Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 9e jaargang, nr. 12 – 18 juni 2025
Deze nieuwsbrief is powered by Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

Webversie? Klik dan hier
Tussen bodem en ondergrond

Uit het netwerk

Verhalen uit de bodem – Nieuwe inzichten dankzij sedimentair DNA

In de bodem liggen sporen van planten, dieren en mensen verborgen. Vaak onzichtbaar, maar met moderne technieken zoals sedimentair oud DNA (sedaDNA) zijn deze toch te achterhalen. Zo kan gedetailleerde informatie verkregen worden over leefomstandigheden en voedingspatronen. Binnen het project Constructing the Limes passen onderzoekers sedaDNA toe in onderzoek naar de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op Het Grote ArcheoScienceFest op 27 juni bij Castellum Hoge Woerd is sedaDNA een van de technieken die in de spotlight worden gezet. Wij spraken er alvast over met onderzoekers Saskia Stevens en Fabricio Furni van de Universiteit Utrecht. Lees verder.


Saskia Stevens – foto Universiteit Utrecht en Fabricio Furni – eigen foto

Op de voorgrond

Water en bodem systeem Zuid-Holland: nieuwe kaartenset helpt bij toekomstbestendige keuzes

Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de zeven waterschappen een nieuwe kaartenset ontwikkeld die cruciale informatie biedt over het water- en bodemsysteem. Deze kaarten geven inzicht in vier actuele thema’s: wateroverlast, droogte, waterveiligheid en de beschikbaarheid van drinkwater. Ze vormen een belangrijke basis voor ruimtelijke keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Lees verder.


Foto: Provincie Zuid-Holland

Actueel

Baanbrekend onderzoek: glyfosaat is kankerverwekkend

NPO Radio 1

Er is voor het eerst hard wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat - de werkzame stof in bepaalde bestrijdingsmiddelen - kankerverwekkend is. Toch wordt het middel nog altijd volop gebruikt in de landbouw. Wat betekent dit nieuwe onderzoek voor boeren, omwonenden en de politiek? Journalist Ton van der Ham en huisarts Evelien van Soldt van Gifvrij Westerveld bespreken het in De Nieuws BV. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuw seismometersysteem voor real-time monitoring in Noordzee

Universiteit Twente

In de Noordzee start binnenkort een experimenteel onderzoek van de Universiteit Twente (UT) naar een innovatieve vorm van seismische monitoring. Universiteit Twente en het CO2-transport- en opslagproject Porthos werken in dit onderzoek samen. Binnen de 500-meterzone van het P18-A-platform van Porthos worden enkele maritieme seismometers geplaatst die continu metingen uitvoeren van trillingen in de ondergrond. Lees verder.


Foto: Islam Fadel

PFAS-metingen in rioolwaterzuiveringen

RIVM

Bekend is dat PFAS via huishoudens in het rioolwater komen, bijvoorbeeld via schoonmaakmiddelen, cosmetische producten, het wassen van kleding, en het gebruik van drinkwater. Verder is bekend dat PFAS uit grote industriële bronnen kunnen komen, en zo via lozingen in rioolwater. Van kleinere bedrijven is dat niet goed bekend. Het RIVM onderzocht of metingen in rioolwater onbekende (industriële) bronnen zichtbaar kunnen maken. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuw Delta-lab versnelt praktijkonderzoek naar bodem, water, energie en klimaat

Deltares

De energietransitie, schoner water, gezonde bodems en minder broeikasgassen: Nederland staat voor ingrijpende opgaves. Om dit te bereiken, is diepgaand inzicht nodig in wat er precies gebeurt in onze bodem en ons water. In het vandaag geopende Delta-lab van Deltares in Delft kijken experts op microschaal hoe vervuilende stoffen zich gedragen, hoe broeikasgassen vrijkomen uit natte bodems en wat duurzame energieopwekking doet met grondwater en bodem. Lees verder.


Foto: Deltares

Tot op de bodem in de Waddenzee

Rijkswaterstaat

In maart 2025 is Rijkswaterstaat, samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gestart met een grootschalig onderzoek naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in de Waddenzee. Projectleider Basismonitoring Wadden Sander Holthuijsen en wetenschappelijk coördinator Oscar Franken van het NIOZ vertellen over het verloop van het veldwerk. Lees verder.


Foto: Pixabay

Gaten in duinen én extra zand moeten voorkomen dat Texel onder water loopt

NH nieuws

Er komt een reeks aan maatregelen die de Texelse kuststrook moet beschermen tegen hoogwater. Zo wil Rijkswaterstaat minder vaak - maar wel meer - zand opspuiten, komen er tien kerven ('gaten') in de duinen en worden duintoppen weggehaald. Ook wordt gekeken naar andere, permanentere, locaties voor de strandpaviljoens. Lees verder.


Foto: NH Media / Edo Kooiman

Aanmelden nieuwsbrief
19 juni 2025, Lelystad
Waterschapscongres 2025
26 juni 2025, Brummen
Landelijke Bodemteamdag 2025
26 juni 2025, Utrecht
Zeer Zorgwekkende Stoffen & Circulaire Bouwstoffen
26 juni 2025, ‘s Hertogenbosch
Schakeldag 2025
27 juni 2025, Utrecht
Het Grote ArcheoScience Fest(ival)
3 juli 2025, online
Klimaatadaptatie en de rol van de bodem
25 september 2025, Apeldoorn
SIKB Jaarcongres
 

Uitgelicht

Klimaatadaptatie en de rol van de bodem

3 juli 2025, online

Het Platform Bodembeheer heeft als jaarthema klimaatadaptatie en organiseert daarom een (online) bijeenkomst waarbij vanuit verschillende perspectieven naar klimaatadaptatie en de bodem wordt gekeken. De centrale vraag is: Welke gevolgen heeft klimaatadaptatie voor het bodemwerkveld? Lees verder.


Foto: Pixabay

Deel deze nieuwsbrief:

Twitter 

Gemeenten pakken met civielrecht vervuiler aan

Binnenlands Bestuur

Het achterliggende principe: ‘Ik hoef niet te tolereren dat mijn perceel is aangetast door jouw verontreiniging.’ De vervuiler betaalt. En als hij dat niet doet, zetten lokale overheden van oudsher bestuursrecht in. Civielrecht biedt echter een zeer bruikbaar alternatief voor overheden. Lees verder.


Foto: Pixabay

Nieuwe website hergebruik gereinigde grond

NVPG

De Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondreinigingsbedrijven (NVPG) lanceert een nieuwe website: www.nvpg.nl. Deze website is gericht op het hergebruik van gereinigde grond en secundaire grondstoffen afkomstig uit verontreinigde bronnen. Lees verder.


Foto: NVPG

Duurzame lelieteelt in Drenthe is mogelijk

Provincie Drenthe

Resultaten programma duurzame bollenteelt bieden perspectief voor verduurzaming, maar dialoog blijft nodig. Het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe toont aan dat duurzame lelieteelt in de sector nu al mogelijk is. Lees verder.


Foto: Pixabay

Muurwerk in opgravingen? Benut nieuwe interactieve KNA-leidraad

SIKB

Onlangs is de KNA-Leidraad Stenen Gebouwstructuren gepubliceerd. De leidraad helpt bij het herkennen, interpreteren en documenteren van muurwerk in opgravingen. Het interactieve bestand van de leidraad is eenvoudig doorzoekbaar op thema en op trefwoord. Lees verder.


Foto: Archeologie gemeente Alkmaar en SIKB

Introductie van syntropische landbouw op St. Eustatius

IUCN

Het eiland St. Eustatius heeft de afgelopen vier decennia te maken gehad met ernstig verlies van vegetatie. Op het eiland werken Klarvin Cijntje, van Cijntje’s Organic Farm op Curaçao, en zijn collega’s nu aan de introductie van syntropische landbouw. Lees verder.


Foto: Agroforestry site in Alto Paraíso de Goiás (uitsnede), DiegoMoreiraProf, CC BY-SA

Historisch geograaf Theo Spek bundelt alle landschappen van Nederland

Gebiedsontwikkeling.nu

Kees de Graaf van Gebiedsontwikkeling.nu sprak met hoogleraar Theo Spek (Rijksuniversiteit Groningen) over de groeiende aandacht voor landschappen en welke partijen aan zet zijn om de wetenschappelijke inzichten te vertalen in concrete projecten. Lees verder.


Foto: Pixabay

Achtergrond en opinie

Adviesraad: aanpak achterstanden Caribisch Nederland onvoldoende

H2O Actueel

In Caribisch Nederland zijn de gevolgen van klimaatverandering veel groter dan in Europees Nederland. Bonaire zal als gevolg van zeespiegelstijging steeds vaker te maken krijgen met overstromingen, op Sint-Eustatius en Saba zal het aantal zware orkanen toenemen en ook erosie vormt een grote bedreiging. Intussen blijven de investeringen voor klimaatadaptatie en natuurbescherming achter. Datzelfde geldt voor de infrastructuur, waar veel achterstallig onderhoud is, en de huisvesting voor de snelgroeiende bevolking. Lees verder.


Foto: Pixabay

  
Powered by Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) dat bestaat uit:

Expertise Netwerk Bodem en Ondergrond

info@expertisebodemenondergrond.nl / www.expertisenetwerkbodemenondergrond.nl

Klik hier om u af te melden voor deze e-mails.