Beste lezer,
‘We gaan steeds vaker en dieper de grond in (Energietransitie, Klimaatadaptatie, Bouwopgave) en hebben daarvoor juist steeds beter begrip van het bodemsysteem nodig. Evenwel, we gaan minder registreren, wat geregistreerd is benutten we niet of slecht en de schat aan informatie die we met z’n allen hebben opgebouwd dreigt te verdwijnen,’ stelt NLingenieurs Expert Netwerk Bodem en Ondergrond in een Memo aan VNO/NCW. Het Netwerk stelt verder dat sinds de start van de bodemsaneringsoperatie in Lekkerkerk vele tienduizenden verontreinigde locaties in ons land in kaart zijn gebracht, gesaneerd, of beheerst. Desalniettemin blijft bodemverontreiniging een maatschappelijk- en milieuprobleem. Nieuwe bedreigingen in de vorm van ‘nieuwe’ aandachtstoffen (PFAS, asbest, medicijnresten, micro plastics) dienen zich aan en diffuse verontreinigingen zijn/blijven aanwezig. Ook ligt er nog een grote nazorgopgave. Reden voor een interview met Martin Doeswijk, een van de opstellers van het Memo, te lezen in de rubriek Uit het Netwerk.
Op de voorgrond
Wegwijzers grondwater
Rijkswaterstaat/Bodem+
Binnen de grote maatschappelijke opgaven is het bodem- en watersysteem een belangrijke factor: de opgaven voor energietransitie, klimaatadaptatie, veiligheid en gezondheid, wonen en bereikbaarheid hebben allen een relatie met het bodem- en watersysteem. Het is dan ook noodzakelijk dat kennis van het bodem- en watersysteem wordt betrokken bij het ontwikkelen van de omgevingsvisie. Hierin leggen gemeenten en provincies een visie op de ontwikkeling van de leefomgeving vast. Het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond heeft een brochure opgesteld met een stappenplan voor (grond)waterdeskundigen. Dit als vervolg op de factsheet ‘Grondwater in de omgevingsvisie’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Actueel
Nieuwe voorzitter CCvD Datastandaarden
SIKB
Noud Hooyman volgt per 1 januari 2019 Kees Keuzenkamp op als voorzitter van het Centraal College van Deskundigen (CCvD) Datastandaarden. Hooyman is in het dagelijks leven Hoofd van het cluster Beleid Geoinformatie op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en werkt al geruime tijd op het gebied van geo-informatie en datastandaarden. Lees verder.
Foto: SIKB
Wijziging Regeling bodemkwaliteit november 2018
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 29 november 2018 is in de Staatscourant een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit gepubliceerd. Deze regels gelden vanaf 30 november 2018. De belangrijkste wijzigingen zijn een verduidelijking dat in grond en baggerspecie geen plastics mogen zitten en een verheldering van de verplichting om passend vooronderzoek uit te voeren bij het afgeven van milieuhygiënische verklaringen. Verder bevat de regeling een (periodieke) actualisering van de verwijzingen naar normdocumenten in bijlagen C en D. Het bleek eerder niet mogelijk om de beoogde wijzigingsregeling, zoals die in de internetconsultatie voor inspraak was voorgelegd, in één keer door te voeren. Daarom is de voorgenomen wijzigingsregeling gesplitst in een deel 1 (wijzigingsregeling 2018.1 van 16 juli 2018) en het huidige deel 2 (wijzigingsregeling 2018.2). Lees verder.
Illustratie: Staatscourant
Duurzame ontwikkelingsdoelen realiseren doe je met bodem en land
Rijkswaterstaat/Bodem+
Zowel nationaal als internationaal wordt onderkend dat een gezond bodem- en watersysteem nodig is voor de vele maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Internationaal zijn deze vastgelegd in de zogenaamde duurzame ontwikkelingsdoelen, de SDGs. Wageningen Environmental Research en Rijkswaterstaat hebben een publicatie in het tijdschrift LAND over de bodemgerelateerde SDGs. Lees verder.
Bodem Waddenzee onder de loep
Helpdesk Water
Een rijke en gezonde Waddenzee is een onmisbare schakel in de levenscyclus van vele trekvogels en –vissen. Het realiseren van zo’n rijke Waddenzee is daarom ook het streefbeeld van het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies: Groningen, Friesland en Noord-Holland. Daarom kende het Waddenfonds op vrijdag 23 november 2018 een grote subsidie toe aan het project ‘Waddenmozaïek' van Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en NIOZ. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kansen voor duurzame bodems in Europa
Rijkswaterstaat/Bodem+
Zoals velen weten levert een gezonde bodem vele diensten aan de maatschappij. Desondanks wordt de bodemgezondheid op vele wijzen bedreigd. De European Academies Science Advisory Counsel (EASAC) heeft een rapport uitgebracht met beleidsoplossingen voor een duurzaam gebruik van bodems. Lees verder.
Foto: Pixabay
Waterschappen bereiden zich voor op de moesson
Binnenlands Bestuur
Zelden waren voorjaar, zomer én herfst zo droog. Maar misschien wordt de extreme droogte deze winter wel gevolgd door extreme natheid, een Hollandse moesson. Waterschappen maken de borst alvast nat. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
Nederland wordt klaargestoomd voor veranderend klimaat
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Alle lagen van de Nederlandse overheid gaan fors investeren in het weerbaarder maken van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering oftewel klimaatadaptatie. Vandaag tekende minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hiervoor samen met gemeenten, waterschappen en provincies het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Hiermee wordt de komende jaren zo'n €600 miljoen vrijgemaakt voor investeringen in klimaatadaptatie. Lees verder.
Bodem daalt het hardst in Groningen en westen
Binnenlands Bestuur
De bodemdaling in Nederland is door experts in kaart gebracht. Uit de zogenoemde bodemdalingskaart van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) blijkt dat het probleem vooral speelt in Groningen en het westen van het land. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
Baggernetdag 'Verdieping van de Nieuwe Waterweg' - 27 november 2018
Platform Baggernet
Het was hét meest in het oog springende baggerwerk van deze zomer: de verdieping van de Nieuwe Waterweg en de Botlek. Over een lengte van vijfentwintig kilometer werden de rivier en havens ca. anderhalve meter verdiept. Dit zodat ook de nieuwe generatie zeeschepen, met een diepgang van 15 meter, de Rotterdamse haven kan bereiken. Lees verder.
Foto: Baggernet