Uit het netwerk
Samen sterker: nieuwe overlegstructuur brengt bodemtoezicht in beweging
De bodem in Nederland staat onder toenemende druk. Klimaatverandering, ruimtelijke ordeningsopgaven, vervuilingsproblemen (zoals PFAS en Zeer Zorgwekkende Stoffen) en complexe regelgeving maken goed toezicht urgenter dan ooit. Tegelijkertijd is dat toezicht vaak versnipperd. Met het Landelijk Overleg Toezicht Bodem (LOTB) komt daar verandering in. Deze nieuwe overlegstructuur verbindt toezichthouders op landelijk, regionaal en lokaal niveau met als doel: beter samenwerken, sneller inspelen op signalen uit de praktijk en beleid beter laten aansluiten op wat er speelt in het veld. Lees verder.

Marc la Rivière, Michael Stolk en Pim Hartman - eigen foto's
Op de voorgrond
Bodem binnen de Omgevingswet
Binnenlands Bestuur
De invoering van de Omgevingswet in 2024 veranderde het speelveld voor gemeenten drastisch – zeker als het gaat over het bodembeleid. Dat vraagt om nieuwe kennis, aanpassingen in beleid én een andere manier van werken. Dan is het belangrijk om te weten wat er verandert en hoe je hierop inspeelt. Lees verder.

Foto: Pixabay
Actueel
Water en bodem leidend in ruimtelijke plannen Brabant
Provincie Noord-Brabant
Het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 (RWP) is het Brabantse beleidsplan voor water en een vitale bodem. In een aanvulling hierop heeft de provincie dit voorjaar onder meer het principe Water en Bodem Sturend uitgewerkt. Dat betekent nogal wat voor andere overheden, inwoners en (agrarische) ondernemers. Lees verder.
Foto: Provincie Noord-Brabant
De rol van ondergrondse waterstofopslag in Europa’s energiezekerheid
EBN
Nu Europa in hoog tempo overstapt op duurzame energie, groeit de behoefte aan grootschalige energieopslag. Want wat doe je met overtollige zonne- of windenergie op momenten dat de vraag laag is? Het antwoord ligt diep onder onze voeten: ondergrondse waterstofopslag (UHS – Undergrond Hydrogen Storage). Lees verder.
Foto: EBN
Overijssel onderzoekt bodemkwaliteit in Natura 2000-gebieden
Provincie Overijssel
De provincie Overijssel onderzoekt hoe gezond de bodem is in de Natura 2000-gebieden. Dat doet ze naar aanleiding van een motie die Provinciale Staten op 26 maart 2025 hebben aangenomen. Het doel is om beter zicht te krijgen op de bodemkwaliteit, zodat herstel en beheer van natuur effectiever kunnen worden uitgevoerd. Lees verder.
Foto: Pixabay
IJzersilicaat: slakken van nonferro-pyrometallurgie
RIVM
De publicatie betreft een advies over de gevaren van het gebruik van ijzersilicaat als bouwstof in GWW-werken. Het ijzersilicaat zijn slakken en ontstaat als reststroom in thermische processen bij de productie van nonferro-metalen. Op een locatie in Limburg is door onzorgvuldigheid tijdens de bouwwerkzaamheden ijzersilicaat vermengd geraakt met de bodem. Lees verder.
Foto: Pixabay
Drenthe onderzoekt regionaal transportnet voor warmte
Provincie Drenthe
Provincie Drenthe, de gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe en Assen, afvalenergiebedrijf Attero en de netwerkbedrijven RENDO en Enexis Groep hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Hiermee leggen zij de basis voor een gezamenlijk onderzoek naar een regionaal transportnet voor restwarmte. Lees verder.
Foto: Provincie Drenthe
Overheid Bonaire begint met opruimen van ondergrondse brandhaarden op Lagun Landfill
BES Reporter
Het Openbaar Lichaam Bonaire (PEB) is deze week begonnen met het aanpakken van ondergrondse brandhaarden op de Lagun stortplaats. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Selibon en de ingehuurde afvalverwerker Afvalzorg. De hotspots zijn overblijfselen van eerdere branden op de locatie en vormen, ondanks hun beperkte omvang, nog steeds een risico voor de veiligheid en het milieu. Lees verder.
Foto: OLB
De Noordzee als energiehart van Europa vraagt om slimme keuzes
TNO
De Noordzee is dé sleutel tot een onafhankelijk en betaalbaar energiesysteem. Het North Sea Energy (NSE) programma brengt deze toekomst nu helder in beeld met een unieke visualisatie en doorrekening van energieplannen op de Noordzee. Lees verder.

Beeld: North Sea Energy programma