Uit het netwerk
‘Grijp de nieuwe kansen en uitdagingen’
Gilbert Boerekamp, afdelingshoofd Bodem en Ondergrond (Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving)
Bodem+, zoals het kortweg in de volksmond van de collega’s uit de vakwereld heet, werkt aan een duurzaam gebruik van het (water)bodem- en grondwatersysteem. Daarbij is Bodem+ een belangrijke schakel tussen beleidsvorming door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de uitvoeringspraktijk van provincies, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten. Onder het motto “Op naar de Omgevingswet en integraler werken” is onlangs weer het Jaarwerkplan Rijkswaterstaat Bodem+ verschenen in de vorm van een online magazine. Afdelingshoofd Gilbert Boerkamp gaat in op de speerpunten van 2019. Lees verder.
Foto: Gilbert Boerekamp
Op de voorgrond
Palenpest en droogte bedreigen woningen. Wat kunnen eigenaren doen?
NRC
Vier vragen over verzakkingen Nog meer woningen dan eerder gedacht dreigen te verzakken. Dat komt door de droogte en de opmars van de palenpest. Het aantal woningen in Nederland dat als gevolg van problemen met de fundering gevaar loopt te verzakken, ligt veel hoger dan gedacht. Dat meldt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het centrum baseert zich op het opgelopen aantal klachten die het afgelopen jaar zijn binnengekomen – indirect via gemeentes, of direct via het eigen e-mailadres. „Ook van gebieden waaruit we voorheen geen klachten kregen”, zegt directeur Dick de Jong van het KCAF. Lees verder.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Voorkom een nieuwe actie tankslag
‘Inmiddels zijn negentien van de voorgenomen 20 niet-gecoate stalen ondergrondse opslagtanks met biobrandstof onderzocht en de resultaten wijzen nog steeds op versnelde corrosie en daardoor dreigende lekkage’, aldus Henk Koster, directeur SIKB. Samen met Syntec, Hamer Installatietechniek, Bioclear en Van der Heide Inspectie onderzoekt SIKB de gevolgen van het toevoegen van bio-componenten aan de diesel. Toevoegingen die mogelijk leiden tot versnelde corrosie van ongecoate ondergrondse opslagtanks. Lees verder.
Foto: SIKB
Actueel
Europese bodem staat onder druk; kennis delen helpt keuzes maken
Deltares
De lidstaten van Europa beheren hun bodem op verschillende manieren. Deels omdat er geen juridisch Europees kader voor de bodem is maar ook omdat kennis en inzichten tot op heden onvoldoende zijn gedeeld. Deltares heeft in samenwerking met Europese landgebruik- en bodemonderzoekers het gebruik van de bodem in de Europa tegen het licht van sociale opgaven en duurzaamheid gehouden. Lees verder.
Bodemonderzoek tussen Utrecht en Almere met kleine explosieven
NOS
Energie Beheer Nederland (EBN) is gestart met een groot bodemonderzoek tussen Utrecht en Almere. Gekeken wordt of die grond geschikt is voor het winnen van aardwarmte. Voor het onderzoek worden kleine ladingen explosieven gebruikt. Met behulp van de geluidsgolven die ontstaan bij de ontploffingen wordt een soort echo van de grond gemaakt. Op basis van die informatie kan bepaald worden of de bodem geschikt is voor de winning van aardwarmte. Lees verder.
Kennislacunes in de milieuaspecten van de activiteiten die onder Staatstoezicht op de Mijnen vallen
RIVM
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd om de milieurisico’s te inventariseren van de activiteiten waar SodM toezicht op houdt. De inventarisatie signaleert achttien kennislacunes over milieueffecten die deels van belang zijn voor de energietransitie. Lees verder.
Foto: RIVM
Jaarbericht 2018 Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem en Ondergrond
Rijkswaterstaat/Bodem+
2018 was het ‘middenjaar’ van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020. Een jaar waarin we als UP zien dat de bodemwereld steeds meer de noodzakelijke aansluiting vindt bij maatschappelijke opgaven rond energie en klimaat. Ook daar is het besef inmiddels aangewakkerd dat kennis over bodem en ondergrond als systeem een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van de opgaven. Lees verder.
Problemen met grondwater na droge zomer, maar er is veel geleerd
NOS
De waterschappen in ons land hebben veel geleerd van de lange droogteperiode van vorig jaar. Ze hebben hun draaiboeken aangepast. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder alle 21 Nederlandse waterschappen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Buitenlandse bagger wordt Nederlandse natuur, van de regen in de drab
De Groene Amsterdammer
Zandwinputten langs de grote rivieren worden omgetoverd tot nieuwe natuur met uit België en Duitsland geïmporteerde grond: verondieping. De grond- en baggerbranche verdient er goed aan. Maar de grond is vervuild. Lees verder.
Foto: Pixabay
Heel Holland zakt
Foodlog
Verontrustende cijfers en grafieken lieten zien dat bodemdaling een urgent probleem is Nederland. Landelijke regie is vereist. ‘We hebben een minister van bodemdaling nodig’, volgens Hilde Niezen, wethouder in Gouda. ‘Zakspecialist’ Gilles Erkens pleit voor ‘bestuurders met sterke knieën op slappe bodems’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Veilig en duurzaam gebruik van grondstoffen in afval
RIVM
Om te beoordelen of grondstoffen uit afval veilig en duurzaam kunnen worden toegepast in nieuwe materialen en producten, heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een voorstel voor een beoordelingsraamwerk gemaakt. Hierin worden de voordelen voor het milieu én de veiligheid en risico’s van hergebruik naast elkaar geplaatst. Op basis van deze informatie kan een afweging over hergebruik van materialen uit afvalstromen worden gemaakt. Lees verder.
Foto: Pixabay
Europees project COCOON: Risico’s van methaan en percolaat bij bestaande stortplaatsen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Op 5 en 6 februari 2019 vond de zevende interregionale kennisuitwisseling plaats in Potsdam. Daar stonden twee grote milieurisico’s van stortplaatsen centraal: methaan dat als broeikasgas vrijkomt bij anaerobe afbraakprocessen én het percolaatwater dat vrijkomt uit een stortlichaam. Lees verder.