuzes maken.’ Aldus inspecteur-generaal Mattheus Wassenaar in zijn voorwoord over de prioriteiten die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt in haar jaarplan voor 2025. Lees verder.


Foto: Pixabay

T103A en T104: ‘altijd toepasbaar’ is ‘algemeen toepasbaar’

IPLO Bodem

Op 28 juni 2024 zijn nieuwe Omgevingswet toetsen beschikbaar gesteld. Voor de toetsen T103a ‘Beoordeling kwaliteitsklassen van baggerspecie bij toepassen in een oppervlaktewaterlichaam’ en T104 ‘Beoordeling kwaliteitsklassen van grond bij toepassen in een oppervlaktewaterlichaam’ is per abuis een andere term gebruikt dan die in de regelgeving is opgenomen. De term ‘altijd toepasbaar’ is gebruikt, dit moet ‘algemeen toepasbaar’ zijn. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Nieuwe modules basiskennis bodem

Bodembreed Academie

De Bodembreed Academie groeit en bloeit! In samenwerking met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie ontwikkelden de Bodembreed Academie zeven modules met basiskennis over de bodem. Welke grondsoorten zijn er, hoe ontstaan verschillende bodemtypen en wat is bodemgeschiktheid? Ook leer je in deze modules meer over organische stof, het belang van bodembiologie en over chemische en fysische processen in de bodem. Bekijk alle modules op het platform van de Bodembreed Academie in de cursusgroep Bodem – Basis. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Eerste PFAS-onderzoeksprogramma afgerond

RIVM

Het RIVM heeft de eerste fase van het PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen)-onderzoeksprogramma afgerond met de publicatie van het rapport ‘PFAS-onderzoeksprogramma: Inventarisatie beschikbare informatie en afbakening onderzoek’. Dit programma richt zich op onderzoek naar de blootstelling aan PFAS in Nederland en wat eraan gedaan kan worden. Lees verder.


Foto: RIVM

Nieuwe Deltalife editie: stedenspecial

Deltares

Steden zijn hotspots van economische en sociale activiteiten. De meeste investeringen vinden in deze gebieden plaats. Maar steden zijn ook ‘hotspots’ als het om klimaatadaptatie gaat bij stijgende temperaturen en steeds meer extreme weersomstandigheden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Veel meer stikstof in bosbodems dan in 1990

WUR

In 1990 is op 150 locaties in Nederland de samenstelling van bosbodems gemeten. In 2023 herhaalden wetenschappers dat onderzoek op 127 locaties. Uit de resultaten blijkt dat de stikstofvoorraad in bosbodems over die periode gemiddeld met ruim 1300 kilo per hectare (40 kilo per jaar) is toegenomen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Antwoorden Kamervragen over defensieterreinen ernstig verontreinigd met giftig PFAS

IPLO Bodem

Staatssecretaris Tuinman (ministerie van Defensie) en Jansen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) hebben antwoorden gegeven op veertien Kamervragen over het bericht 'Vliegbasis Gilze Rijen en elf andere Defensieterreinen ernstig verontreinigd met giftig PFAS'. Lees verder.


Staatssecretaris Tuinman - Foto: Martijn Beekman

Aanmelden nieuwsbrief
26 september 204, Amersfoort
‘Altijd in beweging’, SIKB Jaarcongres
30 september 2024, Hilversum
Dag voor de leefomgeving
1 oktober 2024, Wageningen
Symposium ‘De rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat’
3 oktober 2024, online
INSOP workshop on threshold values for soil contaminants
7 oktober 2024, Nieuwegein
BRO Regioronde milieukwaliteit regio Regio Midden (Utrecht en Flevoland)
9 oktober 2024, Breda
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio Zuid (Zeeland en Brabant)
14 oktober 2024, Leiden
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio West (Noord-Holland en Zuid-Holland)
22 oktober 2024, Zwolle
BRO Regioronde milieukwaliteit Regio Oost (Gelderland en Overijssel)
24 oktober 2024, webinar
Private Finance for Healthy Soils
24 oktober 2024, Assen
BRO Regioronde milieukwaliteit Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
31 oktober 2024, Amersfoort
Kennisdialoog Dieet & Gezondheid
5 november 2024, Bunnik
Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem
12-13 november 2024, Brussel
European Mission Soil Week 2024
14 november 2024, Leeuwarden
Noord-Nederlandse Bodemdag
14 november 2024, Almere
Vijftiende Nationaal Deltacongres
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
 

Uitgelicht

Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem

Op dinsdag 5 november 2024 vindt in het BOVAG-huis in Bunnik de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform Toezicht Bodem plaats. Het programma start om 10.00 uur en om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met een netwerkborrel. De voorbereiding van het programma is in volle gang. Het belooft een actueel en divers programma te worden, met talloze interessante onderwerpen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Helpdesk Water sinds 18 september uit de lucht

IPLO

De website helpdeskwater.nl is sinds 18 september 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Het beantwoorden van vragen gebeurt al sinds 2021 via het IPLO. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Kennissessie: klimaatverandering en de rol van banken

Deltares

Hoe kunnen banken acteren op de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast voor de economie en maatschappij? En welke informatie hebben ze van kennisinstellingen als Deltares nodig om de juiste keuzes te maken? Bankiers en andere vertegenwoordigers van de financiële sector, hielden bij Deltares hierover een levendig gesprek met wetenschappers, waterschappen, overheden en maatschappelijke organisaties. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wat kan de nieuwe regering met doelsturing in de landbouw?

WUR

De nieuwe regering wil de milieuproblemen in de landbouw aanpakken met doelsturing met ‘haalbare bedrijfsspecifieke normen voor klimaat- en stikstofemissies’, blijkt uit het Regeerprogramma. Wageningse onderzoekers hebben advies waar de regering dan op moet letten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Heritage-based solutions

Rijkswaterstaat

Aan de slag met cultureel erfgoed en cultuurhistorisch landschap in projecten: een inspiratieboekje voor klimaatadaptatie. Rijkswaterstaat werkt samen met anderen aan een duurzame leefomgeving. Bij het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan zijn ingrepen in de fysieke leefomgeving nodig. Hoe kun je dat doen en tegelijk rekening houden met aanwezige cultuurhistorische waarden? Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe bacteriën het Utrechtse Griftpark saneerden

De Ingenieur

Het best bezochte park van Utrecht bestaat 25 jaar. Van het ingenieurswerk dat nodig was om hier veilig te kunnen recreëren, hebben de meeste bezoekers geen idee. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Nationale leefomgevingsdoelen voor lange termijn vergen nú maatregelen

PBL

Het PBL heeft in kaart gebracht in hoeverre Nederland de leefomgevingsdoelen uit de Nationale Omgevingsvisie weet te bereiken. Op het vlak van verstedelijking, economie en mobiliteit zijn positieve ontwikkelingen te zien. De indicatoren op het gebied van duurzaamheid – energietransitie en circulaire economie, natuur- en waterkwaliteit, en milieukwaliteit – tonen weinig vooruitgang. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.