Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 2 - 28 januari 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

‘Ik heb nooit om aandacht voor het programma hoeven te vragen’

In december 2024 is het Programma Versterking Bodemstelsel afgerond. De circa 40 maatregelen om Kwalibo te verbeteren zijn zo goed als allemaal geïmplementeerd. Bart Crijns en Arthur de Groof van het ministerie van IenW blikken terug op de samenwerking met betrokken partijen en kijken alvast vooruit. Lees verder.


Bart Crijns en Arthur de Groof - eigen foto's

Op de voorgrond

Stikstofdossier: doelsturing verdraagt geen tijdsdruk

Binnenlands Bestuur

Het is een roerige tijd in het stikstofdossier. Na twee verstrekkende rechterlijke uitspraken, eerst in december door de Raad van State, daarna kortgeleden door de rechtbank Den Haag, lijkt een uitweg ver weg. Tegelijkertijd verschenen kort na elkaar twee onderzoeken die een blik op de landbouwtoekomst werpen. Deze studies van Wageningen University & Research belichten elk een weg die het huidige kabinet wil bewandelen: innovatie en doelsturing. Lees verder.


Foto: Pixabay

Actueel

Effecten wijzigingen Meststoffenwet

Planbureau voor de Leefomgeving

Nadat Nederland de uitzondering op de Nitraatrichtlijn verloor is de mestregelgeving de laatste twee jaar op diverse punten aangescherpt. Deze studie laat zien dat de maatregelen samen een aanzienlijk positief effect hebben op de uit- en afspoeling van meststoffen en op de uitstoot van stikstof (ammoniak) en broeikasgassen. Lees verder.


Foto: Pixabay

VNG-ondersteuning bij aanvraag Europese bodemsubsidie

VNG

De huidige en toekomstige uitdagingen van gezond en duurzaam bodembeheer vragen om innovatieve oplossingen en vernieuwende aanpakken. Om deze te ontwikkelen en implementeren kunnen gemeentes of regio’s deelnemen aan de soil mission van de Europese Unie, met bijbehorende subsidie. Lees verder.


Foto: Pixabay

Europese Unie wil waterinnovaties stimuleren via publiek-private partnerships

H2O Actueel

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie wil de Europese water- en maritieme sectoren versterken. Er wordt daarom een consortium van bedrijven, onderzoeksinstellingen en hoger onderwijs gezocht dat een Kennis en Innovatie Community Water op wil zetten. Lees verder.


Foto: Pixabay

E-learning 'Milieukwaliteit in de BRO uitgediept'

Bodembreed Academie

In 2025 komen gegevens uit bodemonderzoeken over milieukwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Alle bronhouders, maar ook milieukundig bodemprofessionals en BIS-medewerkers moeten hiermee aan de slag. Het Programma Basisregistratie Ondergrond maakte een e-learning met de basiskennis die hierbij nodig is. De module is te vinden op het platform van de Bodembreed Academie. Lees verder.


Foto: Programma Basisregistratie Ondergrond

Terugblik Digitaal werken in de archeologie

SIKB

Op 13 januari 2025 organiseerde SIKB een tweede editie van het online seminar over ‘Digitaal werken in de archeologie voor specialisten, archeologen en (transito)depotbeheerders’. Het seminar, met meer dan 100 deelnemers, was bedoeld voor archeologen, (KNA-)specialisten, certificaathouders, depothouders en depotbeheerders. Bekijk de terugblik. Lees verder.


Foto: SIKB

Schuimglas toepasbaar als ophoogmateriaal

Platform Slappe Bodem

De normen voor zwelklei en schuimglas in de Regeling bodemkwaliteit (Rbk) zijn aangepast. Dit maakt het voor meer fabrikanten mogelijk om gecertificeerd schuimglas te leveren voor toepassing als ophoogmateriaal onder wegen en andere voorzieningen. Tot nu toe was dat beperkt mogelijk. Schuimglas is door zijn eigenschappen zeer geschikt als ophoogmateriaal onder wegen op slappe bodem. Lees verder.


Foto: Rienske Zegwaard

Studentenonderzoek voedt innovatieve meetmethode

Aeres Hogeschool

In een tweejarig project, ‘Sentinel voor bodemkoolstofkaart’, wordt met behulp van satellietbeelden een meetprotocol ontwikkeld om op een betrouwbare en goedkope manier de ruimtelijke en temporele variatie in het organische stofgehalte te monitoren. Lees verder.


Foto: ESA

Antwoorden Kamervragen over import staalslakken vanuit buitenland

Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)

Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 10 januari 2025 antwoord op 11 Kamervragen over het bericht dat vervuilende staalslakken worden geïmporteerd vanuit het buitenland. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
30 januari 2025, webinar
Mixture toxicity
30 januari 2025, Utrecht
Netwerkbijeenkomst Circulaire Grondstoffen Corridor
3 februari 2025, Delft
SYMPOSIUM: Brede kennisdeling voor een toekomstbestendige waterinfrastructuur
5 februari 2025, Zwolle
Nationale Bodemtop
6 februari 2025, Utrecht
RIONEDdag 2025
11 februari 2025, Utrecht
Herinrichting Verontreinigde Terreinen
12 februari 2025, webinar
On-line seminar on Micropollutants in urban settings and biosolids
4 maart 2025, Almelo
Themabijeenkomst Duurzaam Water en (bodem)Energie
 

Uitgelicht

Herinrichting Verontreinigde Terreinen

Programma Toekomstbestendige Nazorg

Het Programma Toekomstbestendige Nazorg organiseert op 11 februari in Utrecht een bijeenkomst over de herontwikkeling van nazorglocaties. Hoe kunnen deze gebieden getransformeerd worden van kostenpost naar kansrijke plekken voor maatschappelijke ontwikkeling? Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

‘Stel waarborgfonds in’

H2O Actueel

Stel een waarborgfonds in bij storten van licht vervuilde bagger in diepe zandwinplassen. Dat voorstel doet de Gelderse gedeputeerde Ans Mol (BBB) in een gesprek met Onze IJssel, een platform voor initiatieven en verhalen over de rivier de IJssel. Lees verder.


Foto: Pixabay

BRO-modellen geactualiseerd

Basisregistratie Ondergrond

Er zijn vier BRO-modellen geactualiseerd. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft de Bodemkaart en Geomorfologische kaart van Nederland bijgewerkt en ook het Model grondwaterspiegeldiepte. Ook zijn de BRO 3D webservices uitgebreid met GeoTOP Almere. Lees verder.


Beeld: Wageningen Environmental Research

Geef uw mening voor vernieuwing bodemrichtlijn.nl

Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)

De website bodemrichtlijn.nl is toe aan vernieuwing. Hiervoor is de input van de gebruikers van belang. U kunt uw mening geven via een korte vragenlijst. Lees verder.


Foto: Pixabay

Humor en satire versterken klimaatboodschap

Rijksuniversiteit Groningen

Humor en satire kunnen helpen om de communicatie rond het milieu positief te houden en milieubewustzijn aan te moedigen, betoogt RUG-onderzoeker Massih Zekavat. Lees verder.


Foto: Henk Veenstra

Eerste urgente problemen bij Selibon Lagun opgelost

Rijksoverheid.nl

In november trad de waarnemend Rijksvertegenwoordiger (wRv) in de plaats van het Bestuurscollege vanwege de zorgwekkende, complexe en urgentie situatie bij Selibon Lagun. Inmiddels zijn de eerste urgente problemen rond de veiligheid en veilige opslag van afval opgelost. Lees verder.


Foto: Pixabay

Landbodem of waterbodem

Informatiepunt leefomgeving (IPLO)

Voor graven in landbodem en graven in waterbodem gelden verschillende regels. Daarom is het van belang om te weten of een graaflocatie zich bevindt op land of in oppervlaktewater. Bekijk de uitleg van de begrippen en de regelgeving. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Sociaal-economische keuzes nodig voor toekomstbestendige omgang met water

SER

De uitdagingen in Nederland rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterveiligheid vragen om een combinatie van technologische innovaties en sociaal-economische keuzes. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in de signalering ‘Naar een toekomstbestendige omgang met water’, die is bedoeld om het gesprek hierover verder te brengen. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.