Beste lezer,
Een nieuw jaar - de allerbeste wensen nog - betekent altijd nieuwe en goede voornemens. Die heeft ook de redactie. Gaandeweg voeren we een aantal veranderingen door, die hopelijk als verbeteringen worden ervaren. Minder algemeen nieuws dat ook elders is te vinden, en meer aandacht voor de kennis(ontwikkeling) en praktijktoepassingen daarvan bij de partners van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond.
Uit het netwerk
‘Samen met partners energie steken in nieuwe opgaven’
Henk Koster, directeur SIKB
‘Laat ik beginnen een pluim te geven voor de netwerkorganisatie die ik sinds 1 oktober onder mijn hoede heb. Dat is daarmee een pluim voor SIKB als organisatie en een pluim voor het netwerk. De organisatie en het netwerk maken het samen mogelijk de missie en visie te realiseren om praktijkgerichte richtlijnen op te stellen voor bodem, archeologie, bodembescherming en datastandaarden en daarmee bij te dragen aan de kwaliteitsborging in het beheer en onderhoud van onze bodem en ondergrond’. Lees verder.
Foto: SIKB
Op de voorgrond
Doe mee met GeoWeek en meld je expedities nu aan!
Rijkswaterstaat/Bodem+
Het duurt nog even, maar van 3 t/m 7 juni organiseert het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) voor de dertiende keer de fantastische en vooral ook leerzame GeoWeek. Tijdens de GeoWeek zetten bedrijven uit de geosector allerlei expedities op voor leerlingen. Lees verder.
Actueel
Storten verontreinigde grond fors duurder
Rijkswaterstaat/Bodem+
Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen, werd tijdens de presentatie van het Belastingplan op Prinsjesdag een verhoging van de belasting op brandbaar en stortbaar afval voor volgend jaar aangekondigd. Het kabinet wil dat Nederland meer grondstoffen gaat hergebruiken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kwaliteitsverklaringen met blijvende waarde
SIKB
Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) Bodembescherming heeft in haar vergadering van 11 oktober 2018 het rapport Kwaliteitsverklaringen met blijvende waarde - Jaarrapportage 2017 vastgesteld. Daarin is het functioneren van de certificatieschema’s voor bodembescherming, in beheer bij SIKB, over 2017 beoordeeld. Lees verder.
Illustratie: SIKB
Aanvullingswet bodem aangenomen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 18 december 2018 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Aanvullingswet bodem Omgevingswet aangenomen. De Aanvullingswet bodem is één van de vier aanvullingswetten bij de Omgevingswet en de eerste die bij het parlement is ingediend. Lees verder.
Illustratie: Omgevingswetportaal.nl - December 2017
Convenant in uitvoering
Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
In de nieuwsbrief van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond onder meer aandacht voor de wijze waarop gemeente Nijmegen werkt aan het positioneren van het werkveld bodem en ondergrond. Ook blikt Peter Heij, DG Water en Bodem van het ministerie van IenW, terug op het informele bestuurlijk overleg dat eind november plaatsvond. Lees verder.
Bioplastics uit rioolwater
Binnenlands Bestuur
Vijf waterschappen gaan 2,5 miljoen euro meebetalen aan een demo-installatie voor de productie van een volledig afbreekbaar bioplastics uit afvalwater. Deze installatie moet in 2021 draaien. Lees verder.
Foto: Binnenlands Bestuur
‘We zakken door de bodem’
Radio uitzending Reporter
De bodem in grote delen van Nederland zakt harder dan verwacht, zo bleek in november bij de presentatie van de bodemdalingskaart. Gilles Erkens, bodemdeskundige bij Deltares, vertelt over de situatie in Gouda en Amsterdam. Kan Nederland het hoofd boven water houden? Luister terug.
Illustratie: www.bodemdalingskaart.nl
On site bodemonderzoekstechnieken: onterecht onbenut
Rijkswaterstaat/Bodem+
Bodemonderzoekers maken tot nu toe vooral gebruik van conventionele onderzoekstechnieken waarbij bodemmonsters in het laboratorium worden geanalyseerd. Met ‘nieuwe’ methodes kunnen in korte tijd in het veld veel meer metingen worden gedaan. Lees verder.
Foto: Pixabay
Begraaf je onderbroek!
Nieuwe Oogst
Onder de titel ‘Soil Your Undies Challenge’ daagt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) telers uit een onderbroek in de grond te begraven. De proef moet uitwijzen hoe gezond het bodemleven is. Lees verder.
Foto: René Faas