Uit het netwerk
Trots dat het onderzoek zo snel z’n weg heeft gevonden naar beleid
Eind 2024 is de eerste fase van het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) afgerond. Het programma doet sinds 2019 onderzoek naar broeikasgasemissies in veenweidegebieden. Programmamanager Pui Mee Chan (STOWA) blikt terug op wat deze fase heeft opgeleverd en kijkt vooruit naar het vervolg van het programma. “Eerder werd gedacht dat er een direct verband was tussen bodemdaling en broeikasgasemissies. We weten nu dat dat niet zo is,” zo vertelt Pui Mee Chan. Lees verder.

Foto: Titus Weijschede
Op de voorgrond
Consultatie Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2026
Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2026 is op 31 januari 2025 in consultatie gegaan. Dit ontwerpbesluit bevat wijzigingen voor het onderwerp bodem in het Besluit activiteiten leefomgeving, Omgevingsbesluit en Besluit bodemkwaliteit. Lees verder. Reageren kan tot en met 2 maart 2025 via de website internetconsultatie.nl.

Foto: Pixabay
Actueel
Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem, Grondwater en Ondergrond 2025
Rijkswaterstaat
De inhoudelijke speerpunten voor 2025 zijn:
• Herijking van de huidige bodemregelgeving;
• Iedere schop in de grond klimaatbestendig;
• Milieu(bodem)kwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond.
Daarnaast worden nog veel meer ambities opgepakt. Lees verder.

Foto: Pixabay
Inbreng debat funderingsproblematiek
Unie van Waterschappen
Op 13 februari praat de Tweede Kamer over funderingsproblematiek. De Unie van Waterschappen wijst erop dat water en bodem meer sturend moeten worden in ruimtelijke ontwikkelingen, om schade door bodemdaling en watertekorten te beperken. Lees verder.

Foto: Pixabay
Wijziging normstelling zwelklei en schuimglas
Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
Per 1 januari 2025 is de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) gewijzigd. Met deze wijziging is de normstelling voor zwelklei en schuimglas gewijzigd. Dit met het doel de toepassing op of in de bodem eenvoudiger te maken zonder dat er risico’s ontstaan voor de bodem. Lees verder.

Foto: Pixabay
Nederland moet snel meer werk maken van verbetering waterkwaliteit
Vewin
Op 4 februari heeft de Europese Commissie haar evaluatierapport gepubliceerd over de implementatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in de EU-lidstaten. Het rapport benadrukt dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn om de Europese wateren tegen 2027 in een betere ecologische en chemische toestand te brengen. Lees verder.

Foto: Pixabay
Noord-Holland verlengt subsidie voor opruiming van lood in de bodem
Provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland verlengt de subsidie om lood uit de bodem op te ruimen. Dit jaar is er € 761.414 beschikbaar voor Noord-Hollandse gemeenten. In Nederland is door de jaren heen veel lood gebruikt in de bouw en industrie. Hierdoor is er op sommige plekken een hoge concentratie lood in de bodem aanwezig. Lood in de bodem kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen. Lees verder.

Foto: Martijn Beekman / Provincie Noord-Holland
De rol van BRO-data bij hoogwaardig gebruik van grond
Basisregistratie ondergrond
Hoe worden data over milieuhygiënische bodemkwaliteit ingezet in de praktijk? In het BRO'tje op 13 februari komen het project Meanderende Maas en Grip op Grond aan bod. Het BRO’tje is na afloop via de site ook terug te kijken. Lees verder.

Foto: Waterschap Aa en Maas
DCMR legt sanctie op aan Chemours
DCMR
DCMR legt namens provincie Zuid-Holland een sanctie op aan het bedrijf Chemours voor het lozen van de PFAS-soort tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). Chemours heeft geen vergunning om deze stof te lozen. Het moet een dwangsom betalen bij een nieuwe lozing van TFPrA. De dwangsom kan maximaal oplopen tot een bedrag van 3.750.000 euro. Lees verder.

Foto: DCMR
Nederlands onderzoek naar impact diepzeemijnbouw
NIOZ
De Nederlandse partners binnen het internationale MiningImpact3-consortium hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen om de langetermijneffecten van diepzeemijnbouw op het ecosysteem bestuderen, evenals de juridische en technologische aspecten ervan. Lees verder.

Foto: Geomar