Beste lezer,
In Nederland bestaan ongeveer 2.000 IBC-locaties waarvan het grootste gedeelte oude stortlocaties zijn. De jaarlijkse kosten per IBC-locatie liggen globaal tussen de 10.000 en 300.000 euro, wat jaarlijks in totaal zo’n 120 miljoen euro betekent. Er zijn veel uiteenlopende knelpunten die ervoor kunnen zorgen dat een IBC-locatie niet tot herontwikkeling komt. Om een beeld van de knelpunten te krijgen, kan gebruik worden gemaakt van een knelpuntenanalyse. De ‘Schijf van vijf’ is een goed voorbeeld van een knelpuntenanalyse. Dit blijkt uit een van de vier studies door derde- en vierdejaarsstudenten in het kader van de KOBO-minor Bodem en ondergrond. Tijdens het project zijn twee IBC-locaties geanalyseerd met gebruik van de ‘Schijf van vijf’ en de positioneringsmatrix. Bij beide casussen bleek deze manier van handelen goed te werken. Deze vier studieopdrachten zijn een mooie stap in het versterken van de positie van bodem en ondergrond in het hoger beroepsonderwijs en dragen bij aan de inzichten van de verschillende opdrachtgevers.
Op de voorgrond
Studenten ronden onderzoeken minor Bodem en ondergrond af
KOBO-HO
Met een afsluitende kennisbijeenkomst en het opleveren van hun eindrapporten hebben vier studentengroepen eind januari 2018 hun opdrachten in het kader van de KOBO-minor Bodem en ondergrond afgesloten. In hun opdrachten hebben studenten gekeken naar gebiedsgericht grondwaterbeheer, afbouw van verontreinigde locaties, herontwikkeling van brownfields en burgerparticipatie bij ondergrondissues. Voor de gemeente Emmen heeft een groep studenten zich gebogen over de kansen van gebiedsgericht grondwaterbeheer voor energietransitie en klimaat. Een andere groep heeft gekeken op welke wijze burgers in de Twente-regio meer betrokken kunnen raken bij issues als zoutwinning en geothermie. Een derde groep boog zich over de wijze waarop brownfields tot herontwikkeling kunnen komen, een vierde groep richtte zich op de afbouw van nazorg op verontreinigde gebieden (zogeheten IBC-locaties). Beide laatste opdrachten volgden uit kennisvragen van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond. Lees meer.
Foto: Pixabay
Actueel
Afronding van het onderzoek naar de relatie tussen puin en asbest in de bodem
Rijkswaterstaat/Bodem+
In 2017 is de aftrap gegeven voor een grootschalig landelijk onderzoek naar de relatie tussen het voorkomen van puin in de bodem en de verdenking op asbest. Omdat door sommige partijen ter discussie werd gesteld dat de aanwezigheid van puin een goede voorspeller is voor de aanwezigheid van asbest, is dit landelijke onderzoek gestart. Lees meer.
Koolstofboer Niesten ziet zijn werk als een kapitaalinjectie op zijn aardse spaarrekening
Volkskrant
Boer Raymond Niesten wil niet interen op zijn grootste kapitaal, het bodemleven. En dus kiest hij voor een radicaal andere aanpak: groenbemesting. Lees meer.
Foto: Pixabay
Eerste inzichten kennis- en innovatieprogramma Marker Wadden
Deltares
De Marker Wadden is een van de grootste natuurprojecten in West-Europa. Met zand, slib en klei leggen worden nieuwe eilanden aangelegd en dat biedt kansen voor kennisontwikkeling en innovatie. Op 7 maart organiseerde het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) zijn eerste congres. Lees meer.
Foto: Deltares
GEF Converter beschikbaar voor Basisregistratie Ondergrond
SIKB
De resultaten van geotechnisch sondeeronderzoek dienen, sinds de inwerkingtreding van de Wet Bro, in het formaat IMBRO xml aangeleverd te worden aan het Bronhouderportaal. Omdat in de praktijk veel geotechnische bedrijven en aannemers met GEF-format werken, hebben Fugro en Wiertsema gezamenlijk software ontwikkeld om GEF 1.1.3 bestanden te converteren naar IMBRO xml. Lees meer.
Europees project COCOON over stortplaatsbeheer gaat nieuwe fase in
Rijkswaterstaat/Bodem+
We hebben er ruim 500.000 van in Europa en circa 6.000 in Nederland: afvalstortplaatsen. Plaatsen die je wil mijden. Of juist niet? Want zijn afvalstoffen niet ook grondstoffen voor de toekomst die bijdragen aan een circulaire economie? Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Europese strategische onderzoekagenda voor bodem (en een beetje sediment)
Deltares
Het Europese Horizon 2020 Coördination and Support Action project INSPIRATION (www.inspiration-h2020.eu) had van eind 2017 haar finale conferentie in Brussel. In deze conferentie is het eindproduct van INSPIRATION gepresenteerd: de Europese strategische onderzoekagenda (Strategic Research Agenda: SRA) voor integrale ruimtelijke ordening, landgebruik en bodembeheer. Lees meer.
Foto: Deltares
Groene chemische industrie is de toekomst
TNO
De chemie kan een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, maar dan moet er wel flink geïnvesteerd worden in innovatie en implementatie van groene technologie. Lees meer.
Foto: Pixabay
Regionale Bodemdag Midden-Nederland
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 22 februari vond weer de regionale Bodemdag Midden-Nederland plaats. Ruim 80 medewerkers van verschillende overheden, samenwerkingsverbanden en handhavingsinstanties, werkzaam op het gebied van bodem, grond en bouwstoffen, civiele werken, vergunningverlening en toezicht & handhaving in Midden-Nederland bezochten de bijeenkomst in het provinciehuis in Lelystad. Lees meer.
Blootstelling GenX en PFOA via moestuingewassen overschrijdt grenswaarden niet
RIVM
In principe is het veilig om gewassen te eten uit moestuinen in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Toch adviseert het RIVM om gewassen uit moestuinen binnen een straal van een kilometer rondom de fabriek met mate te consumeren (niet te vaak of te veel). Lees meer.
Foto: RIVM
Zijn de milieurisico’s van neonicotinoïden klimaatgevoelig?
WUR
Het insecticide imidacloprid (een neonicotinoïde) wordt in de tropen veelvuldig gebruikt als bestrijdingsmiddel om de oogsten te beschermen. Zo ook in Bangladesh. Promovendus Kizar Sumon van de leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer van Wageningen Universiteit, zelf afkomstig uit Bangladesh, onderzocht de effecten van imidacloprid op het subtropische zoetwater-ecosysteem ter plaatse. Lees meer.
Foto: WUR