Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 18 - 23 oktober 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Luminescentiedatering biedt nieuw licht op ontstaansgeschiedenis van land en water

‘Als we goed begrijpen hoe en waarom landschappen veranderen, kunnen we deze informatie gebruiken om effectieve en duurzame beheerstrategieën te ontwikkelen, waarbij we niet vechten tégen natuurlijke processen, maar deze juist benutten’, schrijft Jakob Wallinga op zijn site van Wageningen University and Research. Daar leidt hij het Nederlands Centrum voor Luminescentiedatering, een breed toepasbare dateringstechniek voor iedereen die werkt in de bodem en ondergrond. Lees verder.


Jakob Wallinga in gesprek met Vroege Vogels bij raatakkers Vaassen – foto Roy van Beek

Op de voorgrond

Nieuw Delta-lab voor oplossingen water en bodem

Deltares

Met het nieuwe Delta-lab krijgt het onderzoek van kennisinstituut Deltares naar water- en bodemsystemen een flinke impuls. In het Delta-lab in Delft komen toegepast experimenteel onderzoek, integrale expertise en de nieuwste technologie samen in een hoogwaardig gebouw. Kennis uit dit lab draagt bij aan de groeiende maatschappelijke vraag naar een gezonde leefomgeving. Lees verder.


Foto: Deltares

Actueel

Milieukwaliteit in de BRO uitgediept

BRO

In 2025 komen gegevens uit bodemonderzoeken over milieukwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Dan moeten alle BRO-bronhouders, maar ook bodemadviseurs en BIS-medewerkers aan de slag met Milieukwaliteit. Het BRO-programma ondersteunt iedereen daar graag bij, ook met kennis en informatie. Daartoe wordt ook een leermodule Milieukwaliteit aangeboden. Ga naar de leermodule via de Bodembreed Academie. Klik vervolgens op ‘Naar het leerplatform van de Bodembreed Academie’ en maak een account aan. Lees verder.


Illustratie: BRO

Nieuwe cursusmodule Bodem en Klimaat

Bodembreed Academie

Hoe kun je als bodembeheerder omgaan met de effecten van klimaatverandering in het landelijk gebied? Daarover leer je meer in de module Bodem en Klimaat die de Bodembreed Academie in samenwerking met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie ontwikkelde. Je vindt de module in de cursusgroep Bodem en Klimaat op het platform van de Bodembreed Academie. Lees verder.


Foto: Bodembreed Academie

Save the date: De GeoWeek 2025 is van 12-23 mei

KNAG

In 2025 zal de GeoWeek, net als het afgelopen jaar, weer verspreid over twee weken plaatsvinden. Zo zijn er meer mogelijkheden voor scholen en bedrijven om een geschikte dag voor deelname te vinden. Schrijf de data alvast in de agenda: 12 t/m 23 mei 2025. Geo-organisaties kunnen hun GeoExpeditie aanmelden t/m vrijdag 7 februari. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wijziging normstelling zwelklei en schuimglas: internetconsultatie Regeling bodemkwaliteit 2022

IPLO Bodem

Op maandag 30 september 2024 is de internetconsultatie voor de wijziging Regeling bodemkwaliteit (normstelling zwelklei en schuimglas) van start gegaan. Reageren kan t/m 4 november 2024. Lees verder.


Foto: Pixabay

De juiste cocktail tegen ziekten en plagen

WUR

Akkerbouwers hebben last van onkruid, schimmels, aaltjes en insecten bij de productie van hun gewassen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is in de gangbare landbouw vaak de eerste keuze, maar die keuze wordt steeds meer beperkt. Hoe komen boeren in elke specifieke situatie tot de beste mix van maatregelen? Lees verder.


Foto: Pixabay

Graven naar het verleden op de Tweede Maasvlakte

Rijkswaterstaat

De Tweede Maasvlakte is sinds 2013 een uitbreiding van de Rotterdamse haven. Een nieuw stukje land waar je de grootste zeeschepen voorbij ziet varen, waar je kunt genieten van de rust van de natuur en waar de geschiedenis letterlijk aan je voeten ligt. Lees verder.


Foto: Pixabay

PBL-Podcast: Klimaatrisico’s in Nederland

PBL

Het Nederlandse klimaat verandert in hoog tempo. Dit gaat gepaard met hittegolven, zware buien met wateroverlast en droogteperiodes. Het is de afgelopen 30 jaar immers warmer, droger én natter geworden. Het recent verschenen PBL-rapport Klimaatrisico’s in Nederland laat zien dat de huidige klimaatrisico’s nu al grote impact hebben op ons dagelijkse leven. Lees verder.


Foto: Pixabay

Symposium Bodembreed: Oproep voor bijdragen

Symposium Bodembreed

Het netwerk event voor bodem en ondergrond wordt op donderdag 17 april 2025 in Utrecht georganiseerd. Jullie kunnen weer voorstellen indienen voor deze editie. Indienen van voorstellen voor presentaties, sessies of andere bijdragen kan tot en met vrijdag 29 november 2024. Dit jaar is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onze gastorganisatie. Lees verder.


Illustratie: Bodem Breed

Gezocht: Bodem van het jaar 2025!

Nederlandse Bodemkundige Vereniging

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) gaat eind dit jaar een Bodem van het Jaar voor 2025 kiezen. Maak daarvoor een foto van een bodem in Nederland, of selecteer er een uit je verzameling. Geef een beschrijving van de bodem en laat weten waarom jouw inzending de bodem van het jaar moet worden. Voel je vrij om dat geheel op jouw manier te doen. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
24 oktober 2024, Den Haag
STADgesprek Duik in de Haagse ondergrond
24 oktober 2024, webinar
Private Finance for Healthy Soils
24 oktober 2024, Assen
BRO Regioronde milieukwaliteit Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
29 oktober 2024, Gouda
Bijeenkomst Platform Bodembeheer: ‘Vitale bodems in de stad’
31 oktober 2024, Amersfoort
Kennisdialoog Dieet & Gezondheid
5 november 2024, Bunnik
Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem
12-13 november 2024, Brussel
European Mission Soil Week 2024
14 november 2024, Leeuwarden
Noord-Nederlandse Bodemdag
14 november 2024, Almere
Vijftiende Nationaal Deltacongres
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
28 november 2024, Gouda
Drugs gerelateerde bodemverontreiniging
5 december 2024
Wereldbodemdag
 

Uitgelicht

‘Vitale bodems in de stad’ Bijeenkomst Platform Bodembeheer

Op dinsdagmiddag 29 oktober verzorgt het Platform Bodembeheer een live bijeenkomst over vitale bodems in de stad. De bijeenkomst vindt plaats in Arti Legi op de Markt 27 te Gouda. De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor het belang van vitale bodems in de stad en zijn er diverse initiatieven gestart voor het bepalen van de bodemvitaliteit in de stad. Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Nieuwe naam activiteit grond en baggerspecie opslaan in het Omgevingsloket

IPLO Bodem

De naam van de activiteit grond en baggerspecie opslaan in het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket is per 1 oktober 2024 veranderd. Dat is gebeurd vanwege signalen dat de naam niet herkenbaar en duidelijk was. Lees verder.


Foto: Pixabay

Onderhouds- en inspectieprogramma bedrijfsriolering

SIKB

SIKB heeft in het kader van bodembescherming een nieuwe richtlijn uitgebracht voor opstellen van onderhoud en inspectie van bedrijfsriolering: SIKB Rapport 2024-1 Onderhouds- en inspectieprogramma bedrijfsriolering. Dit rapport bevat richtlijnen voor het inspecteren, beoordelen en onderhouden van bedrijfsriolering in het kader van bodembescherming. SIKB Rapport 2024-1 vervangt het verouderde en nu vervallen CUR-rapport ‘Beheer bedrijfsriolering bodembescherming’ uit 2001. Lees verder.


Illustratie: SIKB

Save the Date - Aanpak drugs gerelateerde bodemverontreiniging

BodemBreed Forum

Op donderdag 28 november verzorgt BodemBreed Forum een themabijeenkomst over drugs gerelateerde bodemverontreiniging. De bijeenkomst wordt gehouden in de Chocoladefabriek in Gouda. Zet de datum alvast in je agenda. Aanmelden is al mogelijk. Lees verder.


Foto: Pixabay

AS SIKB 1000 per 1 oktober 2024 ingetrokken

SIKB

Het accreditatieschema AS SIKB 1000, versie 1.1 is per 1 oktober 2024 ingetrokken. Het schema kent geen opvolgende versie. Eveneens per 1 oktober 2024 is ook de aanwijzing van dit accreditatieschema als ‘toe te passen normdocument voor de werkzaamheid ‘monsterneming voor partijkeuring’’ in de Regeling bodemkwaliteit 2022 ingetrokken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Onderzoek dijkversterking Lekdijk afgerond

Deltares

De Lekdijk is veilig. Dit blijkt uit aanvullende onderzoeken naar het dijkversterkingsproject KiS (tien kilometer Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer), waaraan Deltares heeft meegewerkt. Waterschap Rivierenland heeft onlangs alle rapporten, inclusief die van Deltares, openbaar gemaakt. Lees verder.


Foto: Deltares

Subsidie voor bodem- en watermaatregelen

Nieuwe Oogst

Boeren in de waterschapsgebieden van Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen die verdroging tegengaan, vernatting voorkomen en de bodemkwaliteit verbeteren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Bodem van het jaar 2025 gezocht!

NBV

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) roept op World Soil Day (5 december) voor de derde keer de Bodem van het Jaar uit! Bij die bodem zal de NBV in 2025 stil staan, naast haar eigen 90 jarig bestaan. Zowel leden als niet-leden kunnen tot 22 november een inzending doen door een mail te sturen naar bodemkundigevereniging@gmail.com. De winnaar mag samen met de NBV activiteiten organiseren rondom de ingezonden bodem en wordt een jaar gratis lidmaatschap aangeboden. Kijk hier voor meer informatie over de indieningseisen.


Afbeelding: NBV

Achtergrond en opinie

Kiezen voor later: vier visies voor 2050

CPB

De keuzes van nu zijn bepalend voor het Nederland van 2050. In de lange termijn verkenning Kiezen voor later: vier visies voor 2050 schetst het Centraal Planbureau (CPB) vier scenario’s die de politiek kunnen helpen die keuzes te maken. De vorige lange termijn verkenning dateert uit 2010. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.