Uit het netwerk
Professor Ad van Wijk op het SIKB Jaarcongres: 'Heroverweeg in een veranderd klimaat keuzes voor de ondergrond'
SIKB
‘Bij energieprojecten blijft het vaak bij een haalbaarheidsstudie. Daar komt meestal uit dat het project niet haalbaar is. Ik kies ervoor om te focussen op hoe het wél kan. Dit doe ik door energiesystemen ook daadwerkelijk te realiseren en te testen. Dat lukt alleen door vanaf het begin met alle betrokken partijen in gesprek te gaan.’ Kijk hier voor het programma van het SIKB Jaarcongres en aanmelden.
Ad van Wijk - eigen foto
Op de voorgrond
Voortgangsbrief Staatssecretaris over duurzaam hergebruik van grond en AVI-bodemas
Rijkswaterstaat/Bodem+
In een brief informeert de Staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat de Tweede Kamer over de voortgang over diverse acties rond het thema duurzaam hergebruik van grond. De brief van 5 september 2019 gaat over de ketenanalyse (risico’s rond grondstromen), AVI-bodemas, diepe plassen, Thermisch gereinigde grond (TGG) en het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Wat gebeurt er met de ontwikkelde kennis?
‘Het probleem van kennisdoorwerking zit deels ingebakken in het begrip kennisdoorwerking’, zegt Roel Valkman van Twynstra Gudde. ‘Het suggereert dat er een plek is waar kennis ontwikkeld wordt en een andere plek waar kennis gebruik wordt. En dat je kennisproducenten hebt, die de ontwikkelde kennis aanbieden aan consumenten. Maar zo werkt het meestal niet’. Lees verder.
Roel Valkman - eigen foto
Actueel
ILT constateert veelvuldige overtreding regels overtreden bij bodemwerkzaamheden
Inspectie Leefomgeving en Transport
Bodemwerkzaamheden kunnen – bewust of onbewust – schadelijk zijn voor mens en milieu. Aanpak van schadelijke werkzaamheden behoort tot de belangrijkste aandachtspunten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Om inzicht in de risico’s te krijgen, is aan het RIVM gevraagd een ranglijst met ongewenste gebeurtenissen op te stellen. Met deze risicoranglijst kunnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en haar toezichtpartners beter prioriteiten stellen voor efficiënter en effectiever toezicht en is kennisdelen en samenwerken makkelijker. De ILT heeft het rapport aangeboden aan de staatssecretaris van Intrastructuur en Waterstaat die dit op 5 september aan de Kamer heeft doorgezonden. Lees verder.
De personen op de foto hebben geen relatie met de inhoud van dit artikel - foto SIKB
ILT signaleert verschillende risico’s bij gebruik bodemas
Inspectie Leefomgeving en Transport
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) signaleert bij de toepassing van verbrand afval als bouwstof (bodemas) verschillende risico’s voor mens en milieu. Dat blijkt uit een (keten)analyse die de ILT heeft gepubliceerd over de risico’s van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen tijdens de productie, kwaliteitsverbetering, opslag, toepassing en monitoring van dit materiaal. Aanleiding zijn regelmatige signalen van omgevingsdiensten hierover. Lees verder.
Foto: ILT
Hoe het chemisch wondermiddeltje PFAS veranderde in een milieumonster
De Stentor
Onverwoestbaar en hittebestendig. Een wondermiddel voor de industrie. De chemische stoffen (PFAS) doken overal in ons leven op. In pannen, in regenkleding, in blusschuim. Maar langzaam dringt door dat de stoffen een risico vormen voor mens, dier en milieu. Een reconstructie, aan de vooravond van een belangrijk debat, hoe de industrie decennia geleden een Paard van Troje binnenhaalde dat talloze bouwprojecten in Oost-Nederland in gevaar brengt. Lees verder.
Foto: Bodem+
Nieuwe tool toont verband tussen waterkwaliteit en emissies
Deltares
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben begin dit jaar onderzoek gedaan naar broeikasgassen uit sloten en plassen. Trouw kopte naar aanleiding daarvan dat buurtvijvers evenveel uitstoten als 200.000 auto’s. Witteveen+Bos en Deltares hebben op basis van parate kennis een prototype tool ontwikkeld waarmee emissies uit plassen en meren worden bepaald. Lees verder.
Foto: Deltares
Risicogestuurd toezicht en handhaving: ranking ongewenste gebeurtenissen in de bodemketen
RIVM
Bij werkzaamheden met grond, bijvoorbeeld om wegen en dijken aan te leggen, wordt de grond onder andere gekeurd, gesaneerd of verplaatst. Deze werkzaamheden kunnen negatieve effecten hebben op de gezondheid, het milieu, de economie en het welbevinden van mensen, zoals stress door geluidoverlast. Het RIVM heeft 258 van deze werkzaamheden met negatieve effecten vastgesteld. Een voorbeeld van deze ‘ongewenste gebeurtenissen’ is dat niet is gecontroleerd of een sanering goed is uitgevoerd. Of dat een partij vervuilde grond illegaal is vermengd met schone grond, zodat hij toch te gebruiken is. De grond kan ook door weersomstandigheden verwaaien. Lees verder.
Foto: SIKB
Geen negatieve effecten degoratie op waterkwaliteit
H2O Waternetwerk
De verhoogde stikstofgebruiksnormen bij derogatie in de landbouwsector hebben volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen Economic Research geen negatieve effecten op de waterkwaliteit. Zij trekken deze conclusie op basis van monitoringsresultaten in 2017 en de trend vanaf 2006. De impact van de extreem droge zomer van 2018 is hierin nog niet meegenomen. Lees verder.