Uit het netwerk
Verhalen uit de bodem – Nieuwe inzichten dankzij sedimentair DNA
In de bodem liggen sporen van planten, dieren en mensen verborgen. Vaak onzichtbaar, maar met moderne technieken zoals sedimentair oud DNA (sedaDNA) zijn deze toch te achterhalen. Zo kan gedetailleerde informatie verkregen worden over leefomstandigheden en voedingspatronen. Binnen het project Constructing the Limes passen onderzoekers sedaDNA toe in onderzoek naar de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op Het Grote ArcheoScienceFest op 27 juni bij Castellum Hoge Woerd is sedaDNA een van de technieken die in de spotlight worden gezet. Wij spraken er alvast over met onderzoekers Saskia Stevens en Fabricio Furni van de Universiteit Utrecht. Lees verder.

Saskia Stevens – foto Universiteit Utrecht en Fabricio Furni – eigen foto
Op de voorgrond
Water en bodem systeem Zuid-Holland: nieuwe kaartenset helpt bij toekomstbestendige keuzes
Provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft samen met de zeven waterschappen een nieuwe kaartenset ontwikkeld die cruciale informatie biedt over het water- en bodemsysteem. Deze kaarten geven inzicht in vier actuele thema’s: wateroverlast, droogte, waterveiligheid en de beschikbaarheid van drinkwater. Ze vormen een belangrijke basis voor ruimtelijke keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Lees verder.

Foto: Provincie Zuid-Holland
Actueel
Baanbrekend onderzoek: glyfosaat is kankerverwekkend
NPO Radio 1
Er is voor het eerst hard wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat - de werkzame stof in bepaalde bestrijdingsmiddelen - kankerverwekkend is. Toch wordt het middel nog altijd volop gebruikt in de landbouw. Wat betekent dit nieuwe onderzoek voor boeren, omwonenden en de politiek? Journalist Ton van der Ham en huisarts Evelien van Soldt van Gifvrij Westerveld bespreken het in De Nieuws BV. Lees verder.

Foto: Pixabay
Nieuw seismometersysteem voor real-time monitoring in Noordzee
Universiteit Twente
In de Noordzee start binnenkort een experimenteel onderzoek van de Universiteit Twente (UT) naar een innovatieve vorm van seismische monitoring. Universiteit Twente en het CO2-transport- en opslagproject Porthos werken in dit onderzoek samen. Binnen de 500-meterzone van het P18-A-platform van Porthos worden enkele maritieme seismometers geplaatst die continu metingen uitvoeren van trillingen in de ondergrond. Lees verder.
Foto: Islam Fadel
PFAS-metingen in rioolwaterzuiveringen
RIVM
Bekend is dat PFAS via huishoudens in het rioolwater komen, bijvoorbeeld via schoonmaakmiddelen, cosmetische producten, het wassen van kleding, en het gebruik van drinkwater. Verder is bekend dat PFAS uit grote industriële bronnen kunnen komen, en zo via lozingen in rioolwater. Van kleinere bedrijven is dat niet goed bekend. Het RIVM onderzocht of metingen in rioolwater onbekende (industriële) bronnen zichtbaar kunnen maken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Nieuw Delta-lab versnelt praktijkonderzoek naar bodem, water, energie en klimaat
Deltares
De energietransitie, schoner water, gezonde bodems en minder broeikasgassen: Nederland staat voor ingrijpende opgaves. Om dit te bereiken, is diepgaand inzicht nodig in wat er precies gebeurt in onze bodem en ons water. In het vandaag geopende Delta-lab van Deltares in Delft kijken experts op microschaal hoe vervuilende stoffen zich gedragen, hoe broeikasgassen vrijkomen uit natte bodems en wat duurzame energieopwekking doet met grondwater en bodem. Lees verder.
Foto: Deltares
Tot op de bodem in de Waddenzee
Rijkswaterstaat
In maart 2025 is Rijkswaterstaat, samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gestart met een grootschalig onderzoek naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in de Waddenzee. Projectleider Basismonitoring Wadden Sander Holthuijsen en wetenschappelijk coördinator Oscar Franken van het NIOZ vertellen over het verloop van het veldwerk. Lees verder.
Foto: Pixabay
Gaten in duinen én extra zand moeten voorkomen dat Texel onder water loopt
NH nieuws
Er komt een reeks aan maatregelen die de Texelse kuststrook moet beschermen tegen hoogwater. Zo wil Rijkswaterstaat minder vaak - maar wel meer - zand opspuiten, komen er tien kerven ('gaten') in de duinen en worden duintoppen weggehaald. Ook wordt gekeken naar andere, permanentere, locaties voor de strandpaviljoens. Lees verder.
Foto: NH Media / Edo Kooiman