Uit het netwerk
‘We maken de ondergrond overzichtelijk, transparant en toegankelijk’
Martin Peersmann
‘In een “stap voor stap benadering” onderzoeken we de wijze waarop gegevens over bodemverontreiniging opgenomen kunnen worden in de Basis Registratie Ondergrond (BRO). Met als mogelijke uitkomst dat de opname van gegevens over de bodemhygiëne prioriteit krijgen boven de andere beoogde 26 registratieobjecten’, reageert programmamanager Martin Peersmann op de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen motie hierover. Lees verder.
Eigen foto
Op de voorgrond
Waterbouwers: ‘snel oplossing PFAS nodig, projecten in gevaar’
Cobouw
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet snel afrekenen met de onduidelijk omtrent het giftige PFAS. Dat vindt Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers tegen Cobouw. “Baggerwerken worden stilgelegd, aanbestedingen opgeschort. En we vrezen voor stagnatie van nieuwe projecten.” Vorige week maakte de staatssecretaris bekend dat Rijkswaterstaat de aanbesteding van een groot baggerproject uitstelt, omdat er waarschijnlijk PFAS in de Maas zit. Waterschappen gingen Rijkswaterstaat al voor. Hoe groot is dit probleem met dit giftige stofje? Lees verder.
Actueel
Proces tot handelingsperspectief grond en baggerspecie met PFAS
Rijkswaterstaat/Bodem+
In een brief informeert de Staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat de Tweede Kamer over het proces om te komen tot een (tijdelijk) handelingsperspectief voor de omgang met grond en baggerspecie waarin PFAS-verbindingen zijn aangetoond. Met de brief is een rapport van het RIVM meegezonden over risicogrenzen voor de stoffen PFOS, PFOA en GenX in dit tijdelijke handelingskader. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Gezamenlijk de richtlijnen inhoud geven
SIKB
Vereenvoudiging en harmonisatie van de richtlijnen, versnelling in aanpassingen en vaststelling en kennisdoorwerking van de richtlijnen zijn belangrijke aandachtspunten van SIKB. In het afgelopen halfjaar hebben we daarin de nodige stappen kunnen zetten. Na de harmonisatie van hoofdstuk 4 in de BRL-en kijken we nu naar de overige hoofdstukken. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen koppelen we dit aan andere acties, bijvoorbeeld die een relatie hebben met de aanstaande Omgevingswet. Lees de blog van SIKB-directeur Henk Koster.
Ollongren wil onderzoek naar funderingsproblemen
Binnenlands Bestuur
Minister Ollongren (BZK) wil gaan onderzoeken in welke gemeenten in Nederland funderingsproblemen kunnen optreden. Dat schrijft ze in een antwoord op kamervragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Lees verder.
Foto: Pixabay
Bodemdaling door grondwateronttrekking in het Westland en omgeving
Deltares
In de driehoek Den Haag - Rotterdam - Hoek van Holland, en met name in het Westland, wordt de afgelopen 30 jaar steeds meer grondwater onttrokken uit het eerste watervoerende pakket.
Voor beleidsontwikkeling is het voor de provincie Zuid-Holland en andere overheden belangrijk om inzicht te krijgen in de bodemdaling die door de toenemende grondwateronttrekking in het gebied is veroorzaakt, en mogelijk nog kan worden veroorzaakt in de toekomst. In deze studie is hier onderzoek naar gedaan. Lees verder.
Foto:Pixabay
Informatiebijeenkomst wijzigingen BRL-en en protocollen Bodembeheer
SIKB
Certificering, mits helder opgesteld en gebaseerd op de praktijk, is een goede zaak voor iedereen; voor opdrachtgevers, opdrachtnemers, toezichthouders en uiteraard het milieu. Deze gedachte stond centraal op de themabijeenkomsten die SIKB verzorgde op 1 en 8 april 2019 over haar Beoordelingsrichtlijnen en Protocollen Bodembeheer. De volledige verslagen zijn beschikbaar. Lees verder.
Convenant in uitvoering
Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
De eerste nieuwsbrief van het jaar is uit. Met talloze interessante wetenswaardigheden. Over onder meer aandacht het schoonmaken van de verontreinigde bodem van ’t Slijk bij Maarssen of over de visie van Leo Hamerlinck, projectleider kennis van het UP, over welke rol het Uitvoeringsprogramma heeft in de laatste jaren van het convenant Bodem en Ondergrond. En nog veel en veel meer! Lees verder.
Foto: Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
Handreiking sedimentbeheer voor Kaderrichtlijn Water
Deltares
Op 1 en 2 april j.l. heeft het Europese Sediment Netwerk (SedNet) een tweedaagse sedimentbeheer workshop mede-georganiseerd met en voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) werkgroep ECOSTAT (Ecological Status). Er waren 45 deelnemers uit zestien Europese landen en uit Turkije. Lees verder.
Foto: SedNet
Schouten wil radicaal andere kijk op landbouwgif
NOS
Minister Schouten van Landbouw pleit voor een radicaal andere kijk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "We hebben nu vooral discussie over welke middelen we wel of niet mogen gebruiken", zegt ze tegen Zembla. "Ik wil dat we het hebben over: wat is ervoor nodig om die plant heel weerbaar te maken?". Lees verder.
Foto: Pixabay
Boeren spuwen hun gal over onderzoek naar gif in grond
TROUW
Met de grond onder hun koeien is niks mis, betoogden de boeren die in het Gelderse provinciehuis in Arnhem protesteerden tegen onderzoek dat het verdwijnen van weidevogels wijt aan gebruik van bestrijdingsmiddelen. Lees verder.
Geen aanpak oude munitie Oosterschelde, wél onderzoek of er voldoende controles zijn
Omroep Zeeland
Staatssecretaris Barbara Visser vindt het niet nodig om op korte termijn de munitiestortplaats in de Oosterschelde aan te pakken. Wél vindt ze dat de situatie goed in de gaten gehouden moet worden. Lees verder.
Grootste dijkversterkingsoperatie sinds de deltawerken: 'Veel mensen gaan dit merken'
NOS
Om Nederland te beschermen tegen het hoge water worden de komende jaren dijken verhoogd, vergroot of verbreed. Volgens het Hoogwaterbeschermings-programma zal iedereen in de buurt van een dijk dat merken. "Het is de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de deltawerken", zegt Erik Wagener van dit programma. Lees verder.
Foto: Pixabay