Beste lezer,
Education Permanente – het lijkt een begrip uit voorbije decennia, maar is nog steeds essentieel. Het belang van continue aandacht voor persoonlijke ontwikkeling is groot, voor zowel individuele werknemers als voor het bedrijf of de organisatie. En ‘leren’ is meer dan alleen een opleiding of cursus volgen. Het gaat vooral om de nieuwsgierigheid, de leergierigheid en het alert zijn op kansen om je verder te blijven ontwikkelen - en zo duurzaam inzetbaar te blijven. Dat vertelt in de rubriek Uit het netwerk Erik van Os, die de opleiding Veldwerk voor waterbodemonderzoek met succes voltooide. De leden van het Platform Bronbemalen gingen op excursie naar de bouw van de nieuwe zeesluis IJmuiden. Daar kregen zij inzicht in het leertraject dat de bouwers doormaken. En tot slot, in het kader van het doorlopend leren, een nieuwe rubriek in deze nieuwsbrief: DOSSIER BODEMDALING: DE INSTRUMENTEN. Dit dossier wordt, afgewisseld met de rubriek Vraag en Antwoord, regelmatig aangevuld.
Op de voorgrond
Structuurvisie voor de ondergrond
Rijksoverheid
Het kabinet vindt het belangrijk dat gebruikers van de ondergrond mee denken over hoe de ondergrond eruit moet zien. Daarom kon iedereen reageren met een zienswijze op de Ontwerp Structuurvisie Ondergrond. De uiteindelijke visie is door staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) mede namens minister Wiebes (EZK) naar de Tweede Kamer gestuurd. Nederland heeft met deze structuurvisie een primeur: de eerste ruimtelijke visie voor de ondergrond op nationale schaal. Lees meer.
Foto: Pixabay
Actueel
Risico’s van grond dijk Perkpolder voor mens en milieu zeer gering
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat heeft kennisinstituten Deltares en RIVM uitgebreid onderzoek laten doen naar de kwaliteit en effecten van de thermisch gereinigde grond (TGG) in de dijk bij Perkpolder. De resultaten laten zien dat van een aantal stoffen hogere waardes worden gemeten ten opzichte van de normen. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Kabinet wil geen vervuilde buitenlandse grond in Nederlandse plassen
NOS
Staatssecretaris Van Veldhoven gaat kijken of zij de grootschalige dump van buitenlandse grond in Nederlandse plassen kan aanpakken. Ze laat uitzoeken of de huidige wetten en regels voldoen en wil die zo nodig aanscherpen. Lees meer.
Foto: Pixabay
Platform Bronbemalen leert van de zeesluis IJmuiden
SIKB
Een betere plek was eigenlijk niet denkbaar; om aandacht te vestigen op ‘een leven lang leren’ had het Platform Bronbemalen de bouw van de nieuwe zeesluis IJmuiden gekozen. Tijdens een zonovergoten middag kregen de deelnemers inzicht in het leertraject dat de bouwers doormaken. Hoe belangrijk het voortdurend ontwikkelen en professionaliseren is, werd ook voorafgaand aan de excursie al duidelijk. In een klaslokaal op de maritieme opleiding van het Nova College vonden de presentaties plaats. Lees meer.
Foto: SIKB
Lustrumjaar ‘100 jaar geologie in kaart’ van start
TNO
Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, opende op 24 mei 2018 officieel zijn lustrumjaar 100 jaar geologie in kaart. Een bijzondere mijlpaal: een eeuw geleden is gestart met het systematisch karteren van Nederland. Lees meer.
Foto: TNO
Maatregelen om microplastics in het milieu terug te dringen
RIVM
Microplastics zijn plastic deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter; deze kunnen door het gebruik van producten van plastic of rubber in het milieu terechtkomen (oppervlaktewater, bodem en lucht). Er zijn nog veel onzekerheden over de effecten van microplastics voor mens en milieu. Lees meer.
Foto: Pixabay
Sorghumproeven op drie grondsoorten in Nederland
WUR
Sorghum is een milieuvriendelijk gewas, dat goed omgaat met droogte en weinig bemesting vraagt. Het gewas staat bekend om zijn efficiënte benutting van stikstof en water. Door de dichte en diepe beworteling heeft het bovendien een positief effect op de bodem en het grondwater. Lees meer.
Foto: WUR
Aangepaste risicogrenzen PFOA voor grond en grondwater
RIVM
Het RIVM heeft de eerder in opdracht van de gemeente Dordrecht afgeleide risicogrenzen voor perfluoroctaanzuur (PFOA) in grond en grondwater herzien. De hoogte van deze waarden is sterk afhankelijk van het gebruik van de grond. Lees meer.
Foto: RIVM
Paper over (kringloop)landbouw en klimaat voor LNV
WUR
Wageningen University & Research stelde op verzoek van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van de Tweede Kamer een paper op over (kringloop)landbouw en klimaat. WUR presenteerde deze paper op 13 juni aan de commissie. Deze vergadering is achteraf te bekijken. Lees meer.
Foto: WUR
Vooronderzoek naar overnachtingshaven voor binnenvaartschippers in Spijk
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat realiseert in de Beijenwaard bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers. Hierdoor wordt een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer bevorderd omdat schippers zich beter aan de wettelijke vaar- en rusttijden kunnen houden. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Meerjarig effect van grondbewerkingsmethoden en groenbemesterstrategieën
WUR
Dit jaar is binnen de PPS Ruwvoer en bodem op proefbedrijf Kooijenburg te Marwijksoord voor het zevende jaar een meerjarige proef aangelegd met verschillende grondbewerkingen (spitten, niet-kerende grondbewerking en strokenteelt) en verschillende groenbemesters strategieën (nazaai en onderzaai in combinatie met vroeg vernietigen en eerst een snede oogsten). Lees meer.
Foto: WUR