Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 8 – 15 april 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Kwaliteitsborging en innovatie in de archeologie: een gesprek met Patrick van Domburg

Sinds 2021 is Patrick van Domburg voorzitter van het Centraal College van Deskundigen Archeologie. Deze rol vervult hij naast zijn burgemeesterschap van de gemeente Bronckhorst. Onlangs werd zijn herbenoeming door het SIKB-bestuur bekrachtigd. We spraken met Van Domburg over zijn ervaringen als voorzitter in de afgelopen vier jaar en keken vooruit naar de komende periode. Lees verder.


Foto: Patrick van Domburg

Op de voorgrond

Groningen is stortplaats voor zwaarst vervuilde PFAS-grond

RTV-Noord

Wekenlang rijden er al vrachtwagens met grond die zwaar met het schadelijke PFAS is vervuild van Doetinchem naar Groningen. Op de stortplaats De Stainkoeln bij de stad wordt het voor de eeuwigheid bewaard. ‘Nul risico’, zegt een PFAS-specialist. Maar niemand is er gelukkig mee. Lees verder.


Foto: Theo Sikkema/RTV Noord

Actueel

Wet bodemmonitoring: Europese Raad bereikt akkoord met Parlement

Informatiepunt Leefomgeving

De Europese Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over een richtlijn tot een kader voor bodemmonitoring. Doel is om de veerkracht te verbeteren en de risico's van verontreinigde locaties te beheersen. Lees verder.


Foto: Pixabay

Proef met innovatieve stuw voor meer zoet water in de sloot

Waterschap Scheldestromen

Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen slaan de handen ineen op het thema zoet water. De twee overheden voeren samen een proef uit met een zogenaamde zoete stuw. In Grenspark Groot Saeftinghe onderzoeken ze of het scheiden van water door een dubbele stuw zorgt voor meer zoet water in de sloot. Op deze schaal uniek in Nederland. De proef heeft een looptijd van drie jaar. Lees verder.


Beeld: Scheldestromen

Eendrachtige start van Ruimte voor de Rivier 2.0

H2O Actueel

Met breed bestuurlijk draagvlak is Ruimte voor de Rivier 2.0 van start gegaan op een bijeenkomst langs de Waal in Zaltbommel. In tegenstelling tot het vorige Ruimte voor de Rivier-programma van 2006 tot 2019 richt het nieuwe plan zich niet alleen op het vergroten van de afvoercapaciteit, maar ook op de gevolgen van extreem laagwater. Lees verder.


Foto: Pixabay

Hoe Amsterdam verandert in een aardgasvrije stad

Binnenlands Bestuur

Verduurzamen in Amsterdam is een complexe opgave. In Amsterdam worden nieuwe woon- en werkgebieden ontwikkeld. Daarbij gaat het vaak om hoog stedelijke gebiedsontwikkelingsprojecten waar bodemenergie een geschikte duurzame warmte- en koudebron is. Maar hoe ga je duurzaam om met een drukke bodem? Lees verder.


Beeld: Pixabay

Antwoorden op Kamervragen over saneringskosten grond Tata Steel

Informatiepunt Leefomgeving

Minister Hermans (KGG) en staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) gaven op 31 maart 2025 antwoord op vragen over de saneringskosten voor de grond bij een eventueel vertrek van Tata Steel. Lees verder.


Foto: Pixabay

Kamerbrief: klimaatadaptatie krijgt vaste plek in de gebouwde omgeving

H2O Actueel

In de strijd tegen weersextremen zoals stortregens, hittegolven en droogte kiest het kabinet voor een gebiedsgerichte aanpak van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. De ministers Mona Keijzer (VRO) en Barry Madlener (IenW) onderstrepen in een kamerbrief dat het noodzakelijk is om onze steden en dorpen toekomstbestendig in te richten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Tweede Kamer heeft PFAS-verbod liever gisteren dan morgen

Binnenlands Bestuur

De Tweede Kamer is ongeduldig. Een meerderheid van de Kamerleden wil liever gisteren dan vandaag een verbod op het gebruik van de chemische stoffengroep PFAS. Tegen die achtergrond is donderdag in politiek Den Haag een rondetafelgesprek, waar deskundigen en belangengroepen aanschuiven. Lees verder.


Foto: Pixabay (AI Generated)

Aanmelden nieuwsbrief
17 april 2025, Utrecht
Symposium Bodem Breed (UITVERKOCHT)
16 en 17 april 2025, Houten
Nationale Klimaat Expo
18 april 2025, Limburg
Excursie Bodem van het Jaar 2025 (VOL)
22 april 2025, online
Hoe wordt de bodemkaart van Nederland gemaakt en wat kun je ermee?
24 april 2025, Delft
Symposium Cities to Nature 3 - Klimaatadaptatie
7 mei 2025, Dordrecht
Voorjaarscongres Vereniging van Grondbedrijven
8 mei 2025, Giesbeek
Ontdek de Kracht van Data in de Bodemwereld!
12-23 mei 2025, landelijk
Geoweek 2025
 

Uitgelicht

Ontdek de Kracht van Data in de Bodemwereld

Op donderdag 8 mei organiseert de themawerkgroep innovatieve technieken van BodemBreed een themabijeenkomst in Giesbeek over hoe data werkzaamheden in de bodemwereld transformeert. De bijeenkomst is zowel fysiek als online te volgen.
Lees verder.


Beeld: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Ontwikkeling Zandmotor tot op de korrel in kaart

Deltares

De kust is continu in beweging door stroming, golven en wind. Maar hoe bewegen zandkorrels zich op reis langs de kust? Het SedTRAILS-model, ontwikkeld door Deltares en de TU Delft, brengt de individuele zandpaden in beeld.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Oproep: schaal de circulaire economie op

Duurzaam Gebouwd

Grote Nederlandse bedrijven luiden de noodklok en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Gezonde stad begint bij de bodem

Deltares

Door nieuwe EU-wetgeving moeten alle lidstaten bodemgezondheid monitoren, ook in stedelijke gebieden. Op de Deltares campus in Delft wordt onderzocht hoe je dit kunt monitoren en bepalen.
Lees verder.


Foto: Deltares

Hoe kun je als gemeente groenbeleid borgen in je omgevingsplan?

Binnenlands Bestuur

Meer groen in de stad gaat problemen door klimaatverandering tegen, zoals overlast van water en hitte. Een groene omgeving helpt ook bij behoud en herstel van biodiversiteit en draagt bij aan een gezonde leefomgeving.
Lees verder.


Foto: Pixabay

Q&A Sessies Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap

Wat is Weekend van de Wetenschap? Hoe neem je hier als organisatie deel en hoe ontwerp je nou een geschikte activiteit? Dit en meer wordt behandeld in diverse online én fysieke bijeenkomsten.
Lees verder.


Foto: DigiDaan

Rijkswaterstaat in de Tweede Wereldoorlog; dagboek van een ingenieur

Rijkswaterstaat

Honderden mensen hielden een dagboek bij tijdens de oorlogsjaren en tekenden hun alledaagse belevenissen op. Ook Rijkswaterstaat-medewerkers noteerden wat ze in de bezettingstijd meemaakten. Zo ook ingenieur Derk Dammers.
Lees verder.


Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat

Achtergrond en opinie

Naast energielabel in de toekomst ook overstromingslabel, zeggen onderzoekers Erasmus Universiteit en TU Delft

Erasmus University Rotterdam

Waterdichte luiken voor de ramen, afvoerputjes met terugstroombeveiling, vloeren die tegen nattigheid kunnen: als huiseigenaar kun je veel doen om de schade te beperken als het water komt. Maar de meeste Nederlanders zijn niet geïnformeerd en niet voorbereid als het om overstromingsrisico’s gaat. Een team van Delftse en Rotterdamse wetenschappers wil daar verandering in brengen met een waterlabel voor woningen. 'We willen mensen niet bang maken, maar ze beter in staat stellen zichzelf en hun huis te beschermen.' Lees verder.


Foto: Michelle Muus

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.