Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 4 – 26 februari 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Op zoek naar de balans tussen benutten en beschermen van de ondergrond

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft een nieuwe afdeling ‘Hydrology and Reservoir Engineering’. Research manager Yvonne Schavemaker vertelt enthousiast hoe ze met haar team door toegepast onderzoek het verschil maakt voor provincies, waterschappen en de industrie, zoals de warmtemarkt. Bij complexe vraagstukken die de boven- en ondergrond raken, kijkt haar team naar de dynamiek van het systeem in de ondergrond. Lees verder.


Foto:TNO

Op de voorgrond

Toekomstig landgebruik en gezondheidsrisico’s

Deltares

Vorig jaar publiceerde Deltares een reeks toekomstscenario's voor Nederland over de toekomstige gezondheid van mensen, dieren en het milieu, ook wel 'One Health'. Nu heeft het kennisinstituut voor elk van deze scenario's toekomstig landgebruik kaarten voor 2050 gemaakt. Hiermee kan Deltares toekomstige gezondheidsrisico's modelleren. Lees verder.


Foto: Sam Boerlijst van Deltares

Actueel

Jaarverslag 2024 Rijkswaterstaat Bodem en Ondergrond gepubliceerd

Informatiepunt Leefomgeving

In het jaaroverzicht van Rijkswaterstaat afdeling Leefomgeving Bodem en Ondergrond (LOBO) over 2024 staan de resultaten van de bijdrage aan duurzaam beheer en gebruik van het bodem- en grondwatersysteem. Het jaaroverzicht verschijnt voor de derde keer in de vorm van een interactieve infographic. Lees verder.


Beeld: Rijkswaterstaat

Nederlands Materialen Observatorium (NMO) officieel geopend

TNO

Nederland is afhankelijk van andere landen voor de invoer van kritieke grondstoffen die nodig zijn voor producten zoals smartphones, zonnepanelen en elektrische auto’s. Inzicht in aanvoer en beschikbaarheid van kritieke en strategische grondstoffen in Nederland en de Europese Unie (EU) is nodig om tijdig risico’s rond leveringszekerheid te signaleren en waar nodig maatregelen te nemen. Lees verder.


Foto: TNO

Meer inzicht in PFAS-bronnen essentieel om blootstelling te verminderen

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

De Universiteit Utrecht heeft 170 locaties met afwijkende PFAS-concentraties gevonden in het Nederlandse oppervlaktewater. Dit blijkt uit een verkenning in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT spoort de verantwoordelijke bedrijven van PFAS-vervuiling op om passende maatregelen te nemen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe norm milieuhygiënisch beschrijven bodem, slib en grondwater gepubliceerd

NEN

NEN 6693 'Bodem, slib en grondwater - Waarneming en beschrijving van (water-)bodem, grondwater, grond en baggerspecie’ is gepubliceerd. Deze nieuwe norm heeft grote gevolgen voor iedereen die te maken heeft met de beschrijving van bodem, slib en grondwater bij milieukundig onderzoek. Lees verder.


Foto: Pixabay

Internetconsultatie wetsvoorstel vergunningplicht asbestwerkzaamheden

Er komt een vergunningplicht voor bedrijven die asbest verwijderen of sloopwerkzaamheden uitvoeren waarbij asbest wordt verwijderd. Asbesthoudende grond en bagger vallen daar ook onder. Het ministerie SZW wenst de vergunningsplicht te baseren op een bedrijfscertificaat, zoals bij KWALIBO. Mogelijk wordt aangesloten op certificeringen, zoals BRL SIKB 7000. De internetconsultatie loopt t/m 2 april 2025. Lees verder.


Foto: Pixabay

Waar staat Nederland op weg naar een circulaire economie?

Planbureau voor de Leefomgeving

Het lukt Nederland nog niet om de hoeveelheid grondstoffen die we gebruiken fors terug te dringen. We hebben als land afgesproken dat we daaraan werken, met als doel om in 2030 de helft minder fossiele, minerale en metalen grondstoffen te gebruiken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
4 maart 2025, Almelo
Themabijeenkomst Duurzaam Water en (bodem)Energie
4 maart 2025, Utrecht
Een gifvrij milieu: hoe komen we daar?
12 maart 2025, online
MER slim inzetten bij omgevingsbeleid
25 maart 2025, Gouda
AI Toepassingen binnen bodem en ondergrond
31 maart 2025, Utrecht
COB-Jubileumcongres
31 maart 2025, online
Ontdek de nieuwe norm NEN 6693
2 april 2025, Gouda
Netwerkevenement Bodem & Technologie
17 april, Utrecht
Symposium Bodem Breed
 

Uitgelicht

Congres Funderingsproblematiek 2025

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) organiseert op 27 maart 2025 in Harderwijk het Nationaal Congres Funderingsproblematiek. Tijdens deze editie worden de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van funderingsproblematiek gepresenteerd.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

“Het kan: een gezond grondwatersysteem als waterbuffer en -bron”

KWR

Een gesprek met de nieuwe hoogleraar Plant Water Stress and Regional Water Management Ruud Bartholomeus.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Prioriteit voor drinkwater besproken in Commissiedebat Netcongestie

VEWIN

Vewin heeft bij de fracties in de Tweede Kamer met een Position Paper aandacht gevraagd voor de prioritering van drinkwater binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (MIEK).
Lees verder.


Foto: Pixabay

Groot experiment met opruimen PFAS

Omrop Fryslân

Voor de zoektocht naar hoe je de vervuilende stof PFAS moet opruimen, is de vliegbasis Leeuwarden de komende tijd één van de belangrijkste locaties in Nederland.
Lees verder.


Foto: Omrop Frieslân

Groen Kennisnet tipt de adviseur: Koolstofvastlegging

Groen Kennisnet

In de bodem is een aanzienlijke hoeveelheid koolstof opgeslagen. Door het toepassen van landbouwkundige maatregelen kan deze koolstofvoorraad verder worden vergroot.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

‘Het besef dat het nooit klaar is nu een stuk groter’

Binnenlands Bestuur

Regio’s langs de Nederlandse kust en aan rivieren moeten de bescherming tegen hoogwater meer in onderlinge samenhang oppakken, vindt de nieuwe hoogleraar klimaatadaptatie Marjolijn Haasnoot (Universiteit Utrecht). En ze zouden trouwens ook vaker te rade kunnen gaan bij Dirk Kuijt. Lees verder.


Foto: Marjolijn Haasnoot

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.