Beste lezer,
De voorbije januarimaand was tamelijk nat. Gemiddeld over het land viel 88 mm neerslag tegen 73 mm normaal. Dat lijkt een voorbode te zijn voor de komende jaren, verwacht het KNMI. Niet alleen de hoeveelheid regenwater, maar ook de heftigheid waarmee dat valt, gaan toenemen. Zware plensbuien zijn er nu al zo’n 70 keer per jaar, en die frequentie wordt alleen maar hoger. Een cruciale opgave is hoe dat water is op te vangen en weg te leiden, om grote infrastructurele schade en overlast in woningen te voorkomen. Klimaatstresstesten en rekentools zoals www.klimaateffectatlas.nl kunnen laten zien wat er in een gemeente bij een extreme bui mis kan gaan. Gemeenten en waterschappen hebben afgesproken om vanaf 2020 te werken aan klimaatbestendige steden en ernaar te streven dat Nederland in 2050 voldoende bestand is tegen de klimaatveranderingen. Vergroening van de omgeving, ingrepen in de inrichting van de openbare ruimte en uiteraard veel aandacht voor de bodem en ondergrond zijn hierbij essentieel. Aan kennis en ervaringen hiermee biedt de redactie van Tussen bodem en ondergrond graag aandacht. Tips zijn welkom op info@expertisebodemenondergrond.nl.
Op de voorgrond
Zicht op oplossing voor slibproblematiek Eems-Dollard
Rijkswaterstaat
Het blijkt mogelijk de te grote hoeveelheden slib en de daarmee samenhangende troebelheid van de Eems-Dollard effectief aan te pakken. Dit kan door jaarlijks baggerslib uit het estuarium te halen, door binnendijks slib op te vangen en door buitendijks slib in te vangen. Lees meer.
Foto: Rijkswaterstaat
Actueel
Rijkswaterstaat Bodem+ vereenvoudigt procedure aanvragen Baggerspecieverklaring
Rijkswaterstaat/Bodem+
Vanaf 1 februari 2018 volstaat voor een aanvraag van een baggerspecieverklaring de bepaling van de fractie >2 mm in plaats van een volledige fractiegrootteverdeling van de minerale delen. Deze vereenvoudiging van de aanvraagprocedure betekent een lastenverlichting in onderzoekskosten voor waterkwaliteitsbeheerders, met name waterschappen en gemeenten. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Vewin voorstander van extra heffing voor vervuilers grondwater
H2O
Er moeten nieuwe heffingen komen voor bedrijven die mest, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen op het grondwater lozen. Daarvoor pleit de vereniging van waterbedrijven Vewin in reactie op het eind vorig jaar verschenen rapport van de Adviescommissie Water. Lees meer.
Foto: Pixabay
Extra financiering voor langetermijnvisie kabels en leidingen
Infrasite.nl
Het COB-netwerk wil een integrale langetermijnvisie voor ondergrondse kabels en leidingen realiseren. Eind november 2017 heeft het COB het project ingediend voor de prijsvraag Kennis en Innovatieontwikkeling Bodem en Ondergrond 2017 van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond. In januari 2018 is bekendgemaakt dat het projectvoorstel is gehonoreerd (definitieve gunning). Lees meer.
Foto: Pixabay
Onderzoek grondwaterbemaling op terrein naast A27 Utrecht
Rijkswaterstaat
In januari 2018 start Rijkswaterstaat met de voorbereidingen voor een onderzoek naar de toepassing van grondwaterbemaling naast de A27 in Utrecht. Voor deze zogenoemde pompproef worden installaties geplaatst op het terrein ‘Tussen de Rails’, ten noorden van de wijk Lunetten. Fietsers rijden in verband met de afzetting van het werkterrein tot zomer 2018 om via het Maarschalkerweerdpad. Lees meer.
Beeld: Rijkswaterstaat
Spijkers in grondwater demonstreren ijzervreters
Deltares
In grondwater leven verschillende bacteriën die hun energie uit metaal halen. De bacterie Desulfovibrio bijvoorbeeld. Een goede maaltijd voor dit beestje bestaat uit stalen buizen die in de grond liggen. Met spijkers in flessen laat het Geochemisch Microbiologisch Laboratorium van Deltares zien hoe het dan met hen afloopt. Lees meer.
Foto: Deltares
Brussel presenteert normen voor nieuwe en opkomende stoffen in drinkwaterbronnen
Waterforum
De Europese Commissie heeft dinsdag 1 februari een herziening van de Drinkwaterrichtlijn uit 1998 gepresenteerd. In het voorstel staan normen voor nieuwe en opkomende stoffen waar nu geen normen voor bestaan om de drinkwaterkwaliteit te beschermen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Lijst met potentieel Zeer Zorgwekkende stoffen basis voor aanscherping milieuvergunningen
RIVM
Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een lijst met 327 potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gepubliceerd. Het gaat om stoffen waarvan nog niet zeker is of ze ZZS zijn. Lees meer.
Foto: RIVM
Aarde kan dorst haast niet lessen
AD
Nog even en er komt geen druppel water meer uit de kraan in Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse metropool kampt met een ernstig watertekort en is daarmee zeker niet de enige plek op aarde. ‘Water is wereldwijd het belangrijkste onderwerp van dit moment.’ Lees meer.
Foto: Pixabay