Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 8e jaargang, nr. 19 - 5 november 2024
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Bodembeleid als balanceer-act

Hij is al meer dan dertig jaar actief op het terrein van de bodem en ondergrond. Momenteel is hij adviseur bodem en bouwstoffen bij RWS Leefomgeving, Bodem en Ondergrond en liggen er drie belangrijke dossiers op zijn bordje: De problematiek van het gebruik van staalslakken en immobilisaat en de herijking van de bodemregelgeving. Wouter Tuijnman: ‘Bodembeleid is een voortdurende balanceer-act tussen enerzijds bescherming van de leefomgeving en anderzijds het mogelijk maken van maatschappelijke processen. Het leuke van bodembeleid is dat het zo’n ongelooflijk ingewikkeld vak is.‘ Lees verder.


Wouter Tuijnman - eigen foto

Op de voorgrond

Ministers Madlener en Keijzer: Kamerbrief over visie op water en bodem

IPLO Bodem

De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober jl. samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen. Lees verder.


Ministers Madlener en Keijzer - foto's Martijn Beekman

Actueel

'Water en bodem sturend geen vrijblijvend evangelie'

Binnenlands Bestuur

Voor het kabinet-Schoof zijn de elementen ‘water en bodem’ niet langer sturend in onze ruimtelijke ordening, maar moet er slechts ‘rekening worden gehouden met’. Het lijkt een afzwakking van de klimaat-adaptieve ambities. Hoe kijken experts daarnaar? In het eerste deel van een serie van vijf dijkgraaf Kees Jan de Vet van waterschap Brabantse Delta. Lees verder.


Foto: Pixabay

PFAS en bestrijdingsmiddelen sijpelen al decennia naar het grondwater

TNO

Opkomende stoffen, inclusief PFAS, pesticiden en hun afbraakproducten spoelen al sinds de jaren 80 en 90 uit naar het grondwater in zuidelijk Nederland. Dat blijkt uit een recent paper in het tijdschrift Science of the Total Environment, tijdschrift Science of the Total Environment, waarin auteurs van TNO en de provincie Noord-Brabant de resultaten van de Brede Screening Maasstroomgebied interpreteren. Lees verder.


De meetopstelling voor de bemonstering van één van de bemonsterde en gedateerde waarnemingsputten. - foto: TNO/Tano Kivits

Meer verzet tegen staalslakken als bouwstof: 'Langzame milieuramp'

NOS

Omwonenden van bouwlocaties en de politiek maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van staalslakken. Dat zijn grijze steenachtige korrels die worden gebruikt als vervanger van zand bij de bouw van bijvoorbeeld wegen. Staalslakken komen als restproduct uit de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht; extra beleid met snel effect nodig

PBL

Het is heel erg onwaarschijnlijk dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024. Lees verder.


Foto: Pixabay

Europese waterkwaliteit onder druk: Nederland scoort laag

Binnenlands Bestuur

De Europese lidstaten doen te weinig om de waterkwaliteit op peil te houden. Ook Nederland komt er niet goed vanaf, blijkt uit onderzoek. Lees verder.


Foto: Pixabay

Wiersma's nieuwe (stikstof)aanpak

Binnenlands Bestuur

Een nieuwe Kamerbrief van de hand van landbouwminister Femke Wiersma geeft meer duidelijkheid over hoe onder andere het stikstofbeleid er de komende jaren uit zal zien. Kloppend hart van haar aanpak is de kabinetswens om over te stappen van middel- naar doelsturing, en van depositie- naar emissiebeleid. Lees verder.


Femke Wiersma - foto: Martijn Beekman

Kijk volgens de schijf van vijf naar de bodem

Nieuwe Oogst

Miljoenen schimmels, bacteriën en andere organismen werken samen aan een gezonde bodem, de basis voor de teelt van weerbare gewassen. Welke handvatten zijn er om meer grip te krijgen op die noodzakelijke bodembiodiversiteit? Lees verder.


Foto: Pixabay

Themadag BRL SIKB 7700 - 20 november 2024

SIKB

Op 20 november 2024 verzorgt SIKB in samenwerking met NIBV een themadag over de nieuwe BRL SIKB 7700 (versie 3.0) die per 1 oktober 2024 van kracht is geworden. De bijeenkomst vindt plaats op het Bouw & Infra Park in Harderwijk en start om 12.00 uur. Zowel leden van het NIBV als geïnteresseerden op het gebied van bodembescherming zijn welkom. Deelname is gratis. We vragen u wel vooraf aan te melden, dat kan hier.


Afbeelding: Bouw & Infra Park

Aanmelden nieuwsbrief
12-13 november 2024, Brussel
European Mission Soil Week 2024
14 november 2024, Leeuwarden
Noord-Nederlandse Bodemdag
14 november 2024, Almere
Vijftiende Nationaal Deltacongres
21 november 2024, Zwolle
Nationaal congres Bodemdaling 2024
28 november 2024, Gouda
Drugs gerelateerde bodemverontreiniging
5 december 2024
Wereldbodemdag
12 december 2024, webinar
Webinar Geoweek 2025
5 februari 2025, Zwolle
Nationale Bodemtop
 

Uitgelicht

Nationaal Congres Bodemdaling 2024

Op 21 november houdt het Platform Slappe Bodem samen met de partners uit het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen het Nationaal Congres Bodemdaling 2024. Dit jaar in Zwolle met het thema: ‘Investeren in een stevige toekomst!’ Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Nieuwe cursusmodule Geologie van Nederland

Bodembreed Academie

Wil je meer leren over hoe de Nederlandse bodem en ondergrond in een periode van miljoenen jaren zijn ontstaan, hoe je dit herkent in het landschap en hoe dit vandaag de dag nog bepaalt hoe we onze bodem kunnen gebruiken? Volgt dan de module Geologie van Nederland die de Bodembreed Academie samen met Aeres Hogeschool en de Bollenacademie ontwikkelde. Lees verder.


Beeld: Bodembreed Academie

'Waar komt het zand voor de suppletie vandaan?’

IPLO Bodem

Het vaarwegonderhoud, van het Brabantsch Vaarwater, het Engelsche Vaarwater en de vaarweg Witte Tonnen Vlije, en het suppletieproject kunnen samen plaatsvinden. Het lijkt zo makkelijk: haal het zand uit de vaargeul en leg het op de suppletie elementen neer. De technisch manager van het project Rutger Blok legt uit wat ervoor nodig is om dit te realiseren. Lees verder.


Foto: Pixabay

Projectupdate suppletie Galgeplaat en Slikken van den Dortsman

IPLO Bodem

De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. Maar de platen en slikken zijn sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Minder lekkende boorputten op de Noordzee dan gedacht

TNO

Uit minder dan twee procent van de verlaten boorputten in het Nederlandse deel van de Noordzee ontsnapt methaan dat afkomstig is uit ondiepe gasvoorkomens. Tot die conclusie komen onderzoekers van NIOZ en TNO, in samenwerking met het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe technieken: stap vooruit in continu monitoren waterkwaliteit

Deltares

Door het beschikbaar komen van nieuwe technieken zoals machine learning, speciale sensoren en auto-analyzers is het mogelijk om bijna real-time de waterkwaliteit te monitoren. We noemen dit hoog frequent meten. Het geeft handelingsperspectief voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn water. Lees verder.


Foto: Deltares

Podcast: Toekomstbestendige nazorg: Ontwikkelen van verontreinigde terreinen

Programma afbouw nazorg

In de nieuwe podcastserie Toekomstbestendige nazorg: Ontwikkelen van verontreinigde terreinen bespreken professionals Bodem en RO (ruimtelijke ordening) met elkaar hoe nazorglocaties maatschappelijk beter kunnen worden benut. De serie is een initiatief van het Programma Afbouw Nazorg. Lees verder.


Foto: Pixabay

Geothermie: versnellen, opschalen en financiële instrumenten

Geothermie Nederland

Op 1 oktober jl. heeft de minister een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de stand van zaken rondom geothermie. Geothermie Nederland stelt de aandacht voor de in de brief genoemde thema’s op prijs. Tegelijkertijd mist Geothermie Nederland een aantal cruciale punten voor de sector in de brief: de noodzakelijke versnelling, opschaling en een passend financieel instrument. Lees verder.


Illustratie: Pixabay

Achtergrond en opinie

Juridische mogelijkheden voor aanpak bodemdaling in veenweiden?

STOWA

STOWA heeft in het kader van het programma Veen en Water onderzoek laten doen naar de juridische mogelijkheden die waterschappen hebben voor het aanpakken van bodemdaling in veenweiden. Uit de studie blijkt dat waterschappen binnen hun watersysteemtaak veel kunnen doen. Maar keuzes over bijvoorbeeld het wijzigen van functies moeten door de provincie en gemeenten worden gemaakt. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.