Uit het netwerk
Luminescentiedatering biedt nieuw licht op ontstaansgeschiedenis van land en water
‘Als we goed begrijpen hoe en waarom landschappen veranderen, kunnen we deze informatie gebruiken om effectieve en duurzame beheerstrategieën te ontwikkelen, waarbij we niet vechten tégen natuurlijke processen, maar deze juist benutten’, schrijft Jakob Wallinga op zijn site van Wageningen University and Research. Daar leidt hij het Nederlands Centrum voor Luminescentiedatering, een breed toepasbare dateringstechniek voor iedereen die werkt in de bodem en ondergrond. Lees verder.
Jakob Wallinga in gesprek met Vroege Vogels bij raatakkers Vaassen – foto Roy van Beek
Op de voorgrond
Nieuw Delta-lab voor oplossingen water en bodem
Deltares
Met het nieuwe Delta-lab krijgt het onderzoek van kennisinstituut Deltares naar water- en bodemsystemen een flinke impuls. In het Delta-lab in Delft komen toegepast experimenteel onderzoek, integrale expertise en de nieuwste technologie samen in een hoogwaardig gebouw. Kennis uit dit lab draagt bij aan de groeiende maatschappelijke vraag naar een gezonde leefomgeving. Lees verder.
Foto: Deltares
Actueel
Milieukwaliteit in de BRO uitgediept
BRO
In 2025 komen gegevens uit bodemonderzoeken over milieukwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Dan moeten alle BRO-bronhouders, maar ook bodemadviseurs en BIS-medewerkers aan de slag met Milieukwaliteit. Het BRO-programma ondersteunt iedereen daar graag bij, ook met kennis en informatie. Daartoe wordt ook een leermodule Milieukwaliteit aangeboden. Ga naar de leermodule via de Bodembreed Academie. Klik vervolgens op ‘Naar het leerplatform van de Bodembreed Academie’ en maak een account aan. Lees verder.
Illustratie: BRO
Nieuwe cursusmodule Bodem en Klimaat
Bodembreed Academie
Hoe kun je als bodembeheerder omgaan met de effecten van klimaatverandering in het landelijk gebied? Daarover leer je meer in de module Bodem en Klimaat die de Bodembreed Academie in samenwerking met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie ontwikkelde. Je vindt de module in de cursusgroep Bodem en Klimaat op het platform van de Bodembreed Academie. Lees verder.
Foto: Bodembreed Academie
Save the date: De GeoWeek 2025 is van 12-23 mei
KNAG
In 2025 zal de GeoWeek, net als het afgelopen jaar, weer verspreid over twee weken plaatsvinden. Zo zijn er meer mogelijkheden voor scholen en bedrijven om een geschikte dag voor deelname te vinden. Schrijf de data alvast in de agenda: 12 t/m 23 mei 2025. Geo-organisaties kunnen hun GeoExpeditie aanmelden t/m vrijdag 7 februari. Lees verder.
Foto: Pixabay
Wijziging normstelling zwelklei en schuimglas: internetconsultatie Regeling bodemkwaliteit 2022
IPLO Bodem
Op maandag 30 september 2024 is de internetconsultatie voor de wijziging Regeling bodemkwaliteit (normstelling zwelklei en schuimglas) van start gegaan. Reageren kan t/m 4 november 2024. Lees verder.
Foto: Pixabay
De juiste cocktail tegen ziekten en plagen
WUR
Akkerbouwers hebben last van onkruid, schimmels, aaltjes en insecten bij de productie van hun gewassen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is in de gangbare landbouw vaak de eerste keuze, maar die keuze wordt steeds meer beperkt. Hoe komen boeren in elke specifieke situatie tot de beste mix van maatregelen? Lees verder.
Foto: Pixabay
Graven naar het verleden op de Tweede Maasvlakte
Rijkswaterstaat
De Tweede Maasvlakte is sinds 2013 een uitbreiding van de Rotterdamse haven. Een nieuw stukje land waar je de grootste zeeschepen voorbij ziet varen, waar je kunt genieten van de rust van de natuur en waar de geschiedenis letterlijk aan je voeten ligt. Lees verder.
Foto: Pixabay
PBL-Podcast: Klimaatrisico’s in Nederland
PBL
Het Nederlandse klimaat verandert in hoog tempo. Dit gaat gepaard met hittegolven, zware buien met wateroverlast en droogteperiodes. Het is de afgelopen 30 jaar immers warmer, droger én natter geworden. Het recent verschenen PBL-rapport Klimaatrisico’s in Nederland laat zien dat de huidige klimaatrisico’s nu al grote impact hebben op ons dagelijkse leven. Lees verder.
Foto: Pixabay
Symposium Bodembreed: Oproep voor bijdragen
Symposium Bodembreed
Het netwerk event voor bodem en ondergrond wordt op donderdag 17 april 2025 in Utrecht georganiseerd. Jullie kunnen weer voorstellen indienen voor deze editie. Indienen van voorstellen voor presentaties, sessies of andere bijdragen kan tot en met vrijdag 29 november 2024. Dit jaar is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onze gastorganisatie. Lees verder.
Illustratie: Bodem Breed
Gezocht: Bodem van het jaar 2025!
Nederlandse Bodemkundige Vereniging
De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) gaat eind dit jaar een Bodem van het Jaar voor 2025 kiezen. Maak daarvoor een foto van een bodem in Nederland, of selecteer er een uit je verzameling. Geef een beschrijving van de bodem en laat weten waarom jouw inzending de bodem van het jaar moet worden. Voel je vrij om dat geheel op jouw manier te doen. Lees verder.
Illustratie: Pixabay